Utbildning
Utbildning och forskning hänger ihop och många av lärosätenas forskare undervisar studenter på grundutbildningen. Hur ska den högre utbildningen finansieras och behöver statusen på läraryrket höjas? Läs om utbildningens villkor i Curie.
Senaste artiklarna
Debatt
12 mars 2025
Låt unga få en aktiv roll i att förverkliga STEM-strategin
Unga Forskare, Scania, IBM, Naturvetarna och Saco studentråd
Ta vara på ungdomars nyfikenhet och låt dem utforska naturvetenskapliga ämnen och matematik på sina egna villkor. På så vis kan de i förlängningen påverka både sin och Sveriges framtid. Det skriver företrädare för Unga Forskare, Scania, IBM, Naturvetarna och Saco studentråd i ett debattinlägg om regeringens STEM-strategi.
Nyhet
25 februari 2025
Hon vill ersätta skuld kring samisk historia med vetgirighet
Jennie Krook
Utbildning, forskning och samiska frågor hänger nära ihop för Anna-Lill Drugge som har sina rötter i den skogssamiska kulturen. – Jag kan inte undervisa utan att ta in forskning och jag kan inte forska utan att undervisa eller jobba med det samiska folket.
Debatt
18 februari 2025
STEM-strategin: Sveriges väg till forskningstoppen
Sveriges Ingenjörer
Högre kvalitet på ingenjörsutbildningarna, stöd till gymnasiets teknikprogram, kompetensutveckling för lärare i STEM-ämnen och ett nationellt STEM-center. Det är vad som krävs för att Sverige ska bli en ledande forsknings- och ingenjörsnation, skriver Sveriges Ingenjörer.
Debatt
27 januari 2025
Undervisning på engelska går ut över studenterna
Peter Svensson och Ola Håkansson
Det finns flera skäl att internationalisera högre utbildning. Men internationalisering är inte detsamma som anglifiering. Att undervisa på ett språk som inte är studenternas förstaspråk går ut över utbildningens kvalitet. Därför måste engelskans utbredning på svenska grundutbildningar begränsas av pedagogiska skäl, skriver Ola Håkansson och Peter Svensson.
Debatt
20 november 2024
Matcha jobb och utbildning bättre
Ulrika Wallén, Svenskt Näringsliv
Dagens system för att finansiera högre utbildning har mer än 30 år på nacken. Nu ska resurstilldelningen reformeras och Svenskt Näringsliv har fem förslag till regeringen på hur det nya systemet ska ta hänsyn till både studenternas och näringslivets intressen.
Krönika
16 oktober 2024
Julia Qiu: När jag fick en helt ny syn på matematik
Ibland kan ämnet som gav dig kalla kårar under skolåren väcka ditt intresse senare i livet. Julia Qiu skriver om hur hon fick en helt ny syn på matematik när hon började sin masterutbildning i nationalekonomi.
Debatt
24 april 2024
Replik: STEM och samhällsvetenskap – nu står hoppet till politiken
Pär Ågerfalk, Uppsala universitet
Debatten om kompetensbrist och relevant utbildning för framtiden väcker en central fråga: Hur kan vi effektivt integrera STEM och samhällsvetenskap för att möta framtidens utmaningar? Tvärvetenskapliga lösningar är centrala men hur de ska implementeras återstår att konkretisera. I en slutreplik riktar Pär Ågerfalk blicken mot politiken.
Krönika
9 april 2024
Åsa Mackenzie: När jag ritar på svarta tavlan tar studenterna till sig kunskapen
Hoppa över powerpoint och youtube – använd krita istället! Och förse gärna eleverna med papper och penna. Åsa Mackenzie skriver om att undervisa studenter så att kunskapen går in.
Debatt
2 april 2024
Replik: Nej, vi löser inte kompetensbristen med bara teknologer
Mia Bernhardsen, Svenskt Näringsliv
Dålig matchning mellan utbildning och arbetsmarknad hindrar idag tillväxt, konkurrenskraft och välstånd. För att komma till rätta med den kompetensbrist som råder krävs inte bara ingenjörer och teknologer utan även andra kompetenser. I en replik på Pär Ågerfalks debattinlägg, efterlyser Mia Bernhardsen, Svenskt Näringsliv, mer STEM-ämnen i undervisningen inom humaniora och samhällsvetenskap.
Debatt
13 februari 2024
Vi behöver samhällsvetare med STEM-kompetens
Pär Ågerfalk, Uppsala universitet
När människan blir alltmer beroende av digital teknik behövs samhällsvetenskaplig kompetens mer än någonsin. Då räcker det inte med att satsa på utbildning inom teknik, matematik och naturvetenskap, skriver Pär Ågerfalk.