Doktorander
Forskarutbildningen är starten på forskarkarriären, men vägen till disputation med sin avhandling kan vara lång. Vilka rättigheter har doktoranden? Vilken roll spelar handledaren? Vad är en industridoktorand? Och vilka konsekvenser får den nya migrationslagen för landets doktorander? Läs om doktorandernas villkor i Curie.
Senaste artiklarna
Debatt
2 september 2024
Ta upp riskerna med fältarbete på forskarutbildningen
Rachel Irwin, Lunds universitet
Trots att riskerna med fältarbete är välkända diskuteras de sällan i forskarutbildningen. Frågor kring risk och säkerhet bör behandlas i doktorandkurser om metoder eller etik och universiteten bör ha tydliga riktlinjer för att hantera säkerhetsproblem. Det skriver Rachel Irwin, docent i etnologi vid Lunds universitet.
Nyhet
11 juni 2024
Långa handläggningstider hotar svensk forskning
Johan Frisk
Sverige behöver fler forskare. Vid svenska lärosäten finns många doktorander och postdoktorer från länder utanför EU. Men långa handläggningstider och krångliga regelverk gör det svårt för dem att stanna i Sverige. Nu kan dock en förändring vara på gång.
Krönika
15 maj 2024
Jonatan Nästesjö: Mitt bästa doktorandtips: läs kassa texter!
Det är inte lätt att vara en nybörjare i akademin. Jonatan Nästesjö delar med sig av sina bästa tips för att ge doktorander bättre självförtroende.
Krönika
22 april 2024
Jonatan Nästesjö: Vad jag inte visste som nybliven doktorand
Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.
Nyhet
22 april 2024
Jonatan Nästesjö ny krönikör i Curie
Redaktionen
Han skriver om unga forskares villkor och vad en forskarutbildning egentligen är. Jonatan Nästesjö forskar vid Lunds universitet om akademiska karriärer. På sin fritid leker han helst med sin dotter eller tittar på när Liverpool FC spelar.
Nyhet
11 mars 2024
Handledarens största utmaningar
Natalie von der Lehr
Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar som handledare ställs inför.
Nyhet
16 januari 2024
Borde fler doktorander underkännas?
Natalie von der Lehr
När doktoranden disputerar står en doktorstitel på spel. Det händer dock ytterst sällan att en avhandling underkänns. Varför är det så och borde regelverket kring disputationer förändras? Curie har pratat med två forskare som suttit i många betygsnämnder.
Krönika
16 augusti 2023
Bengt Johansson: Ge betygsnämnden chansen att förbättra avhandlingen
Givetvis borde vi lägga fram manus som kan ändras efter disputationen. Då spelar ju faktiskt opponentens och betygsnämndens synpunkter roll, skriver Bengt Johansson.
Nyhet
19 oktober 2022
Tiden som doktorand i Florens blev början på internationell karriär
Carina Järvenhag
Europeiska universitetsinstitutet i Florens är inte så välkänt i Sverige, men här bedrivs forskning av yppersta klass. Den internationella miljön drar till sig professorer, forskare och doktorander från över 80 olika länder. – Inget har påverkat mitt liv så mycket som möjligheten att forska vid EUI, säger Hanna Eklund, som idag är biträdande lektor vid Köpenhamns universitet.
Krönika
24 augusti 2022
Kajsa Hansson: Jag vill ge ett råd till andra forskare
Doktorander tar sig väldigt ofta an nya, relativt komplexa arbetsuppgifter. Det är inte konstigt att man då tvivlar på sin egen förmåga. Att fråga doktorander om råd kan vara ett sätt att stärka deras självförtroende, skriver Kajsa Hansson.