Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
porträtt Patrik Lindenfors

Patrik Lindenfors är docent vid Stockholms universitet och forskar om kulturell evolution. Foto: Privat.

NYHET

Patrik Lindenfors ny krönikör i Curie

Han skriver om tvärvetenskap, strömlinjeformad forskning och vikten av oberoende universitet. Patrik Lindenfors är docent vid Stockholms universitet och forskar om kulturell evolution. Han ägnar sin lediga tid åt sina barn, musik och läsning och älskar att upptäcka nya kulturer.

Vad forskar du om?
– Jag forskar om kulturell evolution. Det innebär att jag undersöker om förståelsen av den mänskliga historien ökar om man ser kulturell förändring som en evolutionär process.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– En kollega, professorn i biologi Magnus Enquist, startade för några år sedan tillsammans med historieprofessorn Arne Jarrick ett centrum för kulturell evolution vid Stockholms universitet. Nu är det många fler ämnen representerade vid centret: arkeologi, lingvistik, matematik, statskunskap, psykologi, antropologi och inte minst matematik. Forskningen förenar flera av mina intressen: evolutionära processer, historia och välinformerad tvärvetenskap.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Är med mina barn, lyssnar på musik och läser. Sen älskar jag att upptäcka nya kulturer – jag har precis flyttat hem från Filippinerna där min fru var chef för Rädda Barnens verksamhet.

Vad läste du senast?
– Jag läser just nu Eight Theories of Religion sammansatt av Daniel L. Pals, inför ett projekt om religion.

Vad tänker du skriva om?
– Problemen och möjligheterna med tvärvetenskap, det sorgligen allt mer strömlinjeformade sättet att forska, och vikten av oberoende universitet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Jag förväntar mig en informerad läsekrets och kritisk granskning av mina påståenden.

Läs krönikor av Patrik Lindenfors i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 22 maj 2024

Emil Görnerup, Svenskt Näringsliv

Ökade krav på akademin innebär inte en demokratisk nedmontering. Det behövs nya tekniska lösningar inom AI, energi och klimatomställning – liksom satsningar på spetsforskning inom ...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt o...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillg...