Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
porträtt Patrik Lindenfors

Patrik Lindenfors är docent vid Stockholms universitet och forskar om kulturell evolution. Foto: Privat.

NYHET

Patrik Lindenfors ny krönikör i Curie

Han skriver om tvärvetenskap, strömlinjeformad forskning och vikten av oberoende universitet. Patrik Lindenfors är docent vid Stockholms universitet och forskar om kulturell evolution. Han ägnar sin lediga tid åt sina barn, musik och läsning och älskar att upptäcka nya kulturer.

Vad forskar du om?
– Jag forskar om kulturell evolution. Det innebär att jag undersöker om förståelsen av den mänskliga historien ökar om man ser kulturell förändring som en evolutionär process.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– En kollega, professorn i biologi Magnus Enquist, startade för några år sedan tillsammans med historieprofessorn Arne Jarrick ett centrum för kulturell evolution vid Stockholms universitet. Nu är det många fler ämnen representerade vid centret: arkeologi, lingvistik, matematik, statskunskap, psykologi, antropologi och inte minst matematik. Forskningen förenar flera av mina intressen: evolutionära processer, historia och välinformerad tvärvetenskap.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Är med mina barn, lyssnar på musik och läser. Sen älskar jag att upptäcka nya kulturer – jag har precis flyttat hem från Filippinerna där min fru var chef för Rädda Barnens verksamhet.

Vad läste du senast?
– Jag läser just nu Eight Theories of Religion sammansatt av Daniel L. Pals, inför ett projekt om religion.

Vad tänker du skriva om?
– Problemen och möjligheterna med tvärvetenskap, det sorgligen allt mer strömlinjeformade sättet att forska, och vikten av oberoende universitet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Jag förväntar mig en informerad läsekrets och kritisk granskning av mina påståenden.

Läs krönikor av Patrik Lindenfors i Curie.

Relaterat innehåll

Debatt 24 maj 2023

Hans Ellegren och Astrid Söderbergh Widding

Fofin-utredningen har beställt en ny OECD-rapport där kärnan är att svensk forskning borde styras mer mot samhällsutmaningar. Men vetenskapens bidrag till samhället är inte beställ...

Nyhet 23 maj 2023

Johan Frisk

Det finns frågor som forskare kan ställa men inte besvara. Helt enkelt för att det inte finns tid för att samla in den data som behövs. Allt fler ser vitsen med så kallad medborgar...

Debatt 26 april 2023

Tora Holmberg och Yvonne Svanström

Alla politiker oavsett partifärg verkar måna om akademisk frihet och att forskning ska komma till nytta, skriver två vicerektorer vid Uppsala och Stockholms universitet. Men vad so...