AI
Artificiell intelligens påverkar hela samhället. Vad händer när AI, maskininlärning och språkmodeller som ChatGPT gör sitt intåg i forskning och utbildning? Vilka är riskerna och möjligheterna och hur ska AI fungera för att överensstämma med våra etiska värderingar? Läs om AI i Curie.
Senaste artiklarna
Nyhet
2 april 2025
Ny AI-modell bättre än experter – men läkarna får inte lita helt på tekniken
Carina Järvenhag
Artificiell intelligens kan både omdana forskningen och leda till nya tillämpningar. Men då krävs tvärvetenskapliga samarbeten och tillräckligt med tid och resurser. En annan nöt att knäcka är hur tekniken ska samarbeta med människan på bästa sätt. Det menar tre forskare som Curie har pratat med.
Krönika
4 februari 2025
Erik Isberg: Behöver vi rusa in i framtiden för att ha en chans?
Vi får inte tappa bort att teknikutveckling och framtida beredskap är frågor som inte är bestämda på förhand. Det handlar snarare om att formulera hur vi vill att tekniken och samhället ska organiseras för framtiden, skriver Erik Isberg.
Nyhet
3 februari 2025
Polisen behöver ett eget forskningsinstitut
Siv Engelmark
Sverige behöver ett forskningsinstitut som kan utveckla polisarbetet och användningen av AI för att bekämpa brott. Det menar Lena Klasén som är ansvarig för forskningsfrågor inom Polisen. – Om vi bara håller på med klassiskt polisarbete tappar vi mark, säger hon.
Nyhet
17 december 2024
Julklapparna som forskare vill ha
Carina Järvenhag
Allt från en bra snöskyffel till fred på jorden, men också en robust anteckningsbok och upptäckten av liv i rymden. Fem forskare önskar sig både hårda klappar och drömmer stort när Curie frågade dem vad de önskar sig i julklapp.
Nyhet
18 mars 2024
Dags att sätta fart om Sverige ska bli ledande inom AI
Charlie Olofsson
Som litet land är det svårt att konkurrera internationellt inom AI. De som driver på utvecklingen i Sverige ser ändå nischer där vi kan bli världsledande. − Jag tror att vi ska ha fokus på hur AI kan användas, säger Joakim Gustafson, professor vid KTH.
Krönika
12 december 2023
Annie Lindmark: Vad betyder AI för framtidens utbildning?
Vad behöver vi egentligen lära oss när vi hela tiden kan få blixtsnabba svar av en chatbot? Annie Lindmark skriver om AI:s betydelse för framtidens kompetens och utbildning.
Debatt
22 november 2023
Vem ska ha makten över AI-genererad forskning?
Ramon Wyss, professor emeritus KTH
Vem får ta del av resultaten när forskningen görs av privatägd AI? Ramon Wyss, professor emeritus på KTH, menar att det är hög tid att skapa riktlinjer för AI-driven forskning.
Krönika
16 oktober 2023
Annie Lindmark: AI – bov eller hjälte i arbetet för jämställdhet?
AI kan vara ett hinder i jämställdhetsarbetet. Men AI-lösningar kan också bidra till ökad jämställdhet och jämlikhet i vårt samhälle, skriver Annie Lindmark.
Nyhet
9 maj 2023
AI-forskaren ger läkarna verktyg
Eva Annell
Under sin långa karriär har Hercules Dalianis sett framtidens verktyg bli vardagsmat. Han är professor i data- och systemvetenskap och forskare inom klinisk textmining. Målet är att ge läkare, sjuksköterskor och medicinska forskare nya möjligheter.
Nyhet
8 maj 2023
Stort sug efter riktlinjer för ChatGPT
Johan Frisk
Fusk eller hjälp? Möjligheterna med AI-verktyg som ChatGPT har tagit universiteten på sängen. Några universitet håller på att ta fram riktlinjer, andra låter det vara upp till enskilda lärare att hantera. Curie har även frågat chatten själv.