
Johanna Arnesson forskar om kommunikation. På fritiden lyssnar hon på punkrock och broderar korsstygn.
NYHET
Johanna Arnesson ny krönikör i Curie
Hon skriver om hur samhället genomsyras av idéer som hämtats från marknadsföringsvärlden och hur detta påverkar forskare. Johanna Arnesson forskar om kommunikation i skärningspunkten mellan politik och marknadsföring. På sin lediga tid lyssnar hon på punkrock och broderar korsstygn.
Vad forskar du om?
Jag forskar om kommunikation i skärningspunkten mellan politik och marknadsföring, särskilt i digitala medier. Jag disputerade i Göteborg för några år sedan och är nu anställd som biträdande lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet.
Hur blev du intresserad av ämnet?
Olika fenomen där politik, konsumtion och kommunikation möts har intresserat mig så länge jag kan minnas – på gymnasiet skrev jag exempelvis specialarbete om Alberto Kordas foto av Ché Guevara och hur det har använts i både kommersiella och politiska sammanhang över hela världen. Jag har också en bakgrund inom den ideella sektorn. Under tiden jag jobbade där funderade jag mycket över förändringar i organisationsstrukturer och -kommunikation, exempelvis ökad varumärkes-orientering och av varufiering av insamlingskommunikation (köp en get!).
Det ledde till att jag skrev en masteruppsats om ideella organisationer som kommunicerar som om de vore företag och senare en avhandling om företag som kommunicerar som om de vore ideella organisationer. Idag driver jag ett forskningsprojekt om ”influencerpolitik” i svensk kontext, alltså influencers som agerar politiskt men även politiker som agerar som influencers och – kanske mest intressant – hur följare och väljare reagerar på detta.
Vad gör du helst när du är ledig?
Lyssnar på punkrock och broderar korsstygn.
Vad läste du senast?
Gods of the Upper Air: How a Circle of Renegade Anthropologists Reinvented Race, Sex, and Gender in the Twentieth Century av Charles King
Vad tänker du skriva om?
Jag tänkte skriva om hur samhället vi lever i på olika sätt genomsyras av idéer och praktiker som hämtats från marknadsföringsvärlden och om hur detta även påverkar forskares identitet och yrkesutövning.
Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas få ett prestigelöst utrymme att försöka formulera mig kring tankar som jag gått och funderat på under en längre tid, samt förhoppningsvis få diskutera detta med andra.
Relaterat innehåll
Nyhet 22 maj 2023
Hon skriver om sin forskning kring kunskapsresistens och vad det kan lära oss om folkbildning och forskningskommunikation. Julia Aspernäs är doktorand vid JEDI-lab vid Linköpings u...
Nyhet 13 februari 2023
De vill inspirera forskare att nå ut med sina forskningsresultat och att omsätta forskning i samhällsnytta. Det är några av målen för två nya satsningar på priser som belönar frams...