Karriären
Forskarkarriären består av flera olika steg, från doktorand och postdoktor till universitetslektor och senior professor. Konkurrensen är ofta hård. Hur etablerar man sig som självständig forskare? Vilken roll spelar en docentur? Och hur ser karriären ut för den som lämnar akademin? Läs om karriärvägar i Curie.
Senaste artiklarna
Krönika
26 november 2024
Thomas Söderqvist: Mitt forskarliv som följetong i sociala medier
Forskare som närmar sig pensionsåldern blickar gärna tillbaka på sina karriärer, och en del skriver sina memoarer. Här kan sociala medier vara till stor hjälp. Att skriva online gör memoarerna bättre, och är ett oväntat tillfredsställande sätt att utforska sitt forskarliv, menar Thomas Söderqvist.
Nyhet
5 november 2024
”Forskarutbildningen tar lätt över hela livet”
Natalie von der Lehr
Hur mår egentligen dagens doktorander? Och vilka är de största fallgroparna på vägen mot en doktorsexamen? Curie har pratat med tre forskarstuderande om doktorandlivets utmaningar och karriärplanerna efter disputationen.
Nyhet
21 oktober 2024
Innovatören: ”Att skriva patent kom naturligt”
Siv Engelmark
Han är doktor i molekylär medicin, uppfinnare och entreprenör. Simon Fredriksson gillar att forskningsidéerna blir till nytta. De produkter och tekniker han utvecklat har använts i närmare 15 000 vetenskapliga arbeten.
Nyhet
15 oktober 2024
Att få barn ökar publiceringstakten − fast bara för män
Charlie Olofsson
När forskare får barn påverkas deras karriärer, men könsskillnaderna är stora, enligt en ny studie. Pappornas publiceringstakt ökar efter att första barnet fötts medan mammorna ligger kvar på samma nivå. Två år efter första barnet publicerar männen 40 procent mer än kvinnorna.
Krönika
8 oktober 2024
Jonatan Nästesjö: Vad betyder egentligen tur i akademin?
Forskares prat om tur går stick i stäv med synen att framgång är ett resultat av prestation. Jonatan Nästesjö skriver om vilken roll turen spelar i akademin.
Nyhet
2 oktober 2024
Fick pausa forskningen för att barnet skulle få uppehållstillstånd
Johan Frisk
När KI-forskaren Sanghita Banerjee blev mamma var familjen tvungen att åka hem till Indien för att söka upphållstillstånd för barnet. Processen tog tid – och forskningen sattes på paus. Först nästa sommar kan luckan i den kritiserade migrationslagsstiftelsen ändras.
Nyhet
30 september 2024
”Forskning är ett underbart sätt att spendera sitt liv”
Ulrika Ernström
Anne Bjorkman studerar klimatförändringarnas konsekvenser där de märks som mest. Som engagerad växtekolog med fokus på Arktis kombinerar hon passionen för fältarbete, kärleken till naturen och viljan att bana väg för en förändring.
Krönika
4 september 2024
Jonatan Nästesjö: Vem i hela världen kan unga forskare lita på?
Hur lär sig unga forskare vad som är kvalitet i vetenskaplig publicering eller vad som lönar sig i den akademiska karriären? Jonatan Nästesjö skriver om hur forskare socialiseras in i akademin.
Nyhet
27 augusti 2024
Psykologen: Jag jobbar nog lite mer ingenjörsmässigt
Eva Annell
Forskaren och barnpsykologen Martin Forster utvecklar interventioner som hjälper föräldrar att förbättra relationen till sina barn. Att just det skulle bli hans livsuppgift var mest en slump. Som ung ville han ha ett roligt studentliv och nära till jobbet.
Nyhet
14 augusti 2024
Katarina Barrling – statsvetaren som spanar på kulturer
Eva Annell
Statsvetaren Katarina Barrling var en udda fågel under sin uppväxt, men nu känner hon sig hemma i de flesta miljöer. Hon ger stöd till chefer och belyser kulturella samhällsfenomen i krönikor och böcker. Bland annat hävdar hon att kristendom påverkar oss mer än vi tror.