Curiepodden
I Curiepodden bjuder vi in människor att diskutera forskningens villkor. Lyssna på samtalen om aktuella forskningsfrågor och forskares vardag. Du kan lyssna på Curiepodden på Soundcloud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Spotify Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. , Itunes Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i de flesta andra podcast-appar.
Senaste artiklarna
Nyhet
25 november 2024
Curie Talks: Vad hindrar dig att forska?
Natalie von der Lehr
Hot och angrepp, dubbla yrkesroller och akademiskt hushållsarbete som inte ger några meriter. Lyssna på David Brax , Göteborgs universitet, Maria Saline , Chalmers, och Erik Smedler , Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett samtal i Curiepodden om hindren i forskares vardag.
Nyhet
10 oktober 2024
Curie Talks: När ska forskare ta ställning?
Natalie von der Lehr
Får en forskare vara aktivist och var går gränsen mellan att leverera fakta och att ta politisk ställning? Och vad händer om forskare inte gör sina röster hörda? Möt forskarna Mårten Schulz, Fanny Forsberg Lundell och David Marlevi i ett samtal i Curiepodden om forskares roll i samhällsdebatten.
Nyhet
4 oktober 2021
Curiepodden: Den lyckligaste Nobelpristagaren
Natalie von der Lehr
Pressen kallade honom den lyckligaste Nobelpristagaren, vilket han också var. År 2012 tilldelades Robert Lefkowitz Nobelpriset i kemi tillsammans med forskarkollegan Brian Kobilka. Hör honom berätta om Nobelveckan och hur han blev en fråga i tv-programmet Jeopardy .
Nyhet
14 september 2021
Curiepodden: ”Jag behöver aldrig tvivla på nyttan av min forskning”
Natalie von der Lehr
Forskare har mycket att vinna på att involvera patienter i hela forskningsprocessen – från formuleringen av hypoteser till publiceringen av resultat. Det menar Malin Linder Nording som forskar om en sjukdom som kan drabba gravida och innebära extremt illamående och mycket svåra kräkningar under dygnets alla timmar.
Nyhet
15 juni 2021
Curiepodden: Han skriver poesi om vetenskap
Natalie von der Lehr
Hans poesi inspireras av forskning. Lyssna till Sam Illingworth som vill skapa en dialog mellan forskare och andra människor.
Nyhet
2 december 2020
Curiepodden: Fler HS-forskare borde söka pengar ifrån ERC
Natalie von der Lehr
Svenska humsamforskare borde oftare söka medel ifrån Europeiska forskningsrådet. Det menar Stefan Svallfors. – Jag är helt övertygad om att det finns ett antal forskare inom humaniora och samhällsvetenskap som skulle vara mycket konkurrenskraftiga i de här sammanhangen.
Nyhet
3 juni 2020
Curiepodden: Moa Ekbom duckar inte längre för att undervisa online
Natalie von der Lehr
Hon kallar sig själv för en forskningspolitisk nörd. Hör latinlektorn Moa Ekbom berätta om hur coronakrisen påverkat hennes undervisning och vad hon skulle säga om hon fick en minut med forskningsministern.
Nyhet
26 maj 2020
Curiepodden: ”Nästa stora kris kan vara ett vulkanutbrott”
Natalie von der Lehr
Hur är det att leda en forskargrupp på distans och vad gör man om en doktorand inte kan utföra de planerade fältförsöken? Lyssna på vulkanforskaren Steffi Burchardt som berättar hur hennes forskning påverkats av det nya coronaviruset.
Nyhet
12 november 2019
Curiepodden: Därför populariserar de forskning
Natalie von der Lehr
Han har prisats för sin podd, Den svenska musikhistorien. Hon föreläser om motivation och har skrivit boken Motiverad. Möt Mattias Lundberg och Alva Appelgren som båda vill göra forskning tillgänglig för fler.
Nyhet
11 juni 2019
Curiepodden: All forskning kan bli en bra podd
Natalie von der Lehr
Allt fler poddar handlar om forskning. Poddens samtalsform lämpar sig för kunskapsspridning och ligger nära det som är hjärtat i universitetets verksamhet. Det menar Magnus Bremmer som 2015 startade Bildningspodden tillsammans med Klas Ekman.