EU
EU spelar en central roll i många forskningsfrågor. EU står bakom ramprogrammet Horisont Europa som är världens största satsning på forskning och innovation där bland annat Europeiska forskningsrådet, ERC, ingår. Vilka är besluten som fattas i Bryssel och hur skriver man en framgångsrik ansökan om EU-medel? Läs mer i Curie om hur EU påverkar forskarvärlden.
Senaste artiklarna
Debatt
10 juni 2024
Säkra finansieringen för den fria forskningen i EU
Sveriges unga akademi
EU minskar budgeten för ramprogrammet för forskning och innovation med över två miljarder euro. I förhandlingarna inför nästa ramprogram måste våra nyvalda EU-parlamentariker verkar för de stora satsningar som krävs för att EU ska förbli världsledande inom forskning, skriver Sveriges unga akademi.
Nyhet
3 juni 2024
Många hinder för utländska forskare som vill jobba i Sverige
Charlie Olofsson
Deras kompetens behövs på den svenska arbetsmarknaden − internationella doktorander och postdoktorer som forskar i Sverige. Forskarna vill stanna och är öppna för jobben inom industrin, men de möter hinder efter hinder, visar en ny rapport.
Nyhet
29 maj 2024
Sakfrågor får större genomslag i EU-valet
Carina Järvenhag
Omkring 40 procent av de svenska väljarna röstar annorlunda i EU-valet än i riksdagsvalet. – Det beror bland annat på att sakfrågorna blir viktigare i EU-valet och att det finns ett helt annat intresse för de enskilda kandidaterna, säger statsvetaren Linda Berg.
Krönika
28 maj 2024
Bengt Johansson: Hur i hela friden ändrar vi samhällets inställning till EU-val?
I EU-valet kan forskare jämföra valrörelser i 27 länder och få mer generell kunskap än vid nationella val. Ändå är intresset för EU-val svalt i forskarvärlden, skriver Bengt Johansson.
Debatt
13 november 2023
Svensk etikprövning har mycket att lära av EU
Oskar MacGregor
Sverige behöver utveckla en etikprövning som hanterar olika discipliner på olika sätt. Och som inte bygger på en svartvit legalistisk syn på etik. Det skriver Oskar MacGregor, etikexpert inom Horisont Europa.
Debatt
9 maj 2023
Fyra saker som stärker Sveriges framgångar i ERC
Sveriges unga akademi
Vi har intervjuat framgångsrika forskare i flera länder om hur man lyckas få medel från ERC. Utifrån svaren riktar vi fyra rekommendationer till regeringen, forskningsfinansiärer och lärosäten om hur Sveriges framgångar inom ERC och svensk forskning kan stärkas, skriver representanter för Sveriges unga akademi.
Nyhet
11 maj 2022
Gensaxen kan bidra till EU:s gröna giv – om lagen ändras
Natalie von der Lehr
Gensaxen blev snabbt ett kraftfullt verktyg för växtförädling. Forskningen pågår över hela världen, men inom EU begränsas tillämpningen av lagstiftning som reglerar odling och kommersialisering av genmodifierade växter. Nu kan dock en förändring vara på gång.
Debatt
8 mars 2022
Sverige får inte missa tåget när EU satsar på öppen vetenskap
Representanter för EOSC
European Open Science Cloud, EOSC, kommer att få stor betydelse för forskningen i Europa. Därför är det viktigt att Sverige är med och bygger framtidens digitala forskningssystem – annars kommer mycket av inflytandet att hamna utanför det svenska forskarsamhället, skriver representanter för EOSC.
Nyhet
14 december 2021
EU:s djärva mål kräver nya arbetssätt
Siv Engelmark
Klimatförändringar, cancer och förorenade hav. Det är några av de stora samhällsutmaningar som EU-kommissionen med hjälp av civilsamhälle och medborgare vill lösa till 2030. Satsningen ingår i EU:s ramprogram för forskning och innovation – Horisont Europa.
Nyhet
30 november 2021
Sverige ska bli bättre på att söka forskningsmedel från EU
Siv Engelmark
Från och med i år finns ett nytt europeiskt ramprogram för forskning och innovation – Horisont Europa. En färsk nationell strategi ska få svenska forskare och företag att söka fler stöd än tidigare. I det föregående programmet gick drygt tre procent av pengarna till Sverige.