Akademisk frihet
Vilka hot och påtryckningar utsätts forskare för? Akademisk frihet handlar inte bara om forskarens rätt att fritt välja forskningsämne och publicera sina resultat. Det handlar också om lärosätenas autonomi, eller oberoende, gentemot staten. Läs om akademisk frihet i Curie.
Senaste artiklarna
Nyhet
17 december 2024
Julklapparna som forskare vill ha
Carina Järvenhag
Allt från en bra snöskyffel till fred på jorden, men också en robust anteckningsbok och upptäckten av liv i rymden. Fem forskare önskar sig både hårda klappar och drömmer stort när Curie frågade dem vad de önskar sig i julklapp.
Debatt
2 december 2024
Bryt trenden: Ge lärosätena större andel av pengarna
Fackförbundet ST
Regeringen har aviserat en stor satsning på forskning. Detaljerna kommer inom kort i forsknings- och innovationspropositionen, men en sak står klar redan nu: satsningen innebär att fler forskare och lärare kommer ha en osäker anställning, skriver Fackförundet ST.
Nyhet
25 november 2024
Curie Talks: Vad hindrar dig att forska?
Natalie von der Lehr
Hot och angrepp, dubbla yrkesroller och akademiskt hushållsarbete som inte ger några meriter. Lyssna på David Brax, Göteborgs universitet, Maria Saline, Chalmers, och Erik Smedler, Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett samtal i Curiepodden om hindren i forskares vardag.
Debatt
18 september 2024
Replik: Lita på att forskarna själva ser vad som är samhällsrelevant
Sveriges unga akademi
Varför skulle politiker och tjänstemän vara bäst skickade att bedöma vad som är samhällsrelevant i morgon? Det var forskarna själva som upptäckte klimatkrisen och utvecklade forskningen inom AI, skriver Sveriges unga akademi i en replik till Joakim Amorim, Stiftelsen för strategisk forskning.
Nyhet
11 september 2024
Vad gör universiteten om kriget kommer?
Johan Frisk
Vad ska svenska lärosäten göra om kriget bryter ut? Stänga ner? Fortsätta som vanligt, som de försöker göra i Ukraina? Idag är lärosätenas roll i totalförsvaret oklar. Men flera samarbeten pågår för att reda ut vad universiteten och högskolorna ska göra om kriget kommer till Sverige.
Debatt
26 augusti 2024
Vad menar vi egentligen med akademisk frihet?
Joakim Amorim, Stiftelsen för strategisk forskning, SSF
Politiker ska inte styra hur forskningsmedel fördelas – den hållningen är vanlig i debatten om akademisk frihet. Men för att motverka inlåsningar i forskningssystemet och underlätta för nya viktiga områden behövs politikerna, men även stiftelser och andra oberoende aktörer, skriver Joakim Amorim på Stiftelsen för strategisk forskning.
Debatt
22 maj 2024
Medelvägen kan göra svensk forskning framgångsrik
Emil Görnerup, Svenskt Näringsliv
Ökade krav på akademin innebär inte en demokratisk nedmontering. Det behövs nya tekniska lösningar inom AI, energi och klimatomställning – liksom satsningar på spetsforskning inom humaniora. Och det behövs en seriös debatt om svensk forskning, skriver Emil Görnerup vid Svenskt Näringsliv och stakar ut en medelväg mellan politisk detaljstyrning och fria anslag.
Debatt
21 februari 2024
Forskningsgenombrott kan inte kommenderas fram
Jonas Fransson, Uppsala universitet
Det går inte att styra forskningen så att den blir excellent och banbrytande. Om vi verkligen vill satsa på långsiktighet och nytänkande måste akademin och forskarna få tillbaka förtroendet, skriver Jonas Fransson vid Uppsala universitet.
Nyhet
20 februari 2024
Så har kriget påverkat forskningen om Ryssland
David Isaksson
Rädsla för att försätta ryska forskare i fara, en återkomst för kremlologin och ett ökat intresse för andra länder som ingick i det forna Sovjetunionen. Så har forskningen om Ryssland förändrats sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina.
Debatt
31 januari 2024
Fofin-förslaget stärker inte excellensen
Sveriges unga akademi
Svag forskarrepresentation och en olycklig åtskillnad mellan forskning av hög kvalitet och forskning som tar sig an samhällets behov. Sveriges unga akademi är kritisk till huvudförslaget i Fofin-utredningen och ifrågasätter om den genomgripande omorganisationen verkligen leder till större effektivitet.