Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

NYHET

Peter Sköld ny krönikör i Curie

Peter Sköld skriver om de stora utmaningarna för universiteten, men bjuder också på anekdoter från verkligheten. Han forskar om det samiska samhället och är föreståndare för Centrum för samisk forskning. Peter Sköld har också ett stort engagemang i den arktiska forskningen.

Vad forskar du om?
Jag forskar om det samiska samhället i historia och nutid. På senare år har det framför allt handlat om den samiska hälsotransitionen. Den har inneburit att samerna som enda urfolk i världen uppnått samma förväntade livslängd som majoritetsbefolkningen. Jag har också ett stort engagemang i den arktiska forskningen, med ett särskilt fokus på kulturer och identitet.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Det är en lång historia som började för mer än 25 år sedan med en C-uppsats. Jag visste inte vad jag skulle skriva om och institutionen hade hängt ut en pärm med uppsatsförslag i korridoren. Ett av ämnena var Samerna och alkoholen. Det visade sig vara en spännande utmaning, att göra upp med myter och vanföreställningar. Då upptäckte jag att kunskapen i Sverige om samerna var besvärande begränsad och att det fanns mycket att önska vad gäller hur landets enda erkända urfolk framställs och behandlas. Således ett synnerligen samhällsrelevant forskningsområde, därtill med en gigantisk internationell samarbetsarena framför sig.

Vad gör du helst när du är ledig?
Semestern tillbringar jag i min stuga i norra Bohuslän. Där har jag varit varenda sommar i hela mitt liv, och så hoppas jag att det ska få fortsätta vara. Jag tycker mycket om att laga mat och är barnsligt förtjust i att utöka min samling med vinylskivor, särskilt de små singlarna. Och med en pappa som haft årskort på Olympia i Helsingborg i 75 år (!) har jag indoktrinerats in i fotbollens värld. Så en och annan match blir det allt.

Vad läste du senast?
[Geim] av Anders de la Motte, en prisbelönt kriminalroman av en ny och lovande svensk författare och Empire of the Summer Moon av S. C. Gwynne. Den sistnämnda är en fantastisk bok som handlar om comanche-indianernas historia i Nordamerika och i synnerhet om Cynthia Ann Parker. Hon rövades bort som nioåring och växte sedan upp bland indianerna. Hennes son Quanah blev comanchernas störste och siste ledare.

Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att reflektera över det som händer i forskningens värld, så som jag ser den från min horisont. Det kommer att spänna över allt från de stora universitetsutmaningarna till anekdoter hämtade ur verkligheten. Jag hoppas kunna ge rapporter från vitt skilda sammanhang, både i Sverige och i andra länder.

Vilka är dina förväntningar på att skriva hos Curie?
Tidigare har jag gästbloggat på Riksbankens Jubileumsfond och vet att det är en hel del som läser texterna. Jag hoppas att kunna öka insikten om den samiska forskningen och kanske kunna få en och annan att igenkännande dra på smilbanden ibland.

Läs krönikor av Peter Sköld i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 9 september 2024

Olika forskningsfält har skilda tidsperspektiv. Men tvärvetenskapliga samarbeten kan förändra disciplinernas förståelse av tid, skriver Erik Isberg.

Nyhet 9 september 2024

Redaktionen

Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia. På sin frit...

Krönika 7 maj 2024

För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ul...