Forskningsmetoder
Hur går forskning till? Olika forskningsfält tillämpar olika metoder. Vilken roll spelar vetenskapliga bilder i forskningen och när används enkätundersökningar? När används djurförsök i forskningen och vilka alternativa metoder (3R) finns? Läs om forskningsmetoder i Curie.
Senaste artiklarna
Nyhet
21 januari 2025
Sex minuters tyngdlöshet – då passar forskarna på
Siv Engelmark
Experiment i rymden kan ge svar på frågor som inte går att undersöka på jorden. Nu ökar intresset för forskning i tyngdlöshet. Fyra svenska experiment fanns ombord på en forskningsraket som nyligen skickades upp från rymdbasen Esrange.
Krönika
11 november 2024
Helena Edberg: Låt forskning få vara en äng med oväntade blommor
Vetenskapens äng med plats för det oväntade riskerar att förvandlas till en produktionens havreåker. Helena Edberg skriver om projektifieringen av forskning.
Nyhet
23 oktober 2024
”Den här forskningen vore inte möjlig utan en app”
Carina Järvenhag
Data från appar används allt oftare i forskningen, särskilt inom medicin och hälsa. Det skapar nya möjligheter men väcker också frågor om personlig integritet, urval och vem som ska betala för implementeringen. Curie har pratat med tre forskare som använt sig av algoritmerna för olika ändamål.
Debatt
2 september 2024
Ta upp riskerna med fältarbete på forskarutbildningen
Rachel Irwin, Lunds universitet
Trots att riskerna med fältarbete är välkända diskuteras de sällan i forskarutbildningen. Frågor kring risk och säkerhet bör behandlas i doktorandkurser om metoder eller etik och universiteten bör ha tydliga riktlinjer för att hantera säkerhetsproblem. Det skriver Rachel Irwin, docent i etnologi vid Lunds universitet.
Nyhet
16 april 2024
Så ska hälsodata bli mer tillgängliga för forskningen
Lisa Kirsebom
I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt och satsningar fram som ska råda bot på problemen. Läs den andra av två artiklar om hälsodata.
Nyhet
16 april 2024
Nytta vägs mot risker vid forskning på hälsodata
Lisa Kirsebom
Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillgång till stora mängder data måste vägas mot patienternas integritet och förtroende. Läs den första av två artiklar om hälsodata.
Krönika
17 januari 2024
Annie Lindmark: När framtiden kommer på besök
Hur kan man föreställa sig hur något kommer att se ut i framtiden? Annie Lindmark skriver om metoden spekulativ design.
Debatt
22 november 2023
Vem ska ha makten över AI-genererad forskning?
Ramon Wyss, professor emeritus KTH
Vem får ta del av resultaten när forskningen görs av privatägd AI? Ramon Wyss, professor emeritus på KTH, menar att det är hög tid att skapa riktlinjer för AI-driven forskning.
Nyhet
13 september 2023
Dilemmat: Forskningsresor eller minskade utsläpp?
Johan Frisk
Lärosätena vill minska utsläppen av koldioxid. Samtidigt finns det behov av tjänsteresor för forskningssamarbete. Idag har flera universitet minskat sina koldioxidutsläpp jämfört med före pandemin, främst från flygresor. Men skillnaderna mellan olika lärosäten är stora. Läs den första av två artiklar om att resa hållbart i forskarvärlden.
Nyhet
23 maj 2023
Här tar forskarna hjälp av allmänheten
Johan Frisk
Det finns frågor som forskare kan ställa men inte besvara. Helt enkelt för att det inte finns tid för att samla in den data som behövs. Allt fler ser vitsen med så kallad medborgarforskning, enligt en ny rapport.