Inspireras av våra krönikörer!
Tidningen Curies krönikörer speglar olika sidor av forskarvärlden. De ger sin syn på aktuella forskningsfrågor och delar med sig av personliga erfarenheter.
Senaste krönikorna
Krönika
7 april 2025
Marie Flinkfeldt: Slå vakt om friheten medan vi ännu har den
Forskare är farliga för den furste som vill ha oinskränkt makt. Marie Flinkfeldt tar hjälp av Machiavelli för att förstå angreppen på den amerikanska forskarvärlden.
Krönika
26 mars 2025
David Brax: Faran med experter som uttalar sig om allt möjligt
De syns ofta i media. Vetenskapligt skolade experter som anlitas för att uttala sig om allt möjligt, även sådant som ligger utanför deras kompetensområde. David Brax skriver om vad detta fenomen gör med vårt förtroende för experter.
Krönika
10 mars 2025
Karl Wennberg: Vi borde fråga forskare varför de slutar
Många är rädda för att göra fel – både doktorander och disputerade. Karl Wennberg funderar på hur arbetsmiljön kan bli bättre i akademin.
Krönika
3 mars 2025
Marie Flinkfeldt: Varför tar inte forskare större plats i samhällsdebatten?
Det klagas ibland på att forskare inte är tillräckligt engagerade i samhällsdebatten. Marie Flinkfeldt skriver om villkoren för forskare att diskutera och debattera offentligt.
Krönika
26 februari 2025
Anja Smits: Det sköna i att få lämna över till nästa generation forskare
Det ligger någonting vackert i att kunna lämna över till nästa generation av forskare. Anja Smits skriver om tillvaron som seniorforskare.
Krönika
10 februari 2025
Åsa Mackenzie: Ser du hela månen, eller bara en skärva?
Som forskare och lärare kan vi få uppdrag i kommittéer och styrelser vars beslut påverkar hela verksamheter. Men är vi nödvändigtvis rustade för detta, bara för att vi är experter inom våra ämnen, undrar Åsa Mackenzie.
Krönika
4 februari 2025
Erik Isberg: Behöver vi rusa in i framtiden för att ha en chans?
Vi får inte tappa bort att teknikutveckling och framtida beredskap är frågor som inte är bestämda på förhand. Det handlar snarare om att formulera hur vi vill att tekniken och samhället ska organiseras för framtiden, skriver Erik Isberg.
Krönika
29 januari 2025
Karl Wennberg: Måste alla forskare skriva ansökningar?
Det är svårt att sticka ut om det finns en massa krav i utlysningstexten. Istället borde vi göra det enklare − både att söka och granska, skriver Karl Wennberg.
Krönika
13 januari 2025
Anahita Amirpour: Risken med att se sitt yrke som ett kall
Sjuksköterskor och forskare har en sak gemensam. Anahita Amirpour skriver om viljan att göra skillnad och risken med att se sitt yrke som ett kall.
Krönika
16 december 2024
Julia Qiu: Uppmuntra fler unga att bli innovatörer
Varför känner så få människor till de svenska uppfinnare som format vår vardag? Julia Qiu vill lyfta uppfinnarrollen och inspirera fler unga att bli innovatörer.