Karriären
Forskarkarriären består av flera olika steg, från doktorand och postdoktor till universitetslektor och senior professor. Konkurrensen är ofta hård. Hur etablerar man sig som självständig forskare? Vilken roll spelar en docentur? Och hur ser karriären ut för den som lämnar akademin? Läs om karriärvägar i Curie.
Senaste artiklarna
Krönika
22 april 2025
Karl Wennberg: Att dra nytta av flykten från Trump kräver en strategi
Är svenska lärosäten verkligen redo att rekrytera amerikanska stjärnforskare? Karl Wennberg efterlyser genomgripande förändringar för att Sverige ska kunna locka forskartalanger från hela världen.
Nyhet
25 mars 2025
Sven-Eric Liedman lever i en glänta i tiden
Eva Annell
Prästsonen Sven-Eric Liedman övergav religionen när han upptäckte Darwin och Marx. Nu är han professor emeritus i idé- och lärdomshistoria och aktiv som författare och debattör. Ledstjärnan är en tro på människors lika värde.
Nyhet
11 mars 2025
Hon är en länk mellan EU och forskare i Sverige
Siv Engelmark
När Ekaterina Osipova efter disputationen började arbeta med forskningsstöd vid universitetet lämnade hon öppet för att senare kunna gå tillbaka till forskningen. Men så blev det inte. – I forskningen kan nyttan ibland kännas avlägsen, men i mina jobb utanför akademin kunde jag se resultatet direkt, säger hon.
Krönika
26 februari 2025
Anja Smits: Det sköna i att få lämna över till nästa generation forskare
Det ligger någonting vackert i att kunna lämna över till nästa generation av forskare. Anja Smits skriver om tillvaron som seniorforskare.
Nyhet
25 februari 2025
Hon vill ersätta skuld kring samisk historia med vetgirighet
Jennie Krook
Utbildning, forskning och samiska frågor hänger nära ihop för Anna-Lill Drugge som har sina rötter i den skogssamiska kulturen. – Jag kan inte undervisa utan att ta in forskning och jag kan inte forska utan att undervisa eller jobba med det samiska folket.
Krönika
26 november 2024
Thomas Söderqvist: Mitt forskarliv som följetong i sociala medier
Forskare som närmar sig pensionsåldern blickar gärna tillbaka på sina karriärer, och en del skriver sina memoarer. Här kan sociala medier vara till stor hjälp. Att skriva online gör memoarerna bättre, och är ett oväntat tillfredsställande sätt att utforska sitt forskarliv, menar Thomas Söderqvist.
Nyhet
5 november 2024
”Forskarutbildningen tar lätt över hela livet”
Natalie von der Lehr
Hur mår egentligen dagens doktorander? Och vilka är de största fallgroparna på vägen mot en doktorsexamen? Curie har pratat med tre forskarstuderande om doktorandlivets utmaningar och karriärplanerna efter disputationen.
Nyhet
21 oktober 2024
Innovatören: ”Att skriva patent kom naturligt”
Siv Engelmark
Han är doktor i molekylär medicin, uppfinnare och entreprenör. Simon Fredriksson gillar att forskningsidéerna blir till nytta. De produkter och tekniker han utvecklat har använts i närmare 15 000 vetenskapliga arbeten.
Nyhet
15 oktober 2024
Att få barn ökar publiceringstakten − fast bara för män
Charlie Olofsson
När forskare får barn påverkas deras karriärer, men könsskillnaderna är stora, enligt en ny studie. Pappornas publiceringstakt ökar efter att första barnet fötts medan mammorna ligger kvar på samma nivå. Två år efter första barnet publicerar männen 40 procent mer än kvinnorna.
Krönika
8 oktober 2024
Jonatan Nästesjö: Vad betyder egentligen tur i akademin?
Forskares prat om tur går stick i stäv med synen att framgång är ett resultat av prestation. Jonatan Nästesjö skriver om vilken roll turen spelar i akademin.