Forskningskommunikation
Genom tredje uppgiften förväntas forskare förmedla sina resultat till allmänhet och politiker, men hur ska det gå till? Och vad innebär medborgarforskning? Läs om forskningskommunikation i Curie.
Senaste artiklarna
Krönika
26 november 2024
Thomas Söderqvist: Mitt forskarliv som följetong i sociala medier
Forskare som närmar sig pensionsåldern blickar gärna tillbaka på sina karriärer, och en del skriver sina memoarer. Här kan sociala medier vara till stor hjälp. Att skriva online gör memoarerna bättre, och är ett oväntat tillfredsställande sätt att utforska sitt forskarliv, menar Thomas Söderqvist.
Nyhet
5 november 2024
Curie Talks i Göteborg
Redaktionen
Hot och angrepp. Dubbla yrkesroller. Ett växande berg av administration och akademiskt hushållsarbete som inte ger meriter. Vilka möjligheter har egentligen dagens forskare att ägna sig åt forskning? Det är temat för Curie Talks i Göteborg den 13 nov.
Debatt
4 november 2024
Varför tar inte politiker till sig forskares kunskap?
Janne Flyghed, Stockholms universitet
Dramatiskt skärpta straff och anonyma vittnen. Så vill regeringen minska brottsligheten och motverka de kriminella gängen, trots att det saknas belägg för att åtgärderna har någon effekt. Varför vill politikerna inte ta till sig befintlig kunskap, undrar Janne Flyghed, professor emeritus i kriminologi.
Nyhet
16 oktober 2024
Julia Qiu ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver om hur man kan väcka intresset för forskning hos fler unga. Julia Qiu studerar nationalekonomi på masternivå vid Handelshögskolan i Stockholm och är ordförande för Unga Forskare. På sin fritid ägnar hon sig gärna åt matlagning och ideellt arbete.
Nyhet
10 oktober 2024
Curie Talks: När ska forskare ta ställning?
Natalie von der Lehr
Får en forskare vara aktivist och var går gränsen mellan att leverera fakta och att ta politisk ställning? Och vad händer om forskare inte gör sina röster hörda? Möt forskarna Mårten Schulz, Fanny Forsberg Lundell och David Marlevi i ett samtal i Curiepodden om forskares roll i samhällsdebatten.
Nyhet
24 september 2024
Hyllad radioreporter lyfter människan bakom forskningen
Eva Annell
Sveriges Radios vetenskapsreporter Lena Nordlund är i ropet. I år har hon både blivit hedersdoktor vid KTH och fått ett journalistpris för framstående forskningskommunikation. Hon vet värdet av att visa människan bakom forskningen.
Nyhet
18 september 2024
Premiär för Curie Talks
Redaktionen
Nu lanserar Curie en ny seminarieserie om forskares vardag. Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus ligger på aktuella frågor om forskningens villkor.
Nyhet
14 augusti 2024
Marie Flinkfeldt ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver om hur akademin fungerar och relationen till det omgivande samhället. Marie Flinkfeldt forskar vid Uppsala universitet om samtal och kommunikation inom välfärdsstaten. På sin fritid gillar hon att odla, renovera och vandra i berg.
Nyhet
17 juni 2024
Tingen som berättar om Nobelpristagarnas liv
Eva Barkeman
Ett enkelt föremål kan berätta en stark historia. Nobelprismuseets nya utställning innehåller över 280 saker från Nobelpristagare, ting som vittnar om märkvärdiga upptäckter och livsöden. Senaste tillskottet kommer från den svenska Nobelpristagaren Torsten Wiesel, 100 år.
Nyhet
23 april 2024
Turné till lärosäten lyfte faror med faktaförnekelse
Carina Järvenhag
Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mikael Karlsson, menar att det finns ett uppdämt behov av att diskutera frågan.