Forskningsfält
Curie handlar om forskningens villkor, oavsett forskningsfält. Samtidigt är varje forskningsämne eller område unikt, och något som många av våra krönikörer och intervjupersoner gärna berättar om.
Senaste artiklarna
Nyhet
18 mars 2025
Historiska flygfoton över 60 länder blir guldgruva för forskare
Siv Engelmark
Länge har 1,7 miljoner flygfoton från forna brittiska kolonier legat svåråtkomliga i lådor. Nu finns de snart i en offentlig databas och kan bli en guldgruva för forskare. – Med hjälp av bilderna går det att undersöka fler frågor än en person hinner med under ett liv, säger Anna Tompsett som är en av forskarna bakom digitaliseringen.
Nyhet
4 mars 2025
Konst och kultur ska få forskning att nå fler
Carina Järvenhag
Riksbankens Jubileumsfond satsar 60 miljoner kronor på att göra humaniora och samhällsvetenskap mer tillgängligt för en bredare publik. Satsningen RJ Konst och kultur består av sju projekt med olika innehåll – från opera till VR-spel. Den gemensamma nämnaren är att alla projekt bygger på forskning.
Nyhet
5 februari 2025
Varför blir doktoranderna färre?
Natalie von der Lehr
Färre doktorandtjänster, en grundutbildning som inte lockar till forskning eller en migrationslag som gör det svårare att rekrytera utländska doktorander. Varför minskar egentligen antalet forskarstuderande i Sverige? Curie har pratat med tre seniora forskare om deras syn på den svenska forskarutbildningen.
Nyhet
28 januari 2025
Ufon blir akademiskt ämne
Charlie Olofsson
Sökandet efter intelligent utomjordiskt liv har börjat tas på större allvar inom akademin. Foliehatt-stämpeln är på väg att suddas bort, och till våren håller ett svenskt lärosäte för första gången en akademisk kurs om ufon.
Krönika
22 oktober 2024
Erik Isberg: Jag vill vara något mer än ett klipulver
Humaniora kan inte bara komplicera alltför enkla berättelser, utan också bidra med kunskap och forskningsmetoder i egen rätt. Erik Isberg skriver om värdet av humanistisk kunskap.
Krönika
9 september 2024
Erik Isberg: Geofysikern kan bli granne med historikern
Olika forskningsfält har skilda tidsperspektiv. Men tvärvetenskapliga samarbeten kan förändra disciplinernas förståelse av tid, skriver Erik Isberg.
Nyhet
9 september 2024
Erik Isberg ny krönikör i Curie
Redaktionen
Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia. På sin fritid läser han gärna och lagar mat.
Krönika
7 maj 2024
Ulrika Carlsson: Den svenska uppdelningen av filosofi är befängd
För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ulrika Carlsson.
Krönika
27 februari 2024
Annie Lindmark: Kan framtidens internet föra oss närmare varandra?
Finns det ett annat sätt att använda våra digitala hjälpmedel som skulle föra människor närmare varandra? Annie Lindmark skriver om metaverse – framtidens internet.
Nyhet
14 februari 2024
Åsa Mackenzie ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver om forskares möjligheter att ta fram och förmedla ny kunskap, och om lärosätenas existensberättigande i en föränderlig värld. Åsa Mackenzie är professor i molekylär fysiologi vid Uppsala universitet. Sin fritid tillbringar hon gärna på längdskidor eller i trädgården.