Ledarskap i akademin
Akademiskt ledarskap ska lägga grunden för vetenskaplig kvalitet och akademisk frihet. Vad innebär det för ledningen av lärosätet, institutionen eller den enskilda forskargruppen? Hur utses ledamöter till lärosätenas styrelser, och vad innebär kollegialt styre? Läs om akademins ledarskap i Curie.
Senaste artiklarna
Debatt
11 februari 2025
Dagens hot ökar kraven på lärosätenas beredskap
Arne Flåøyen, NordForsk
Den nya säkerhetspolitiska situationen hotar också lärosätena. Därför bör de arbeta mer systematiskt för att förbättra säkerhetsförståelsen vid institutionerna. Som ett led i detta arbete ger Nordforsk forskare vid nordiska universitet och högskolor en möjlighet att söka medel för att studera beredskap vid lärosäten, skriver Arne Flåøyen, direktör för NordForsk.
Krönika
10 februari 2025
Åsa Mackenzie: Ser du hela månen, eller bara en skärva?
Som forskare och lärare kan vi få uppdrag i kommittéer och styrelser vars beslut påverkar hela verksamheter. Men är vi nödvändigtvis rustade för detta, bara för att vi är experter inom våra ämnen, undrar Åsa Mackenzie.
Nyhet
3 december 2024
Där blir akademins dolda arbetsuppgifter synliga
Ulrika Ernström
Det är viktigt och tidskrävande – men belönas sällan. Akademiskt medborgarskap är det arbete som hela den akademiska världen vilar på – som kollegialitet, ledarskap eller vetenskapliga granskningar. Därför införde Chalmers akademiskt medborgarskap som ett av kriterierna vid befordringar och rekryteringar.
Debatt
23 september 2024
Resursbrist i akademin trots lärosätenas miljardöverskott
Per Gyberg, Linköpings universitet
Tiden räcker inte till i akademin, ändå levererar forskare och lärare. Det är inte hållbart i längden. Per Gyberg menar att ekonomistyrning präglar verksamheten och att basanslaget utgör för liten del av lärosätenas resurser.
Nyhet
16 augusti 2023
Hon är Konstfacks nya rektor
Charlie Olofsson
Med ett tydligt framtidsfokus kliver Anna Valtonen på som ny rektor för Konstfack. Hon tror att den nordiska konstforskningen kan sticka ut och inspirera genom att vara modig och radikalt nytänkande.
Nyhet
13 september 2022
Första kvinnan på posten som Vetenskapsrådets generaldirektör
Siv Engelmark
Hon har arbetat med fyra utbildningsministrar, lett arbetet med två forskningspropositioner och suttit i en rad styrelser i sektorn. Vetenskapsrådets nya generaldirektör Katarina Bjelke har lång erfarenhet från universitetsvärlden.
Nyhet
13 september 2022
Jessica Abbott ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver om ledarskap och tredje uppgiften. Jessica Abbott är universitetslektor vid Lunds universitet och forskar om varför hanar och honor kan se olika ut. På sin lediga tid läser hon science fiction, lyssnar på musik och lagar mat.
Nyhet
2 mars 2022
Vad ska krävas av ett lärosäte för att bli universitet?
Siv Engelmark
Sverige får allt fler universitet – senast i raden är Mälardalens. Men vad som avgör om ett lärosäte ska få universitetsstatus är oklart. Nu har Universitetskanslersämbetet tagit fram kriterier som ska göra att de blir bedömda på likvärdiga grunder.
Nyhet
17 juni 2021
”Vi måste sluta tävla och börja samarbeta”
Charlie Olofsson
I tidiga tonåren skrev Louise Bringselius en insändare om att personalen inom offentlig sektor måste få mer att säga till om. Intresset för organisation och ledning väcktes tidigt och har knappast mattats av. Nu är hon föreståndare på nybildade Institute for Public Affairs .
Nyhet
20 januari 2021
”Viktigt att rektor vet hur det är att forska”
Eva Annell
Linköpings universitets nya rektor Jan-Ingvar Jönsson har varit fascinerad av cellbiologi sedan tonåren. Han har forskat vid flera universitet, varit huvudsekreterare vid Vetenskapsrådet och har en bra grund för sin nya roll.