Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Lås och betalbom

En sak som är trist med att blogga, twittra eller i annat forum tipsa om forskning är att så mycket ligger gömt bakom lås och bom, skriver Anne Brynolf.

De internationella medicinska tidskrifterna, och säkerligen många andra facktidningar, har upprättat betalväggar och signalerar medelst hänglås-ikoner att här finns inget att hämta för gratisläsaren. Systemet säkerställer också att prenumerationskostnader betalas.

Samtidigt är mycket av den forskning som presenteras finansierad med gemensamma medel, genom skattsedeln. Forskarna får sin lön av det offentliga, labben rattas med kronor från det allmänna, presstjänsten som skriver pressmeddelande på nya rön har lön från förvaltningen. Varför ska då inte den nyfikna allmänheten få tillgång till originalstudien?

I den belysningen känns den debattartikel av David Willet, forskningsminister i Storbritannien, som nyligen publicerades i The Guardian väldigt välkommen. Forskning som springer ur allmänna medel ska som regel vara fritt tillgänglig, åtkomlig för varje nyfiken. Willet har även talat om saken i parlamentet.

Texterna är väl värda att kikas igenom, ministern är ovanligt läsvärd. Inte minst eftersom att han också problematiserar förslaget – det är inte en helt enkelt reform att genomföra. Det handlar om att balansera lönsamhet mot öppenhet, för fackpressen lever inte på glädjen att få leverera spännande metaanalyser allena. Att tillhandahålla infrastruktur för referentgranskning och publicering kostar också pengar.

Men i denna sköna nya värld där mycken referentgranskning sker efter publikation – via Twitter, kommentarsfält, bloggar och allmänt surr finns all anledning att låta så många som möjligt få ta del av metod och material. Alltså ta del av själva forskningen, inte bara pressmeddelanden, sammanfattningar och nyhetsartiklar om densamma.

Debattartikel i The Guardian: Open, free access to academic research? This will be a seismic shift (Engelska) Länk till annan webbplats.

Oral statement to Parliament: Public access to publicly-funded research (Engelska) Länk till annan webbplats.

Mer om skribenten

  • Ann Brynolf

    Medicinsk redaktionschef

    Hon beskriver sig själv som en person med svart bälte i åsikter och bloggar gärna i gränslandet mellan forskning och allmänhet. Just nu är hon medicinsk redaktionschef på Läkartidningen och fortsätter till hösten sin utbildning till läkare.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 19 januari 2017

Anja Castensson

Curie har pratat med forskare som delar språkdata, vattenmodeller och DNA-sekvenser över hela världen. De praktiska utmaningarna ser olika ut beroende på forskningsfält, men gemens...

Nyhet 17 januari 2017

Anja Castensson

Forskningsdata görs allt oftare tillgängliga på nätet. Trenden stöds av såväl EU-kommissionen och regeringen som av olika forskningsfinansiärer. Men utvecklingen kräver också att m...

Nyhet 17 oktober 2018

Siv Engelmark

Plan S är ett europeiskt initiativ för att skynda på utvecklingen mot att forskningsresultat ska bli öppet tillgängliga för alla. Enligt planen ska alla vetenskapliga resultat som ...