Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

NYHET

Thomas Frisell ny krönikör i Curie

Han älskar statistik och samhällsfrågor och skriver gärna om konflikter i mötet mellan forskarvärlden och samhället. Thomas Frisell forskar om genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet. På fritiden tränar han och gillar att äta och dricka gott.

Vad forskar du om?
Jag är genetisk epidemiolog som nyligen bytt ämne från våldsbrottslighet till ledgångsreumatism.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Oj, det är en krokig bana! Jag har alltid varit fascinerad av genetik och bioteknik. Därför läste jag till civilingenjör i molekylär bioteknik och drömde om transhumanism – att genom bioteknik förbättra den mänskliga maskinen. På vägen insåg jag att jag älskar statistik och samhällsfrågor, hoppade på ett examensprojekt i beteendegenetik som snart gled över i ren psykiatrisk epidemiologi, och blev en artikel om den ökade psykiska ohälsan hos homosexuella individer. Det ledde i sin tur vidare till ett doktorandprojekt om våldsbrottslighet och ärftlighet, finansierat av Kriminalvården. När jag doktorerat kände jag att det var dags att studera något sexigare, och bytte till ledgångsreumatism.

Om man likt mig gillar intersektionen av matematik, naturvetenskap och samhällsfrågor så finns det inget bättre än epidemiologi.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag är en foodie som äter och dricker gott, gärna på lyxrestaurang. Sen en hel del träning för att återställa jämvikten.

Vad läste du senast?
Underbart surrealistiska Haruki Murakamis ”Fågeln som vrider upp världen”. Om man inte räknar vetenskapliga texter och dagstidningar, förstås.

Vad tänker du skriva om?
Tänker försöka skriva om konflikter i mötet mellan forskningsvärlden och samhället. Forskning i media. Forskningsetik, forskningstabun, och om det finns kunskap vi människor inte vill ha.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Kanske kan jag få någon att tänka om vad gäller någon etablerad sanning eller byta ståndpunkt i något förment etiskt dilemma?

Thomas Frisells webbsida på Karolinska institutet Länk till annan webbplats.

Läs krönikor av Thomas Frisell i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 7 juni 2023

Sara Hammarkrantz

Det går nästan inte en dag utan att du möter honom i media. Oscar Jonsson är doktor i krigsvetenskap och har blivit en av de viktigaste experterna på Rysslands krig mot Ukraina. –...

Krönika 31 maj 2023

Att forska om medier och politik och dessutom närma sig frågor om opartiskhet och objektivitet är att be om att bli ifrågasatt. Bengt Johansson skriver om sin väntan på Twitterstor...

Debatt 29 maj 2023

SUHF, expertgruppen för etikfrågor

Vi välkomnar den aviserade utredningen av systemet för etikprövning, men för att den ska ge önskat resultat måste den utgå från rätt premisser och ta hänsyn till lärosätenas synpun...