Forskningskommunikation
Genom tredje uppgiften förväntas forskare förmedla sina resultat till allmänhet och politiker, men hur ska det gå till? Och vad innebär medborgarforskning? Läs om forskningskommunikation i Curie.
Senaste artiklarna
Krönika
26 mars 2025
David Brax: Faran med experter som uttalar sig om allt möjligt
De syns ofta i media. Vetenskapligt skolade experter som anlitas för att uttala sig om allt möjligt, även sådant som ligger utanför deras kompetensområde. David Brax skriver om vad detta fenomen gör med vårt förtroende för experter.
Nyhet
4 mars 2025
Konst och kultur ska få forskning att nå fler
Carina Järvenhag
Riksbankens Jubileumsfond satsar 60 miljoner kronor på att göra humaniora och samhällsvetenskap mer tillgängligt för en bredare publik. Satsningen RJ Konst och kultur består av sju projekt med olika innehåll – från opera till VR-spel. Den gemensamma nämnaren är att alla projekt bygger på forskning.
Krönika
3 mars 2025
Marie Flinkfeldt: Varför tar inte forskare större plats i samhällsdebatten?
Det klagas ibland på att forskare inte är tillräckligt engagerade i samhällsdebatten. Marie Flinkfeldt skriver om villkoren för forskare att diskutera och debattera offentligt.
Nyhet
22 januari 2025
Curie Talks i Uppsala
Redaktionen
Prestation och konkurrens eller lärande och lagarbete? Hur ser tillvaron ut för doktorander idag? Hur lär de sig navigera i akademin och vilken roll spelar handledaren? Curie Talks i Uppsala den 13 feb handlar om doktorandlivets villkor.
Debatt
20 januari 2025
Replik: Det är politikers plikt att hålla sig uppdaterade om forskning
Wouter van der Wijngaart, KTH
Forskare kan bidra till den politiska beslutsprocessen. Men politiker måste själva skapa tydliga strukturer för hur och när forskningsbaserad kunskap ska bidra i den här processen. Det menar forskaren Wouter van der Wijngaart i en replik på Rifos inlägg om politikers syn på forskning.
Nyhet
17 december 2024
Julklapparna som forskare vill ha
Carina Järvenhag
Allt från en bra snöskyffel till fred på jorden, men också en robust anteckningsbok och upptäckten av liv i rymden. Fem forskare önskar sig både hårda klappar och drömmer stort när Curie frågade dem vad de önskar sig i julklapp.
Krönika
26 november 2024
Thomas Söderqvist: Mitt forskarliv som följetong i sociala medier
Forskare som närmar sig pensionsåldern blickar gärna tillbaka på sina karriärer, och en del skriver sina memoarer. Här kan sociala medier vara till stor hjälp. Att skriva online gör memoarerna bättre, och är ett oväntat tillfredsställande sätt att utforska sitt forskarliv, menar Thomas Söderqvist.
Nyhet
5 november 2024
Curie Talks i Göteborg
Redaktionen
Hot och angrepp. Dubbla yrkesroller. Ett växande berg av administration och akademiskt hushållsarbete som inte ger meriter. Vilka möjligheter har egentligen dagens forskare att ägna sig åt forskning? Det är temat för Curie Talks i Göteborg den 13 nov.
Debatt
4 november 2024
Varför tar inte politiker till sig forskares kunskap?
Janne Flyghed, Stockholms universitet
Dramatiskt skärpta straff och anonyma vittnen. Så vill regeringen minska brottsligheten och motverka de kriminella gängen, trots att det saknas belägg för att åtgärderna har någon effekt. Varför vill politikerna inte ta till sig befintlig kunskap, undrar Janne Flyghed, professor emeritus i kriminologi.
Nyhet
16 oktober 2024
Julia Qiu ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver om hur man kan väcka intresset för forskning hos fler unga. Julia Qiu studerar nationalekonomi på masternivå vid Handelshögskolan i Stockholm och är ordförande för Unga Forskare. På sin fritid ägnar hon sig gärna åt matlagning och ideellt arbete.