Tvärvetenskap
Vid tvärvetenskap möts forskare från olika discipliner med olika traditioner. Samarbetet kan leda till nya och banbrytande resultat, men gränsöverskridande forskning innebär också utmaningar. Hur lär man sig tala varandras språk och hur ska resultaten redovisas? Läs om tvärvetenskap i Curie.
Senaste artiklarna
Krönika
9 september 2024
Erik Isberg: Geofysikern kan bli granne med historikern
Olika forskningsfält har skilda tidsperspektiv. Men tvärvetenskapliga samarbeten kan förändra disciplinernas förståelse av tid, skriver Erik Isberg.
Nyhet
20 mars 2023
Deras fikaprat ledde till prisad tvärvetenskap
Helena Östlund
Forskarnas tvärvetenskapliga samtal startade under kaffepauserna. Filosofen Julia Mosquera och psykologen Kirsti Jylhä bestämde sig för att forska tillsammans om människors känslor kring klimatförändringarna. Arbetet resulterade i en gemensam artikel som nu prisats av ett EU-finansierat forskningsprojekt om människors tillit till experter.
Krönika
9 maj 2022
Rebecka Göransdotter: Konsten att balansera kreativitet och tradition
Hur kan vi bäst balansera vetenskaplig inspiration med respekt för forskningsmiljön och de akademiska traditionerna, undrar Rebecka Göransdotter.
Nyhet
4 april 2022
Marie Cronqvist ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver återkommande om tvärvetenskap, samverkan och forskningspolitik. Marie Cronqvist är lektor i journalistik och mediehistoria vid Lunds universitet. På sin fritid utforskar hon hav och skog med familjen, målar och musicerar.
Nyhet
15 februari 2022
Lönsam satsning på tvärvetenskap
Siv Engelmark
Hundratals forskare vid Lunds universitet har någon gång sökt till det tvärvetenskapliga Pufendorfinstitutet med en idé som de själva har valt. Frågeställningen ska vara nyskapande och gruppen bakom ansökan ska ha den sammansättning som behövs för att besvara den.
Krönika
24 januari 2022
Britt Farstad: Trilobiter och andra gåtor under våra fötter
Hennes tvärvetenskapliga förhållningssätt föddes i biblioteket på småskolan. Britt Farstad skriver om barns nyfikenhet och risken för att målstyrning lägger hinder i vägen för kunskapsinhämtning.
Nyhet
12 april 2021
Hög risk och tvärvetenskap inget problem för ERC-bidrag
Anders Nilsson
På andra försöket lyckades Mikael Lundqvist få ett ERC Starting Grant. Även om det är mycket jobb med ansökan vill han gärna rekommendera andra att söka. Hans forskning om arbetsminnet handlar om både hjärnans mekanismer och utveckling av AI.
Nyhet
23 februari 2021
Arkeologen som alltid följt sin passion
Helena Östlund
Kristian Kristiansen fann sitt livsintresse i farfars arkeologiska fynd på gården hemma på Jylland. Nu ska han som seniorprofessor leda ett jätteprojekt som fått 100 miljoner kronor av Europeiska forskningsrådet. Med hjälp av dna ska forskarna undersöka människors migrationsmönster före och under bronsåldern.
Nyhet
1 februari 2021
Forskaren som är både historiker och naturgeograf
Charlie Olofsson
I november blev Fredrik Charpentier Ljungqvist docent i naturgeografi vid Stockholms universitet. Han är sedan tidigare även docent i historia. Det gör honom till en udda fågel i forskarvärlden. Han står stadigt med ena foten i humaniora och andra i naturvetenskapen, men ibland krockar fältens olika traditioner och arbetssätt.
Nyhet
19 februari 2020
Ny tolkning av Rökstenen väckte globalt intresse
Helena Östlund
En tvärvetenskaplig forskargrupp har omtolkat skriften på Rökstenen i Ödeshög. Världens längsta runinskrift handlar inte om en gotisk kejsare – utan om ljusets rytm och kampen mot makter som hotar ljuset. Tolkningen har rönt stort intresse från media över hela världen.