Marie Curie
Marie Curie är den enda forskare som fått Nobelpriset i både fysik och kemi. Hon har gett namn åt såväl ett grundämne (Curium) och en måttenhet för radioaktivitet, som åt ett av EU:s forskningsprogram. Hon arbetade också för att stärka skyddet för vetenskapliga upptäckter och skapa internationella riktlinjer för publiceringar av forskningsresultat. Läs mer om Marie Curie i tidningen som bär hennes namn.
Senaste artiklarna
Nyhet
6 december 2021
Musik möter vetenskap i berättelse om Marie Curie
Carina Järvenhag
Marie Curie står i centrum när Preludium inför Nobel arrangeras på Kungliga Musikhögskolan. Hon var ett självklart val för årets konsert, enligt Eva Bojner Horwitz som är professor i musik och hälsa. – Det är helt unikt med en kvinna som fått två Nobelpris.
Nyhet
16 september 2020
Marie Curies liv i toner
Carina Järvenhag
Piano Suite Curie skildrar 23 viktiga händelser i den världsberömda vetenskapskvinnans liv. Tonsättaren och musikern Camilla Ringquist blev fascinerad av Marie Curie efter att ha sett en dokumentär på SVT.
Nyhet
13 september 2016
Marie Curie blev sitt eget varumärke
Carin Mannberg-Zackari
Från anspråkslös forskare till världskändis i vetenskap. Eva Hemmungs Wirténs monografi visar hur Marie Curie drog nytta av sin idealism och skyddade sitt namn som ett varumärke. Hon fick draghjälp av pressen, men blev också dess villebråd.
Nyhet
7 maj 2015
Passionen förenar familjen Curie
Carin Mannberg-Zackari
Kärleken till vetenskap – och varandra – utmärker den franska familjen Curie. Flera generationer av äkta makar har forskat tillsammans. Professor Pierre Joliot-Curie, barnbarn till Nobelpristagarna Marie och Pierre Curie, tycker att forskningen kräver både ensamhet och gemenskap men framförallt lust!
Krönika
31 oktober 2014
Natalie von der Lehr: Jag och Marie Curie
Krönika av Natalie von der Lehr, vetenskapsjournalist, om hur hon återupptäcker sin ungdoms förebild Marie Curie vid ett besök på Institut Curie.
Nyhet
23 oktober 2014
Forskning i Marie Curies anda
Natalie von der Lehr
En kombination av forskning, undervisning och behandling av cancerpatienter – grundpelarna är desamma idag som 1914 när Marie Curie grundade Institut Curie i Paris.
Nyhet
7 oktober 2013
Nobelpriset går i släkten
Eva Barkeman
22 av totalt 862 Nobelpristagare har en nära familjemedlem som också mottagit det prestigefyllda priset. Det är 2,5 procent.
Krönika
10 december 2012
Mika Larsson: Kan människan skapa ett geni?
Hon gjorde världen mer begriplig för oss alla. Journalisten Mika Larsson skriver om Marie Curie och henns uppväxt.
Nyhet
10 december 2012
Curie forskade för mänskligheten
Karin Nordin
En forskare med en makalös historia som gjorde revolutionerande upptäckter och använde dem till nytta för mänskligheten. Men också en person som upplevde många motgångar och angreps av både press och kolleger. Marie Curie är en av forskningens verkliga ikoner.