Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

NYHET

Jaana Nehez ny krönikör i Curie

Jaana Nehez skriver om livet som kommundoktorand i Helsingborg och vad hon gör för att verka för en skola på vetenskaplig grund. På sin fritid är hon en hängiven långdistanslöpare och vill inspirera andra att göra löpningen till en livsstil.

Vad forskar du om?
Mitt avhandlingsarbete är en aktionsforskningsstudie om rektors praktik i utvecklingsarbete. Den centrala frågan gäller hur rektorers gemensamma och skilda praktiker formas i ett utvecklingsarbete och hur det påverkar rektorernas möjligheter att verka för en planerad förändring.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Som utvecklingsledare på Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg arbetar jag delvis med att stötta rektorer i diverse utvecklingsarbeten, så det kändes som en naturlig ingång. Den grupp av rektorer som är i fokus i min studie hade i sitt utvecklingsarbete dessutom fokus på att initiera och implementera entreprenöriellt lärande. Det är något som jag tidigare i mitt jobb som gymnasielärare var intresserad av och som jag sedan dess har arbetat med på uppdrag av bland annat Skolverket.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag är en hängiven långdistanslöpare och tävlar även i swimrun. Dessutom driver jag tillsammans med en väninna Löparglädje, ett projekt där vi inspirerar andra att göra löpningen till en livsstil. Sist men absolut inte minst har jag ju man och två barn.

Vad läste du senast?
Det har ju nyligen varit sommar, så då passade jag på att läsa skönlitteratur istället för kurslitteratur. Morgon i Jenin av Susan Abulhawa är senast lästa bok.

Vad tänker du skriva om?
Jag tänker skriva om vad jag som kommundoktorand på Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg sysslar med för att verka för en skola på vetenskaplig grund. Och mina tankar om livet som kommundoktorand.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Förväntningarna för egen del är att få möjlighet att reflektera över kommundoktorandvardagens möjligheter och utmaningar.

Läs krönikor av Jaana Nehez i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 16 januari 2024

Natalie von der Lehr

När doktoranden disputerar står en doktorstitel på spel. Det händer dock ytterst sällan att en avhandling underkänns. Varför är det så och borde regelverket kring disputationer för...

Krönika 16 augusti 2023

Givetvis borde vi lägga fram manus som kan ändras efter disputationen. Då spelar ju faktiskt opponentens och betygsnämndens synpunkter roll, skriver Bengt Johansson.

Nyhet 19 oktober 2022

Carina Järvenhag

Europeiska universitetsinstitutet i Florens är inte så välkänt i Sverige, men här bedrivs forskning av yppersta klass. Den internationella miljön drar till sig professorer, forskar...