Nobel
Nobelpriset är världens mest prestigefyllda vetenskapliga pris. Årets Nobelpristagare presenteras under "Nobelveckan" i oktober. Läs i Curie om Alfred Nobel och hans testamente, hur pristagarna väljs ut och vilken betydelse Nobelpriset har för dagens forskare och forskning.
Senaste artiklarna
Nyhet
7 oktober 2024
Nobelpriset: Hans samtal förändrade forskarnas liv
Natalie von der Lehr
Varje år i början av oktober är det dags. Då får några få utvalda forskare det magiska telefonsamtalet från Stockholm att de har belönats med Nobelpriset. Göran K Hansson har ringt närmare 70 av de samtalen. Nu berättar han hur arbetet med världens främsta vetenskapliga pris går till.
Nyhet
17 juni 2024
Tingen som berättar om Nobelpristagarnas liv
Eva Barkeman
Ett enkelt föremål kan berätta en stark historia. Nobelprismuseets nya utställning innehåller över 280 saker från Nobelpristagare, ting som vittnar om märkvärdiga upptäckter och livsöden. Senaste tillskottet kommer från den svenska Nobelpristagaren Torsten Wiesel, 100 år.
Nyhet
5 december 2023
”Forskning är ett fredsprojekt – man bombar inte sin samarbetspartner”
Eva Annell
Anna Sjöström Douagi älskar forskningsmiljön, men lusten att skapa internationella samarbeten är ännu större. Nu arbetar hon med strategiska initiativ vid Nobelstiftelsen och är bosatt i Washington DC.
Nyhet
2 oktober 2023
”Nobelsekretess inte hugget i sten”
Siv Engelmark
Kvinnor får allt fler av de mindre priserna i medicin. De stora och prestigetunga priserna går dock fortfarande mest till män. En transparent process kan vara ett sätt att utjämna skillnaderna. – Att nomineringar och utlåtanden om Nobelpriserna ska vara hemliga i 50 år är inte hugget i sten, säger historikern Nils Hansson.
Nyhet
3 oktober 2022
Nobelutställning ställer frågor om evigt liv
Natalie von der Lehr
Robotar, genteknik, dikter och kreativa arbetsbord – i sin största utställning hittills fyller Nobelprismuseet 13 rum på Liljevalchs konsthall. Nobelpristagare och konstnärer tar sig an frågan om evigt liv från olika perspektiv och förenar vetenskap och konst. På utställningen medverkar ledamöter från Sveriges unga akademi som bjuder in till diskussion över ämnesgränserna.
Nyhet
8 februari 2022
MacMillans skotska bakgrund blev en tillgång i akademin
Natalie von der Lehr
Forskningen var en främmande värld för David MacMillan under uppväxten i en arbetarfamilj i Skottland. Han skickades till universitet för att få ett bra jobb – och för att hans föräldrar trodde att allt är möjligt. Som nybliven Nobelpristagare ser han sin bakgrund som en tillgång. – Min uppväxt i Skottland har gett mig massor av färdigheter som jag inte visste att jag hade.
Nyhet
8 december 2021
Kulturhistoriker bjuder in till Nobelprisets värld
Eva Annell
På Nobelprismuseet får kulturhistoriker Gustav Källstrand göra det han gillar mest. Han får både forska och sprida kunskap om de bedrifter och upptäckter som vunnit pris. Att det är roligt att diskutera historia och vetenskap har han med sig sedan barndomen.
Nyhet
6 december 2021
Musik möter vetenskap i berättelse om Marie Curie
Carina Järvenhag
Marie Curie står i centrum när Preludium inför Nobel arrangeras på Kungliga Musikhögskolan. Hon var ett självklart val för årets konsert, enligt Eva Bojner Horwitz som är professor i musik och hälsa. – Det är helt unikt med en kvinna som fått två Nobelpris.
Nyhet
4 oktober 2021
Curiepodden: Den lyckligaste Nobelpristagaren
Natalie von der Lehr
Pressen kallade honom den lyckligaste Nobelpristagaren, vilket han också var. År 2012 tilldelades Robert Lefkowitz Nobelpriset i kemi tillsammans med forskarkollegan Brian Kobilka. Hör honom berätta om Nobelveckan och hur han blev en fråga i tv-programmet Jeopardy .
Nyhet
4 oktober 2021
Öka insynen i hur pristagarna väljs ut
Siv Engelmark
Det är inte bara stora internationella priser som Nobelpriset som i huvudsak tilldelas män. Även mindre, nationella priser ges oftare till män, visar preliminära resultat i en tysk studie. – Det viktigaste för att minska gapet mellan kvinnor och män är att öka transparensen i processen för hur man utser pristagare, säger forskaren Nils Hansson.