Öppen vetenskap
Forskning som finansieras med statliga medel ska vara tillgänglig för alla. Men vad innebär begrepp som open access, open data och open science i praktiken? Vem ska betala för publiceringarna? Och hur bör avtalen mellan svenska lärosäten och vetenskapliga förlag se ut? Läs om öppen vetenskap i Curie.
Senaste artiklarna
Debatt
9 april 2025
Öppen vetenskap borde gälla respons på ansökningar också
25 företrädare för forskarvärlden
Idag får många forskare minimal respons eller ingen alls när de söker forskningsmedel. Men principerna för öppen vetenskap borde praktiseras även vid bedömning av forskningsansökningar, skriver 23 forskare och två organisationer.
Nyhet
18 mars 2025
Historiska flygfoton över 60 länder blir guldgruva för forskare
Siv Engelmark
Länge har 1,7 miljoner flygfoton från forna brittiska kolonier legat svåråtkomliga i lådor. Nu finns de snart i en offentlig databas och kan bli en guldgruva för forskare. – Med hjälp av bilderna går det att undersöka fler frågor än en person hinner med under ett liv, säger Anna Tompsett som är en av forskarna bakom digitaliseringen.
Debatt
13 januari 2025
Replik: Ny syn på museiforskning kräver samarbete
Henning Hansen och Eva Tranaeus
Vi är väl medvetna om de svårigheter som finns för forskning inom museisektorn. Men för att stärka forskningen på museerna krävs ett strategiskt samarbete mellan museiledningar, forskare och forskningsbibliotek, skriver två bibliotekarier vid Vitterhetsakademiens bibliotek i en replik på debattinlägget Förändra synen på museiforskning .
Nyhet
17 september 2024
Att göra data tillgängliga borde vara en merit
Charlie Olofsson
Miljöarkeologen Philip Buckland förstod tidigt att hans intresse för programmering och databasbyggande kunde vara till nytta inom akademin. Han ser att öppen data driver forskningen framåt, men ”data-vampyrerna” måste bekämpas.
Debatt
17 juni 2024
Replik: Öppen tillgång får inte ske på bekostnad av granskningen
Göran Arnqvist, Uppsala universitet
Forskare måste kunna välja fritt var de vill publicera sig. Men det innebär inte att offentliga medel ska användas för att bekosta alla former av vetenskapliga publikationer. Det skriver Göran Arnqvist i en slutreplik på debatten om Bibsams avtal med förlaget Frontiers.
Debatt
12 juni 2024
Replik: Förlaget Frontiers bemöter kritik om bristfällig granskning
Frontiers förlag
Vi uppskattar diskussionen om forskningspublicering och öppen vetenskap, men den måste bygga på fakta och inte på åsikter, skriver Frederick Fenter på Frontiers i en replik på Göran Arnqvists debattinlägg om Bibsams avtal med Frontiers.
Debatt
31 maj 2024
Replik: Vi behöver större mångfald i publiceringslandskapet
Formas, Forte, Vetenskapsrådet
Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet, skriver generaldirektörerna för Formas, Forte och Vetenskapsrådet.
Debatt
27 maj 2024
Replik: Tvivelaktiga tidskrifter hotar vetenskapens integritet
Pär Ågerfalk, Uppsala universitet
Rovtidskrifterna lurar i skuggorna, legitimerade av forskningsråd och stärkta av etablerade forskare som publicerar i dem. Denna mörka sida av vetenskapen hotar inte bara forskarnas karriärdrömmar, utan även vetenskapens integritet. Det är dags att belysa dessa troll och stoppa deras destruktiva påverkan, skriver Pär Ågerfalk i en replik på Göran Arnqvists debattinlägg.
Debatt
14 maj 2024
Forskningsråden uppmuntrar till publicering i rovtidskrifter
Göran Arnqvist, Uppsala universitet
Ett rejält klavertramp. Så beskriver Göran Arnqvist vid Uppsala universitet, de statliga forskningsfinansiärernas finansiering av Bibsams avtal med förlaget Frontier. Stora delar av forskarsamhället betraktar Frontiers tidskrifter som ett allvarligt hot mot den vetenskapliga legitimiteten, menar han.
Debatt
10 april 2024
Replik: Det finns redan bra sätt att publicera böcker med open access
Ulf Zander, Kriterium
Redan idag kan forskare inom humaniora och samhällsvetenskap få hjälp att publicera monografier med open access på plattformen Kriterium. Det skriver Ulf Zander, huvudredaktör för Kriterium, i en replik på John Hennesseys debattinlägg.