Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
foto Johanna Arnesson.

Johanna Arnesson forskar om kommunikation. På fritiden lyssnar hon på punkrock och broderar korsstygn.

NYHET

Johanna Arnesson ny krönikör i Curie

Hon skriver om hur samhället genomsyras av idéer som hämtats från marknadsföringsvärlden och hur detta påverkar forskare. Johanna Arnesson forskar om kommunikation i skärningspunkten mellan politik och marknadsföring. På sin lediga tid lyssnar hon på punkrock och broderar korsstygn.

Vad forskar du om?
Jag forskar om kommunikation i skärningspunkten mellan politik och marknadsföring, särskilt i digitala medier. Jag disputerade i Göteborg för några år sedan och är nu anställd som biträdande lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Olika fenomen där politik, konsumtion och kommunikation möts har intresserat mig så länge jag kan minnas – på gymnasiet skrev jag exempelvis specialarbete om Alberto Kordas foto av Ché Guevara och hur det har använts i både kommersiella och politiska sammanhang över hela världen. Jag har också en bakgrund inom den ideella sektorn. Under tiden jag jobbade där funderade jag mycket över förändringar i organisationsstrukturer och -kommunikation, exempelvis ökad varumärkes-orientering och av varufiering av insamlingskommunikation (köp en get!).

Det ledde till att jag skrev en masteruppsats om ideella organisationer som kommunicerar som om de vore företag och senare en avhandling om företag som kommunicerar som om de vore ideella organisationer. Idag driver jag ett forskningsprojekt om ”influencerpolitik” i svensk kontext, alltså influencers som agerar politiskt men även politiker som agerar som influencers och – kanske mest intressant – hur följare och väljare reagerar på detta.

Vad gör du helst när du är ledig?
Lyssnar på punkrock och broderar korsstygn.

Vad läste du senast?
Gods of the Upper Air: How a Circle of Renegade Anthropologists Reinvented Race, Sex, and Gender in the Twentieth Century av Charles King

Vad tänker du skriva om?
Jag tänkte skriva om hur samhället vi lever i på olika sätt genomsyras av idéer och praktiker som hämtats från marknadsföringsvärlden och om hur detta även påverkar forskares identitet och yrkesutövning.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas få ett prestigelöst utrymme att försöka formulera mig kring tankar som jag gått och funderat på under en längre tid, samt förhoppningsvis få diskutera detta med andra.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 18 januari 2022

Helena Östlund

Hur kan en försoningsprocess om historiska övergrepp skapa rättvisa – och hur kan kunskapen spridas i befolkningen? Dessa komplicerade frågor behandlas av en rad forskare från hela...

Nyhet 10 november 2021

Teresia Borgman

Flera svenska lärosäten arrangerar debattforum. Ett nystartat inititativ är KTH Debatt som riktar sig till beslutsfattare och näringsliv i frågor som rör forskning och utbildning. ...

Nyhet 21 augusti 2018

Redaktionen

Hon skriver om inlärning. Annika Andersson är universitetslektor vid Linnéuniversitetet och forskar om andraspråksinlärning och vad som påverkar hjärnans bearbetning av språket. På...