Samverkan
För att forskning ska komma till användning behöver akademin samverka med näringsliv, myndigheter och andra delar av samhället. Men hur går samverkan till och vilka hinder finns det på vägen? Läs om samverkan i Curie.
Senaste artiklarna
Debatt
22 januari 2025
Smala satsningar räcker inte för att möta breda utmaningar
Lovisa Brännstedt, Linus Salö, Humtank
Stem-kompetenser är nödvändiga för att lösa globala problem, enligt regeringens forskningsproposition. Om vikten av att även satsa på andra ämnesområden sägs inget. Men en enkelspårig forskningspolitik är inte vägen framåt. Det som krävs är samarbeten mellan olika forskningsfält, skriver Humtank i en kommentar till propositionen.
Debatt
17 december 2024
Vi är redo – ge lärosätena en tydlig roll i totalförsvaret
Hälsokrisnätverket
Om kriget kommer eller en ny pandemi bryter ut har landets lärosäten både kompetens och kunskaper för att stötta samhället. Ändå har lärosätena lyst med sin frånvaro i samhällsdebatten. Det är hög tid att börja prata om hur lärosätenas kapacitet kan användas i en hälsokris, skriver 37 företrädare för Hälsokrisnätverket.
Debatt
8 juni 2023
Dolda kostnader för gästforskare motverkar jämställdhetssatsning
Bri Gauger, Heba Allah Khalil, Liane Thuvander
Gästforskarprogrammet Genie är ett viktig led i Chalmers jämställdhetsarbete. Men avsaknaden av ett centralt stödsystem för mottagande innebar för oss så mycket obetalt merarbete att vi ifrågasätter om programmet verkligen fyller sitt syfte. Det skriver en av de gästforskare som rekryterats, hennes värd och institutionens representant för Genie.
Krönika
17 april 2023
Ulrika Carlsson: Dialog kan vara ett hinder i forskningen
Hon höll sig långt borta från fikarum och ovala bord när hon skrev sin avhandling. Ulrika Carlsson skriver om behovet av att få utveckla sina idéer ifred, innan de skärskådas av andra.
Debatt
17 januari 2023
Forskarvärldens slutenhet hot mot akademin
Louise Bringselius
Stimulera forskares medverkan i det offentliga samtalet. Öka samhällsanknytningen i forskning och utbildning. Ge yrkeserfarenhet från världen utanför akademin ett högre meritvärde. Det är några av förändringarna som akademin måste genomföra för att inte förlora sin legitimitet, skriver Louise Bringselius.
Debatt
22 november 2022
Ge även industrin tillgång till ESS och MAX IV
Chalmers, ESS, SSF, Teknikföretagen
Bredda användningen av forskningsanläggningarna ESS och MAX IV till nya forskningsområden och till forskare och grupperingar utanför akademin. Det skulle öka företagens konkurrenskraft, förbättra kvaliteten inom hälso- och sjukvården och ge samhället bättre förutsättningar att tackla flera samhällsutmaningar. Vår rapport visar hur detta kan ske, skriver företrädare för Chalmers, ESS, Stiftelsen för Strategisk Forskning och Teknikföretagen.
Nyhet
27 september 2022
Bygg broar mellan lärosäten och världen utanför
Charlie Olofsson
Marika Hedin, vd för Riksbankens Jubileumsfond, lämnade akademin för museivärlden. Miljöteknikforskaren Pontus Cerin har återvänt efter fem år på en myndighet. Båda önskar att fler forskare vågade söka sig utanför akademin, men de ser också hinder på vägen att uppnå detta. Läs den andra av två artiklar om forskarmobiltet.
Debatt
20 september 2022
Att samverka smartare är viktigare än att samverka mer
Lisa Källström
Samverkan mellan akademi och omgivande samhälle kan inte vara något mål i sig. Menar vi allvar med att samverkan ska bli till ömsesidig vinning behöver fokus flyttas från att vi ska samverka till frågor om varför och hur. Då behövs också mer stöd för att utveckla färdigheter att bedriva dessa samarbeten, skriver Lisa Källström, lektor i företagsekonomi på Högskolan Kristianstad.
Krönika
16 maj 2022
Marie Cronqvist: Att utforska och samverka kring framtider
Samverkan och forskningskommunikation är en av våra mest värdefulla akademiska allmänningar. Dialogen bygger förtroende och respekt för olika kunskapshorisonter, problemformuleringar, tidslogiker och arbetssätt, skriver Marie Cronqvist.
Debatt
11 maj 2022
Replik: Företagen förstår inte alltid vad en forskarutbildning innebär
Eva Schelin, KK-stiftelsen
IKEM vill få bukt med forskarbristen i kemiindustrin genom ett nytt perspektiv i högskolepolitiken. Deras förslag är bra, men för att industrins behov ska inkluderas bättre i forskning och utbildning måste båda parter ha större förståelse för vad som krävs för lyckade resultat, skriver Eva Schelin, vd för Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen.