Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Annasara Hammar.

Annasara Hammar har varit intresserad av historia sedan barndomen. Foto: Mattias Pettersson

NYHET

Annasara Hammar ny krönikör i Curie

Hon skriver om humanioras plats i en alltmer nyttofixerad forskningsvärld. Annasara Hammar är doktorand i historia vid Umeå universitet och forskar om social ordning i den svenska flottan under stormaktstidens andra hälft. På sin lediga tid gillar hon att skriva och gå på teater.

Vad forskar du om?
Jag forskar om social ordning i den svenska flottan under stormaktstidens andra hälft. Makt och maktrelationer och den lilla människans utsatthet intresserar mig mycket.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Det är nog egentligen tre intressen som förenats i avhandlingsskrivandet. Intresset för historia, och särskilt den ”vanliga” människans historia om det nu finns någon sådan, intresset för stormaktstiden som period och intresset för hav och sjöliv. Jag tror att jag haft alla tre sedan barndomen fast de tagit sig lite olika uttryck genom åren. Under en lång period fattade jag inte ens att det jag tyckte var spännande kallades historia för det liknade inte alls den historia jag mötte i skolan eller på biblioteket.

Vad gör du helst nar du är ledig?
Jag tycker om att skriva, att gå på teater och att liksom drälla omkring utan att ha något planerat.

Vad läste du senast?
Jag parallelläser ofta böcker. Nu har jag en märklig blandning på nattygsbordet av den nyss utlästa Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj, Nina Björns Lyckliga i alla sina dagar och andra delen i Karl-Ove Knausgårds Min kamp. Svetlana Aleksijevitj gjorde stort intryck på mig. Jag har inte hämtat mig än.

Vad tänker du skriva om?
Jag vill skriva om humanioras plats i en alltmer nyttofixerad forskningsvärld när nytta likställs med ekonomisk vinning. Och om varför historia är ett viktigt men svårt ämne att hålla på med.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag vet faktiskt inte riktigt. Kanske kan det bidra till ett nytt slags forskningssamtal?

Läs krönikor av Annasara Hammar i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 15 maj 2024

Det är inte lätt att vara en nybörjare i akademin. Jonatan Nästesjö delar med sig av sina bästa tips för att ge doktorander bättre självförtroende.

Krönika 7 maj 2024

För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ul...

Krönika 22 april 2024

Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.