Artikelserie: Doktor – och sen då?
Hur väcktes deras nyfikenhet för forskning? Vad fick dem att lägga akademin? Vilken glädje har de haft av sin forskarutbildning? Möt människorna som disputerat och sedan gjort karriär utanför akademin, i Curies artikelserie Doktor – och sen då?
Senaste artiklarna
Nyhet
21 oktober 2024
Innovatören: ”Att skriva patent kom naturligt”
Siv Engelmark
Han är doktor i molekylär medicin, uppfinnare och entreprenör. Simon Fredriksson gillar att forskningsidéerna blir till nytta. De produkter och tekniker han utvecklat har använts i närmare 15 000 vetenskapliga arbeten.
Nyhet
14 augusti 2024
Katarina Barrling – statsvetaren som spanar på kulturer
Eva Annell
Statsvetaren Katarina Barrling var en udda fågel under sin uppväxt, men nu känner hon sig hemma i de flesta miljöer. Hon ger stöd till chefer och belyser kulturella samhällsfenomen i krönikor och böcker. Bland annat hävdar hon att kristendom påverkar oss mer än vi tror.
Nyhet
29 januari 2024
”Jag har en speciell kärlek till Mars”
Siv Engelmark
Hon har gjort examensarbete på Nasa, doktorerat om planeten Mars och kan varenda replik i filmen Stjärnornas krig. En livslång passion för rymden har lett Ella Carlsson till det nuvarande jobbet – Försvarsmaktens första rymdchef.
Nyhet
5 december 2023
”Forskning är ett fredsprojekt – man bombar inte sin samarbetspartner”
Eva Annell
Anna Sjöström Douagi älskar forskningsmiljön, men lusten att skapa internationella samarbeten är ännu större. Nu arbetar hon med strategiska initiativ vid Nobelstiftelsen och är bosatt i Washington DC.
Nyhet
14 november 2023
Branschen borde få större inblick i hur läkemedel godkänns
Eva Annell
Läkemedelskemisten Anna Karin Belfrage lämnade akademin för att bli farmaciutredare vid Läkemedelsverket. Hon fann en dynamisk arbetsplats med fokus på att samarbeta och lära nytt.
Nyhet
19 september 2023
Forskningsetik blev röd tråd i karriären
Teresia Borgman
Briljanta forskare är inte alltid briljanta chefer. Nina Gennebäck har erfarenhet av både bra och dåliga arbetsmiljöer. En lärdom är vikten av arbete tvärs över avdelningsgränser. Idag arbetar hon som forskningskoordinator vid Linköpings universitet och som handläggare på Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.
Nyhet
19 juni 2023
IPCC-arbetet var som en andra avhandling
Siv Engelmark
Doktorsexamen i miljövetenskap ledde henne till FN:s klimatpanel och ett intensivt men tacksamt arbete med den sjätte bedömningsrapporten som kom i höstas. – Det var som en andra avhandling, säger Melissa Gomis som nu vill fortsätta använda sina miljökunskaper utanför akademin.
Nyhet
28 februari 2023
Kulturchock när Fabian Taube gick från akademin till Försvarsmakten
Ulla Karlsson-Ottosson
Morfar väckte hans intresse för miljöproblem. Viljan att förstå mekanismerna bakom ledde in på kemi och till akademin. Idag arbetar Fabian Taube som medicinsk forskningsrådgivare inom Försvarsmakten.
Nyhet
1 februari 2023
Sömn i fokus när Frida startade eget företag
Teresia Borgman
Sömn var ämnet för Frida Rångtells forskning - ett ämne som nu även står i fokus för det egna företaget Slumra där hon arbetar som expert och konsult. Att starta något eget, att vara kreativ och att ha frihet var viktiga drivkrafter när hon startade företaget.
Nyhet
12 oktober 2022
Fler lyssnar på en berättare med doktorstitel
Eva Annell
Historikern Stefan Lundblad hade en morfar som berättade om livet förr och en historielärare som sköt med knallpulverpistol i klassrummet. Själv blev han museichef och nu ser han fram emot att ta sig an Upplandsmuseet.