Doktorander
Forskarutbildningen är starten på forskarkarriären, men vägen till disputation med sin avhandling kan vara lång. Vilka rättigheter har doktoranden? Vilken roll spelar handledaren? Vad är en industridoktorand? Och vilka konsekvenser får den nya migrationslagen för landets doktorander? Läs om doktorandernas villkor i Curie.
Senaste artiklarna
Nyhet
20 februari 2025
Curie Talks: Livet som doktorand – drömtillvaro eller mardröm?
Natalie von der Lehr
Prestation och konkurrens eller lärande och lagarbete? Hur ser tillvaron ut för dagens doktorander? Möt Moa Lindqvist, Topias Tolonen-Weckström och Ylva Söderfeldt i ett samtal i Curiepodden om doktorandernas villkor.
Nyhet
5 februari 2025
Varför blir doktoranderna färre?
Natalie von der Lehr
Färre doktorandtjänster, en grundutbildning som inte lockar till forskning eller en migrationslag som gör det svårare att rekrytera utländska doktorander. Varför minskar egentligen antalet forskarstuderande i Sverige? Curie har pratat med tre seniora forskare om deras syn på den svenska forskarutbildningen.
Nyhet
22 januari 2025
Curie Talks i Uppsala
Redaktionen
Prestation och konkurrens eller lärande och lagarbete? Hur ser tillvaron ut för doktorander idag? Hur lär de sig navigera i akademin och vilken roll spelar handledaren? Curie Talks i Uppsala den 13 feb handlar om doktorandlivets villkor.
Krönika
6 november 2024
David Brax: Skräm inte bort unga forskare ifrån akademin
Seminariet är en möjlighet för doktorander att testa sina idéers bärkraft. Samtidigt kan kritiken upplevas som ett hot. David Brax skriver om vikten av en sund seminariekultur.
Nyhet
5 november 2024
”Forskarutbildningen tar lätt över hela livet”
Natalie von der Lehr
Hur mår egentligen dagens doktorander? Och vilka är de största fallgroparna på vägen mot en doktorsexamen? Curie har pratat med tre forskarstuderande om doktorandlivets utmaningar och karriärplanerna efter disputationen.
Debatt
2 september 2024
Ta upp riskerna med fältarbete på forskarutbildningen
Rachel Irwin, Lunds universitet
Trots att riskerna med fältarbete är välkända diskuteras de sällan i forskarutbildningen. Frågor kring risk och säkerhet bör behandlas i doktorandkurser om metoder eller etik och universiteten bör ha tydliga riktlinjer för att hantera säkerhetsproblem. Det skriver Rachel Irwin, docent i etnologi vid Lunds universitet.
Nyhet
11 juni 2024
Långa handläggningstider hotar svensk forskning
Johan Frisk
Sverige behöver fler forskare. Vid svenska lärosäten finns många doktorander och postdoktorer från länder utanför EU. Men långa handläggningstider och krångliga regelverk gör det svårt för dem att stanna i Sverige. Nu kan dock en förändring vara på gång.
Krönika
15 maj 2024
Jonatan Nästesjö: Mitt bästa doktorandtips: läs kassa texter!
Det är inte lätt att vara en nybörjare i akademin. Jonatan Nästesjö delar med sig av sina bästa tips för att ge doktorander bättre självförtroende.
Krönika
22 april 2024
Jonatan Nästesjö: Vad jag inte visste som nybliven doktorand
Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.
Nyhet
22 april 2024
Jonatan Nästesjö ny krönikör i Curie
Redaktionen
Han skriver om unga forskares villkor och vad en forskarutbildning egentligen är. Jonatan Nästesjö forskar vid Lunds universitet om akademiska karriärer. På sin fritid leker han helst med sin dotter eller tittar på när Liverpool FC spelar.