Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Curie är en nättidning om forskningens villkor

Vi bevakar aktuella forskningsfrågor och bjuder in till samtal om forskarens vardag.


Curie förklarar och fördjupar och sätter in forskning i sitt sammanhang. Vi tar pulsen på makthavare och beskriver hur besluten påverkar forskares vardag.

I Curie kan du debattera frågor om forskningens villkor. Tidningen speglar även forskarvärlden med hjälp av krönikörer. Ta del av deras erfarenheter, synpunkter och personliga reflektioner kring forskning. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Curie ges ut av Vetenskapsrådet Länk till annan webbplats. sedan 2012. Tidningens redaktion arbetar självständigt enligt journalistiska principer. Redaktionen har stöd av ett redaktionsråd med representanter för lärosäten och forskningsfinansiärer.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev. Vi finns också på LinkedIn, Facebook och Twitter.

Därför heter tidningen Curie

När vi bestämde oss för att kalla tidningen Curie tänkte vi på ord som nyfiken (curious) och tidning (kurir). Men framförallt speglar namnet att tidningen handlar om forskning och forskningens villkor.

Marie Curie var en mycket framgångsrik forskare som också engagerade sig i samhällsfrågor och insamlingar till forskning och sjukvård. Hon var internationellt aktiv — växte upp i Polen, flyttade till Frankrike som blev hennes nya hemland, besökte många internationella konferenser, turnerade flera gånger i USA och tog emot två nobelpris i Sverige.