Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

NYHET

Jaana Nehez ny krönikör i Curie

Jaana Nehez skriver om livet som kommundoktorand i Helsingborg och vad hon gör för att verka för en skola på vetenskaplig grund. På sin fritid är hon en hängiven långdistanslöpare och vill inspirera andra att göra löpningen till en livsstil.

Vad forskar du om?
Mitt avhandlingsarbete är en aktionsforskningsstudie om rektors praktik i utvecklingsarbete. Den centrala frågan gäller hur rektorers gemensamma och skilda praktiker formas i ett utvecklingsarbete och hur det påverkar rektorernas möjligheter att verka för en planerad förändring.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Som utvecklingsledare på Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg arbetar jag delvis med att stötta rektorer i diverse utvecklingsarbeten, så det kändes som en naturlig ingång. Den grupp av rektorer som är i fokus i min studie hade i sitt utvecklingsarbete dessutom fokus på att initiera och implementera entreprenöriellt lärande. Det är något som jag tidigare i mitt jobb som gymnasielärare var intresserad av och som jag sedan dess har arbetat med på uppdrag av bland annat Skolverket.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag är en hängiven långdistanslöpare och tävlar även i swimrun. Dessutom driver jag tillsammans med en väninna Löparglädje, ett projekt där vi inspirerar andra att göra löpningen till en livsstil. Sist men absolut inte minst har jag ju man och två barn.

Vad läste du senast?
Det har ju nyligen varit sommar, så då passade jag på att läsa skönlitteratur istället för kurslitteratur. Morgon i Jenin av Susan Abulhawa är senast lästa bok.

Vad tänker du skriva om?
Jag tänker skriva om vad jag som kommundoktorand på Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg sysslar med för att verka för en skola på vetenskaplig grund. Och mina tankar om livet som kommundoktorand.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Förväntningarna för egen del är att få möjlighet att reflektera över kommundoktorandvardagens möjligheter och utmaningar.

Läs krönikor av Jaana Nehez i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 23 januari 2018

Redaktionen

Hon skriver om livet som doktorand och den själsliga resa som forskningsstudierna innebär. Vivian Smits är doktorand på forskarskolan för svensk uppdragsarkeologi vid Linnéuniversi...

Nyhet 20 april 2017

Redaktionen

Hon skriver om sin tillvaro som doktorand och sina tankar om forskning som yrke. Margarita Bartish forskar på Karolinska institutet om hur normala celler rekryteras av tumören för ...

Nyhet 3 juni 2019

Redaktionen

Hon skriver om forsknings- och utbildningspolitiska frågor som ligger henne varmt om hjärtat. Anna Ilar är doktorand vid Karolinska institutet och vice ordförande för fackförbundet...