Inspireras av våra krönikörer!
Tidningen Curies krönikörer speglar olika sidor av forskarvärlden. De ger sin syn på aktuella forskningsfrågor och delar med sig av personliga erfarenheter.
Senaste krönikorna
Krönika
9 december 2024
Gustav Källstrand: Hur tänker en Nobelpristagare?
Vad är det egentligen som kännetecknar en Nobelpristagares sätt att tänka? Gustav Källstrand skriver om förmågan att kunna tolka det man ser och dra den rätta slutsatsen.
Krönika
4 december 2024
Jonatan Nästesjö: När all forskning stöps i samma form
Vetenskapliga artiklar blir alltmer lika varandra i längd, struktur och innehåll. Men snäva konventioner för publicering ökar inte sannolikheten för fler kreativa och inspirerande bidrag till forskningen, skriver Jonatan Nästesjö.
Krönika
26 november 2024
Thomas Söderqvist: Mitt forskarliv som följetong i sociala medier
Forskare som närmar sig pensionsåldern blickar gärna tillbaka på sina karriärer, och en del skriver sina memoarer. Här kan sociala medier vara till stor hjälp. Att skriva online gör memoarerna bättre, och är ett oväntat tillfredsställande sätt att utforska sitt forskarliv, menar Thomas Söderqvist.
Krönika
18 november 2024
Marie Flinkfeldt: Tänk om vi skulle sluta vädra i akademin?
Vi rättar alla tentor även om den avsatta tiden inte räcker till. Men vad skulle hända om vi följde systemet och arbetade enligt de schabloner som finns för undervisningstid? Marie Flinkfeldt skriver om det bästa sättet att skapa förändring i akademin.
Krönika
11 november 2024
Helena Edberg: Låt forskning få vara en äng med oväntade blommor
Vetenskapens äng med plats för det oväntade riskerar att förvandlas till en produktionens havreåker. Helena Edberg skriver om projektifieringen av forskning.
Krönika
6 november 2024
David Brax: Skräm inte bort unga forskare ifrån akademin
Seminariet är en möjlighet för doktorander att testa sina idéers bärkraft. Samtidigt kan kritiken upplevas som ett hot. David Brax skriver om vikten av en sund seminariekultur.
Krönika
22 oktober 2024
Erik Isberg: Jag vill vara något mer än ett klipulver
Humaniora kan inte bara komplicera alltför enkla berättelser, utan också bidra med kunskap och forskningsmetoder i egen rätt. Erik Isberg skriver om värdet av humanistisk kunskap.
Krönika
16 oktober 2024
Julia Qiu: När jag fick en helt ny syn på matematik
Ibland kan ämnet som gav dig kalla kårar under skolåren väcka ditt intresse senare i livet. Julia Qiu skriver om hur hon fick en helt ny syn på matematik när hon började sin masterutbildning i nationalekonomi.
Krönika
8 oktober 2024
Jonatan Nästesjö: Vad betyder egentligen tur i akademin?
Forskares prat om tur går stick i stäv med synen att framgång är ett resultat av prestation. Jonatan Nästesjö skriver om vilken roll turen spelar i akademin.
Krönika
1 oktober 2024
Åsa Mackenzie: Att plantera lökar om hösten är lite som att planera ett forskningsprojekt
Den som har alltför rigida föreställningar om vad forskningen ska leda till riskerar att planera sönder processen. Att planera ett forskningsprojekt påminner om att plantera vårlökar om hösten, skriver Åsa Mackenzie. Man kisar lite, föreställer sig hur resultatet ska bli. Det kan bli sämre, men också bra mycket bättre.