Akademisk frihet
Vilka hot och påtryckningar utsätts forskare för? Akademisk frihet handlar inte bara om forskarens rätt att fritt välja forskningsämne och publicera sina resultat. Det handlar också om lärosätenas autonomi, eller oberoende, gentemot staten. Läs om akademisk frihet i Curie.
Senaste artiklarna
Nyhet
23 april 2025
Svensk oro när samarbeten med forskare i USA hotas
Anders Nilsson
Världens främsta forskningsnation har blivit ett resmål där så kallade brännartelefoner kan behövas för att undvika avlyssning. Curie har talat med professor Dag Blanck, forskningsrådet Maria Brogren och prorektor Martin Bergö om hur Sverige påverkas när förutsättningarna för forskning i USA förändras i grunden.
Krönika
7 april 2025
Marie Flinkfeldt: Slå vakt om friheten medan vi ännu har den
Forskare är farliga för den furste som vill ha oinskränkt makt. Marie Flinkfeldt tar hjälp av Machiavelli för att förstå angreppen på den amerikanska forskarvärlden.
Debatt
1 april 2025
Regeringens politik gynnar inte den fria forskningen
Anders Ådahl, Centerpartiet
Sedan Donald Trump åter kom till makten har akademin i USA utsatts för kraftiga nedskärningar och den akademiska friheten är redan kringskuren. Nu har Sverige ett gyllene tillfälle att locka amerikanska toppforskare. Men då måste regeringen göra upp med den skadliga politik som undergräver lärosätenas autonomi och frihet, skriver Anders Ådahl (C).
Debatt
31 mars 2025
Forskarflykt från USA unik chans för svensk grundforskning
Oskar MacGregor och Maurice Lamb
När forskare flyr Trumps USA får Europa inte missa chansen att ta emot dem. Nu finns en unik möjlighet för Sverige att bygga ut grundforskningen i en historiskt snabb expansion och rekrytera hundratals amerikanska forskare. Det skriver Oskar MacGregor och Maurice Lamb vid Högskolan i Skövde.
Debatt
17 mars 2025
Arbetsmiljöproblem är den fria forskningens värsta fiende
Naturvetarna
Hot, våld och trakasserier är ett utbrett problem på svenska lärosäten. Bakom hoten som riktas mot anställda står främst kollegor. Dessa allvarliga brister i arbetsmiljön går ut över forskningen. Nu måste arbetsgivarna ta sitt ansvar för att åtgärda situationen, skriver Frida Lawenius, Naturvetarna.
Krönika
10 mars 2025
Karl Wennberg: Vi borde fråga forskare varför de slutar
Många är rädda för att göra fel – både doktorander och disputerade. Karl Wennberg funderar på hur arbetsmiljön kan bli bättre i akademin.
Debatt
24 februari 2025
Även i demokratiska länder hotas forskningens frihet
Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter
Den akademiska friheten hotas och angreppen kommer idag inte bara från totalitära regimer. Även i demokratiska stater ifrågasätts och inskränks forskningens frihet. Det skriver Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter som uppmanar regeringen att skyndsamt stärka det lagstadgade skyddet för den akademiska friheten i Sverige.
Nyhet
17 februari 2025
Hoten kommer inifrån – ny bild av utsatthet i akademin
Ulrika Ernström
Hot och trakasserier är ett vanligt problem i forskarvärlden, visar en ny rapport. Fyra av tio forskare och universitetslärare uppger att de någon gång blivit utsatta för detta i sitt arbete. Studien, som är den första i sitt slag i Sverige, avslöjar att de flesta angreppen kommer inifrån akademin – främst från studenter och kolleger.
Nyhet
12 februari 2025
Johan Pehrson: Så ska svensk forskning bli excellent
Charlie Olofsson
Sverige ska inte vara något ”landet lagom” när det gäller forskningen. Vi ska nischa oss, vara excellenta och bryta ny mark – framför allt inom teknikutvecklingen. Det är huvudbudskapet när utbildningsminister Johan Pehrson (L) svarar på Curies frågor om den nya forskningspropositionen.
Debatt
11 februari 2025
Dagens hot ökar kraven på lärosätenas beredskap
Arne Flåøyen, NordForsk
Den nya säkerhetspolitiska situationen hotar också lärosätena. Därför bör de arbeta mer systematiskt för att förbättra säkerhetsförståelsen vid institutionerna. Som ett led i detta arbete ger Nordforsk forskare vid nordiska universitet och högskolor en möjlighet att söka medel för att studera beredskap vid lärosäten, skriver Arne Flåøyen, direktör för NordForsk.