Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Lås och betalbom

En sak som är trist med att blogga, twittra eller i annat forum tipsa om forskning är att så mycket ligger gömt bakom lås och bom, skriver Anne Brynolf.

De internationella medicinska tidskrifterna, och säkerligen många andra facktidningar, har upprättat betalväggar och signalerar medelst hänglås-ikoner att här finns inget att hämta för gratisläsaren. Systemet säkerställer också att prenumerationskostnader betalas.

Samtidigt är mycket av den forskning som presenteras finansierad med gemensamma medel, genom skattsedeln. Forskarna får sin lön av det offentliga, labben rattas med kronor från det allmänna, presstjänsten som skriver pressmeddelande på nya rön har lön från förvaltningen. Varför ska då inte den nyfikna allmänheten få tillgång till originalstudien?

I den belysningen känns den debattartikel av David Willet, forskningsminister i Storbritannien, som nyligen publicerades i The Guardian väldigt välkommen. Forskning som springer ur allmänna medel ska som regel vara fritt tillgänglig, åtkomlig för varje nyfiken. Willet har även talat om saken i parlamentet.

Texterna är väl värda att kikas igenom, ministern är ovanligt läsvärd. Inte minst eftersom att han också problematiserar förslaget – det är inte en helt enkelt reform att genomföra. Det handlar om att balansera lönsamhet mot öppenhet, för fackpressen lever inte på glädjen att få leverera spännande metaanalyser allena. Att tillhandahålla infrastruktur för referentgranskning och publicering kostar också pengar.

Men i denna sköna nya värld där mycken referentgranskning sker efter publikation – via Twitter, kommentarsfält, bloggar och allmänt surr finns all anledning att låta så många som möjligt få ta del av metod och material. Alltså ta del av själva forskningen, inte bara pressmeddelanden, sammanfattningar och nyhetsartiklar om densamma.

Debattartikel i The Guardian: Open, free access to academic research? This will be a seismic shift (Engelska) Länk till annan webbplats.

Oral statement to Parliament: Public access to publicly-funded research (Engelska) Länk till annan webbplats.

Mer om skribenten

  • Ann Brynolf

    Medicinsk redaktionschef

    Hon beskriver sig själv som en person med svart bälte i åsikter och bloggar gärna i gränslandet mellan forskning och allmänhet. Just nu är hon medicinsk redaktionschef på Läkartidningen och fortsätter till hösten sin utbildning till läkare.

Relaterat innehåll

Krönika 16 maj 2023

Öppen vetenskap är också en fråga för studenter och utbildningsinstitutioner. Kunskapen om öppna lärresurser är dock fortfarande låg, skriver Erik Stattin.

Nyhet 15 maj 2023

Natalie von der Lehr

Publicera eller ta patent? Meritera sig eller kommersialisera forskningsresultaten? Curie har frågat tre experter om hur forskare bör tänka.

Nyhet 11 april 2023

Sara Nilsson

Inte perfekt, men det minst dåliga. Så beskrivs ibland peer review, den kollegiala granskningsprocess som idag är ett självklart inslag i den akademiska vardagen. Medan vissa vill ...