Jämställdhet
Bara var tredje professor i akademin är en kvinna. Varför finns det inte fler kvinnliga professorer? Hur fördelas forskningsmedlen mellan män och kvinnor? Vem gör hushållsarbetet i akademin? Hur motverkar lärosätena diskriminering och trakasserier? Curie granskar jämställdheten i akademin.
Senaste artiklarna
Nyhet
15 oktober 2024
Att få barn ökar publiceringstakten − fast bara för män
Charlie Olofsson
När forskare får barn påverkas deras karriärer, men könsskillnaderna är stora, enligt en ny studie. Pappornas publiceringstakt ökar efter att första barnet fötts medan mammorna ligger kvar på samma nivå. Två år efter första barnet publicerar männen 40 procent mer än kvinnorna.
Nyhet
14 augusti 2024
Fällor och framgångsrecept för en mer jämställd akademi
Ulrika Ernström
Vilka jämställdhetsåtgärder har någon effekt? En granskning av 20 års jämställdhetsarbete vid nordiska lärosäten ger tydliga svar. – Skaffa ett jämställdhetskontor eller en ansvarig för jämställdhetsfrågor, säger Charlotte Silander, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Debatt
16 april 2024
Dagens system skyddar förövare i akademin
Pernilla Wittung-Stafshede
Sexuella trakasserier och mobbning är vanligt på universitet och högskolor i Sverige. Mest utsatta är kvinnliga studenter och doktorander. Webbaserade anmälningssystem ser bra ut på pappret, men är de bara en fasad? Jag förstår att offer inte anmäler, skriver Pernilla Wittung-Stafshede, Chalmers, som efterlyser en oberoende expertis .
Krönika
6 mars 2024
Anna Jonsson: De bästa lärosätena står upp för jämlikhet
Det är hög tid att fler lärosäten lever som de lär och lyfter dem som bryter gamla beteenden och mönster. Att stå upp för jämlikhet och mångfald är också ett sätt att inte bara locka de bästa till akademin utan också behålla dem, skriver Anna Jonsson.
Krönika
16 oktober 2023
Annie Lindmark: AI – bov eller hjälte i arbetet för jämställdhet?
AI kan vara ett hinder i jämställdhetsarbetet. Men AI-lösningar kan också bidra till ökad jämställdhet och jämlikhet i vårt samhälle, skriver Annie Lindmark.
Krönika
4 oktober 2023
Rebecka Göransdotter: Vad vi kan lära oss av de första kvinnorna i akademin
Först 1873 fick kvinnor tillträde till de svenska lärosätena. De kvinnliga pionjärerna påminner oss om villkoren som dagens studenter behöver för att vilja bli kritiskt tänkande och självständiga forskare, skriver Rebecka Göransdotter.
Nyhet
2 oktober 2023
”Nobelsekretess inte hugget i sten”
Siv Engelmark
Kvinnor får allt fler av de mindre priserna i medicin. De stora och prestigetunga priserna går dock fortfarande mest till män. En transparent process kan vara ett sätt att utjämna skillnaderna. – Att nomineringar och utlåtanden om Nobelpriserna ska vara hemliga i 50 år är inte hugget i sten, säger historikern Nils Hansson.
Debatt
23 augusti 2023
Varför jag klev av jämställdhetssatsningen
Pernilla Wittung-Stafshede
Chalmers jämställdhetssatsning Genie skulle förändra universitetet. Förväntan var hög. Och visst hände bra saker. Men problemen hopade sig. Professor Pernilla Wittung-Stafshede berättar varför hon klev av som satsningens ledare efter fyra år.
Debatt
8 juni 2023
Dolda kostnader för gästforskare motverkar jämställdhetssatsning
Bri Gauger, Heba Allah Khalil, Liane Thuvander
Gästforskarprogrammet Genie är ett viktig led i Chalmers jämställdhetsarbete. Men avsaknaden av ett centralt stödsystem för mottagande innebar för oss så mycket obetalt merarbete att vi ifrågasätter om programmet verkligen fyller sitt syfte. Det skriver en av de gästforskare som rekryterats, hennes värd och institutionens representant för Genie.
Nyhet
3 maj 2023
Ny granskning av varför män oftare får medel
Lisa Kirsebom
Medan 15 procent av männen fick sin ansökan beviljad gällde det bara 10 procent av kvinnorna – så såg det ut när Vetenskapsrådet delade ut projektbidrag inom utbildningsvetenskap 2022. Nu presenteras en extern analys av orsakerna, och instruktionerna till de sakkunniga som bedömer ansökningarna justeras redan i år.