Ukraina
Den ryska invasionen av Ukraina drabbar också forskarvärlden. Ukrainska forskare flyr landet och många stora forskningsprojekt läggs på is. Läs i Curie om hur forskare och forskningen påverkas av kriget.
Senaste artiklarna
Nyhet
20 februari 2024
Så har kriget påverkat forskningen om Ryssland
David Isaksson
Rädsla för att försätta ryska forskare i fara, en återkomst för kremlologin och ett ökat intresse för andra länder som ingick i det forna Sovjetunionen. Så har forskningen om Ryssland förändrats sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina.
Nyhet
12 juni 2023
Krig föder fler desperata spioner
Carina Järvenhag
Krig föder fler spioner och dagens geopolitiska läge är inget undantag. Sedan Ryssland inledde sitt anfall på Ukraina har rekordmånga misstänkta spioner utvisats från Västeuropa. Samtidigt har flera svenska universitet internationella forskarsamarbeten som är tveksamma utifrån ett säkerhetsperspektiv.
Nyhet
2 maj 2023
Så hjälper han forskarna som stannat i Ukraina
David Isaksson
Efter att ha rapporterat från Ukraina har filosofiforskaren Aaron Wendland skapat ett center som ska hjälpa forskare som är kvar i landet. För att få in pengar har han precis anordnat en välgörenhetskonferens med kända namn som Timothy Snyder och Margaret Atwood.
Nyhet
20 februari 2023
Så pluggar ukrainska studenter it-säkerhet mitt i kriget
Charlie Olofsson
Vid National Aerospace University i Charkiv utbildas framtidens ukrainska experter på it-säkerhet. De behövs för att skydda landet i cyberkriget, men undervisningen kan när som helst avbrytas av flyglarm och strömavbrott.
Nyhet
18 maj 2022
Svenska lärosäten redo att ta emot ukrainska forskare
Charlie Olofsson
Den svenska universitetsvärlden har god beredskap för att ta emot ukrainska forskare. Det menar experter som Curie har pratat med.
Nyhet
18 maj 2022
Sanktionerna drabbar klimatforskningen hårt
Charlie Olofsson
Flera stora forskningsprojekt inom klimatområdet läggs på is som en följd av sanktionerna mot Ryssland. Det får konsekvenser för forskarnas möjligheter att bidra med ny kunskap om klimatförändringarna.
Nyhet
21 mars 2022
Rysk invasion försenar svensk-ukrainsk ordbok
Helena Östlund
Ukraina och Sverige har band långt tillbaka i historien. Men någon svensk-ukrainsk ordbok har aldrig funnits. I vår skulle arbetet med att skapa en sådan starta. Den ryska invasionen kom dock emellan och de två ukrainska forskarna som ingår i projektet tvingades fly. Initiativtagaren Thomas Rosén hoppas att projektet ändå kan komma igång så småningom.
Nyhet
17 mars 2022
”Vi bara måste hjälpa ukrainska forskare”
Charlie Olofsson
Det finns en stark vilja inom akademin att stötta det ukrainska forskarsamhället. Enskilda svenska forskningsledare agerade snabbt när flyktingströmmen växte och har gjort plats i sina labb. Även från lärosäten och forskningsfinansiärer kommer nu satsningar som underlättar för ukrainska forskare att verka i Sverige.
Nyhet
16 mars 2022
Nu bryter forskarvärlden med Ryssland
Charlie Olofsson
Beslutet att stoppa alla forskningssamarbeten med ryska och belarusiska institutioner innebär att flera utbyten har avbrutits. Internationella samarbeten inom rymd- och polarforskning hör till de områden som kommer att påverkas mest av sanktionerna.
Krönika
10 mars 2022
Joakim Malmström: Skydda Ukrainas kulturarv från kriget
Dagen efter den ryska invasionen fick han på en brusig telefonlinje kontakt med direktören för Nationalmuseet för Ukrainas historia. Sen dess har de hörts nästan dagligen. Läs riksantikvarien Joakim Malmströms krönika om insatserna för att skydda kulturarvet från kriget.