Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

NYHET

Jaana Nehez ny krönikör i Curie

Jaana Nehez skriver om livet som kommundoktorand i Helsingborg och vad hon gör för att verka för en skola på vetenskaplig grund. På sin fritid är hon en hängiven långdistanslöpare och vill inspirera andra att göra löpningen till en livsstil.

Vad forskar du om?
Mitt avhandlingsarbete är en aktionsforskningsstudie om rektors praktik i utvecklingsarbete. Den centrala frågan gäller hur rektorers gemensamma och skilda praktiker formas i ett utvecklingsarbete och hur det påverkar rektorernas möjligheter att verka för en planerad förändring.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Som utvecklingsledare på Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg arbetar jag delvis med att stötta rektorer i diverse utvecklingsarbeten, så det kändes som en naturlig ingång. Den grupp av rektorer som är i fokus i min studie hade i sitt utvecklingsarbete dessutom fokus på att initiera och implementera entreprenöriellt lärande. Det är något som jag tidigare i mitt jobb som gymnasielärare var intresserad av och som jag sedan dess har arbetat med på uppdrag av bland annat Skolverket.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag är en hängiven långdistanslöpare och tävlar även i swimrun. Dessutom driver jag tillsammans med en väninna Löparglädje, ett projekt där vi inspirerar andra att göra löpningen till en livsstil. Sist men absolut inte minst har jag ju man och två barn.

Vad läste du senast?
Det har ju nyligen varit sommar, så då passade jag på att läsa skönlitteratur istället för kurslitteratur. Morgon i Jenin av Susan Abulhawa är senast lästa bok.

Vad tänker du skriva om?
Jag tänker skriva om vad jag som kommundoktorand på Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg sysslar med för att verka för en skola på vetenskaplig grund. Och mina tankar om livet som kommundoktorand.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Förväntningarna för egen del är att få möjlighet att reflektera över kommundoktorandvardagens möjligheter och utmaningar.

Läs krönikor av Jaana Nehez i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 11 juni 2024

Johan Frisk

Sverige behöver fler forskare. Vid svenska lärosäten finns många doktorander och postdoktorer från länder utanför EU. Men långa handläggningstider och krångliga regelverk gör det s...

Krönika 15 maj 2024

Det är inte lätt att vara en nybörjare i akademin. Jonatan Nästesjö delar med sig av sina bästa tips för att ge doktorander bättre självförtroende.

Krönika 22 april 2024

Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.