Forskningsfält
Curie handlar om forskningens villkor, oavsett forskningsfält. Samtidigt är varje forskningsämne eller område unikt, och något som många av våra krönikörer och intervjupersoner gärna berättar om.
Senaste artiklarna
Krönika
22 oktober 2024
Erik Isberg: Jag vill vara något mer än ett klipulver
Humaniora kan inte bara komplicera alltför enkla berättelser, utan också bidra med kunskap och forskningsmetoder i egen rätt. Erik Isberg skriver om värdet av humanistisk kunskap.
Krönika
9 september 2024
Erik Isberg: Geofysikern kan bli granne med historikern
Olika forskningsfält har skilda tidsperspektiv. Men tvärvetenskapliga samarbeten kan förändra disciplinernas förståelse av tid, skriver Erik Isberg.
Nyhet
9 september 2024
Erik Isberg ny krönikör i Curie
Redaktionen
Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia. På sin fritid läser han gärna och lagar mat.
Krönika
7 maj 2024
Ulrika Carlsson: Den svenska uppdelningen av filosofi är befängd
För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ulrika Carlsson.
Krönika
27 februari 2024
Annie Lindmark: Kan framtidens internet föra oss närmare varandra?
Finns det ett annat sätt att använda våra digitala hjälpmedel som skulle föra människor närmare varandra? Annie Lindmark skriver om metaverse – framtidens internet.
Nyhet
14 februari 2024
Åsa Mackenzie ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver om forskares möjligheter att ta fram och förmedla ny kunskap, och om lärosätenas existensberättigande i en föränderlig värld. Åsa Mackenzie är professor i molekylär fysiologi vid Uppsala universitet. Sin fritid tillbringar hon gärna på längdskidor eller i trädgården.
Krönika
13 november 2023
Julia Aspernäs: Så påverkas politiska sympatier av psykologin
Är det ens möjligt att eliminera vissa åsikter, och kan provocerande idéer hänga samman med värdefulla egenskaper? Julia Aspernäs skriver om politisk psykologi.
Nyhet
8 november 2023
Johan Frostegård ny krönikör i Curie
Redaktionen
Han skriver i gränslandet mellan humaniora och naturvetenskap och hur dessa ämnen kan befrukta varandra. Johan Frostegård är professor i medicin vid Karolinska institutet och specialist i reumatologi och internmedicin. På sin fritid reser han gärna och läser böcker samt skriver essäer och skönlitteratur.
Krönika
8 november 2023
Johan Frostegård: Banbrytande forskning kan börja med en felaktig hypotes
Det räcker inte att leta statistiska samband framför datorn. Medicinsk forskning bygger på ett växelspel mellan hypoteser och experiment och att vara öppen för det oväntade, skriver Johan Frostegård.
Nyhet
25 oktober 2023
Han kortade vårdköerna – genom mer forskning
Johan Frisk
Operationsköerna var långa och det var svårt att rekrytera personal. När Roger Olofsson Bagge blev ny chef för Sahlgrenska universitetssjukhusets bröstcancer- och melanomenhet hade han en tydlig idé: Satsa på forskningen. Idag är de anställda fler, köerna kortare – och alla forskar.