Artikelserie: Vägen till akademin
Varför blev de forskare? Hur såg vägen dit ut? Vilka forskningsfrågor brinner de för? Möt forskare från olika delar av forskarvärlden och läs om deras erfarenheter av akademin, i Curies artikelserie Vägen till akademin.
Senaste artiklarna
Nyhet
25 mars 2025
Sven-Eric Liedman lever i en glänta i tiden
Eva Annell
Prästsonen Sven-Eric Liedman övergav religionen när han upptäckte Darwin och Marx. Nu är han professor emeritus i idé- och lärdomshistoria och aktiv som författare och debattör. Ledstjärnan är en tro på människors lika värde.
Nyhet
25 februari 2025
Hon vill ersätta skuld kring samisk historia med vetgirighet
Jennie Krook
Utbildning, forskning och samiska frågor hänger nära ihop för Anna-Lill Drugge som har sina rötter i den skogssamiska kulturen. – Jag kan inte undervisa utan att ta in forskning och jag kan inte forska utan att undervisa eller jobba med det samiska folket.
Nyhet
9 december 2024
Han fick starta om Svenska Akademien efter krisen
Eva Annell
Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm är förtjust i isländska sagor och idéhistoria, men har samtidigt blicken mot framtiden. Han strävar efter att hålla Svenska Akademien lyhörd och relevant.
Nyhet
30 september 2024
”Forskning är ett underbart sätt att spendera sitt liv”
Ulrika Ernström
Anne Bjorkman studerar klimatförändringarnas konsekvenser där de märks som mest. Som engagerad växtekolog med fokus på Arktis kombinerar hon passionen för fältarbete, kärleken till naturen och viljan att bana väg för en förändring.
Nyhet
27 augusti 2024
Psykologen: Jag jobbar nog lite mer ingenjörsmässigt
Eva Annell
Forskaren och barnpsykologen Martin Forster utvecklar interventioner som hjälper föräldrar att förbättra relationen till sina barn. Att just det skulle bli hans livsuppgift var mest en slump. Som ung ville han ha ett roligt studentliv och nära till jobbet.
Nyhet
17 juni 2024
Handels rektor vill utveckla det mänskliga hos framtidens ledare
Eva Annell
Handelshögskolans rektor Lars Strannegård har alltid varit intresserad av kultur och strävar efter att studenterna ska utvecklas som människor. Han värnar om akademisk frihet och varnar för riskerna med statlig styrning vid andra lärosäten.
Nyhet
6 maj 2024
Efter 20 års arbete med väderprognoser är hon lika fascinerad
Siv Engelmark
Efter att i flera år utvecklat modeller för väderprognoser på SMHI i Norrköping flyttade forskaren Lisa Bengtsson för sju år sedan till myndighetens motsvarighet i Boulder i USA. – Boulder är något av ett mecka för meteorologer, säger hon.
Nyhet
9 april 2024
Svensk mykolog en av världens mest citerade forskare
Ulrika Ernström
Han kämpar för världens förbisedda svampar. Mykologen Henrik Nilsson undviker medvetet högrankade tidskrifter, men är en av världens mest citerade forskare. Och han har ett tydligt mål. – När världens alla svampar har ett formellt namn är min forskargärning avklarad.
Nyhet
12 februari 2024
Zlatan väckte hennes intresse för förortssvenska
Carina Järvenhag
Om Karins Senters fascination för förortssvenska ska sammanfattas med ett ord får det bli ”Zlatan”. Ett intresse som så småningom ledde fram till avhandlingen ”Att göra förort”. – Jag och Zlatan är nästan lika gamla och jag har följt hans karriär, men det var också något med sättet han pratade på som väckte mitt intresse, säger hon.
Nyhet
25 oktober 2023
Han kortade vårdköerna – genom mer forskning
Johan Frisk
Operationsköerna var långa och det var svårt att rekrytera personal. När Roger Olofsson Bagge blev ny chef för Sahlgrenska universitetssjukhusets bröstcancer- och melanomenhet hade han en tydlig idé: Satsa på forskningen. Idag är de anställda fler, köerna kortare – och alla forskar.