Publicering
Forskare bedöms i stor utsträckning efter sina publiceringar i vetenskapliga tidskrifter. Vad innebär peer review, bibliometri, citeringsindex och impaktfaktorer? Och kan man lita på forskningsresultaten? Läs om vetenskaplig publicering i Curie.
Senaste artiklarna
Krönika
4 december 2024
Jonatan Nästesjö: När all forskning stöps i samma form
Vetenskapliga artiklar blir alltmer lika varandra i längd, struktur och innehåll. Men snäva konventioner för publicering ökar inte sannolikheten för fler kreativa och inspirerande bidrag till forskningen, skriver Jonatan Nästesjö.
Krönika
16 september 2024
Ulrika Carlsson: Varför är vi så trollbundna av citat?
Fotnotsmarkören ger den vetenskapliga texten auktoritet. Ulrika Carlsson skriver om citatets ockulta makt.
Krönika
28 augusti 2024
Johan Frostegård: Därför blir genombrotten färre
Genombrotten och innovationerna blir allt färre inom medicin och naturvetenskap. Johan Frostegård pekar på tre orsaker till den negativa trenden.
Debatt
17 juni 2024
Replik: Öppen tillgång får inte ske på bekostnad av granskningen
Göran Arnqvist, Uppsala universitet
Forskare måste kunna välja fritt var de vill publicera sig. Men det innebär inte att offentliga medel ska användas för att bekosta alla former av vetenskapliga publikationer. Det skriver Göran Arnqvist i en slutreplik på debatten om Bibsams avtal med förlaget Frontiers.
Debatt
12 juni 2024
Replik: Förlaget Frontiers bemöter kritik om bristfällig granskning
Frontiers förlag
Vi uppskattar diskussionen om forskningspublicering och öppen vetenskap, men den måste bygga på fakta och inte på åsikter, skriver Frederick Fenter på Frontiers i en replik på Göran Arnqvists debattinlägg om Bibsams avtal med Frontiers.
Debatt
31 maj 2024
Replik: Vi behöver större mångfald i publiceringslandskapet
Formas, Forte, Vetenskapsrådet
Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet, skriver generaldirektörerna för Formas, Forte och Vetenskapsrådet.
Debatt
27 maj 2024
Replik: Tvivelaktiga tidskrifter hotar vetenskapens integritet
Pär Ågerfalk, Uppsala universitet
Rovtidskrifterna lurar i skuggorna, legitimerade av forskningsråd och stärkta av etablerade forskare som publicerar i dem. Denna mörka sida av vetenskapen hotar inte bara forskarnas karriärdrömmar, utan även vetenskapens integritet. Det är dags att belysa dessa troll och stoppa deras destruktiva påverkan, skriver Pär Ågerfalk i en replik på Göran Arnqvists debattinlägg.
Nyhet
21 maj 2024
Hur bra är egentligen Sverige som forskningsnation?
Sara Nilsson
Sverige hör till de länder som lägger mest på forskning och utveckling i relation till landets bruttonationalprodukt. Men när det gäller utfallet av satsningarna tillhör landet inte toppnationerna. Borde Sverige kunna bättre?
Debatt
14 maj 2024
Forskningsråden uppmuntrar till publicering i rovtidskrifter
Göran Arnqvist, Uppsala universitet
Ett rejält klavertramp. Så beskriver Göran Arnqvist vid Uppsala universitet, de statliga forskningsfinansiärernas finansiering av Bibsams avtal med förlaget Frontier. Stora delar av forskarsamhället betraktar Frontiers tidskrifter som ett allvarligt hot mot den vetenskapliga legitimiteten, menar han.
Debatt
10 april 2024
Replik: Det finns redan bra sätt att publicera böcker med open access
Ulf Zander, Kriterium
Redan idag kan forskare inom humaniora och samhällsvetenskap få hjälp att publicera monografier med open access på plattformen Kriterium. Det skriver Ulf Zander, huvudredaktör för Kriterium, i en replik på John Hennesseys debattinlägg.