Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

NYHET

Thomas Frisell ny krönikör i Curie

Han älskar statistik och samhällsfrågor och skriver gärna om konflikter i mötet mellan forskarvärlden och samhället. Thomas Frisell forskar om genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet. På fritiden tränar han och gillar att äta och dricka gott.

Vad forskar du om?
Jag är genetisk epidemiolog som nyligen bytt ämne från våldsbrottslighet till ledgångsreumatism.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Oj, det är en krokig bana! Jag har alltid varit fascinerad av genetik och bioteknik. Därför läste jag till civilingenjör i molekylär bioteknik och drömde om transhumanism – att genom bioteknik förbättra den mänskliga maskinen. På vägen insåg jag att jag älskar statistik och samhällsfrågor, hoppade på ett examensprojekt i beteendegenetik som snart gled över i ren psykiatrisk epidemiologi, och blev en artikel om den ökade psykiska ohälsan hos homosexuella individer. Det ledde i sin tur vidare till ett doktorandprojekt om våldsbrottslighet och ärftlighet, finansierat av Kriminalvården. När jag doktorerat kände jag att det var dags att studera något sexigare, och bytte till ledgångsreumatism.

Om man likt mig gillar intersektionen av matematik, naturvetenskap och samhällsfrågor så finns det inget bättre än epidemiologi.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag är en foodie som äter och dricker gott, gärna på lyxrestaurang. Sen en hel del träning för att återställa jämvikten.

Vad läste du senast?
Underbart surrealistiska Haruki Murakamis ”Fågeln som vrider upp världen”. Om man inte räknar vetenskapliga texter och dagstidningar, förstås.

Vad tänker du skriva om?
Tänker försöka skriva om konflikter i mötet mellan forskningsvärlden och samhället. Forskning i media. Forskningsetik, forskningstabun, och om det finns kunskap vi människor inte vill ha.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Kanske kan jag få någon att tänka om vad gäller någon etablerad sanning eller byta ståndpunkt i något förment etiskt dilemma?

Thomas Frisells webbsida på Karolinska institutet Länk till annan webbplats.

Läs krönikor av Thomas Frisell i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 29 maj 2024

Christian Berggren, Bengt Gerdin, Solmaz Filiz Karabag, Jolanta Pielaszkiewicz

Obligatoriska etikkurser och övergripande policies spelar en marginell roll när det gäller att förhindra tvivelaktig forskning. Det som däremot har betydelse är när öppna diskussio...

Nyhet 23 april 2024

Carina Järvenhag

Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mika...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt o...