Innovation
Vägen från forskning till nya produkter och tjänster kan vara lång. Vilken roll spelar lärarundantaget för den här processen och hur kan forskare få hjälp att söka patent eller kommersialisera sina idéer? Läs om innovation i Curie.
Senaste artiklarna
Nyhet
21 oktober 2024
Innovatören: ”Att skriva patent kom naturligt”
Siv Engelmark
Han är doktor i molekylär medicin, uppfinnare och entreprenör. Simon Fredriksson gillar att forskningsidéerna blir till nytta. De produkter och tekniker han utvecklat har använts i närmare 15 000 vetenskapliga arbeten.
Debatt
21 augusti 2024
Modiga satsningar kan göra Sverige till en ledande forskningsnation igen
Magnus Frodigh, Ericsson Research
Sverige har i grunden bra förutsättningar för forskning och innovation inom teknik och digitalisering, men har på senare år hamnat på efterkälken. Den kommande forskning- och innovationspropositionen är en viktig del i att vända utvecklingen. Det behövs både ökade forskningsresurser och en tydligare prioritering av hur pengarna ska användas, skriver Ericssons forskningschef Magnus Frodigh .
Nyhet
20 augusti 2024
Sverige bra på innovationer – men var finns investeringarna?
Siv Engelmark
Sverige rankas som EU:s näst bästa land för innovationer. Samtidigt finns det mindre pengar i det svenska innovationssystemet än i flera andra europeiska länder. – Det finns för få investerare som kan gå in med större pengar, säger Sara Frykstrand på Industrifonden.
Nyhet
16 april 2024
Så ska hälsodata bli mer tillgängliga för forskningen
Lisa Kirsebom
I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt och satsningar fram som ska råda bot på problemen. Läs den andra av två artiklar om hälsodata.
Nyhet
16 april 2024
Nytta vägs mot risker vid forskning på hälsodata
Lisa Kirsebom
Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillgång till stora mängder data måste vägas mot patienternas integritet och förtroende. Läs den första av två artiklar om hälsodata.
Nyhet
8 november 2023
Johan Frostegård ny krönikör i Curie
Redaktionen
Han skriver i gränslandet mellan humaniora och naturvetenskap och hur dessa ämnen kan befrukta varandra. Johan Frostegård är professor i medicin vid Karolinska institutet och specialist i reumatologi och internmedicin. På sin fritid reser han gärna och läser böcker samt skriver essäer och skönlitteratur.
Debatt
23 oktober 2023
Färre finansiärer gör inte forskningen bättre
Datainstitutet Ymner
En omorganisation från fem till tre myndigheter för forskningsfinansiering förbättrar inte kvaliteten på svensk forskning och innovation. Det oberoende datainstitutet Ymner vill hellre se ett samordningsorgan som utgår från all tillgänglig finansieringsdata.
Debatt
3 oktober 2023
Regeringen måste säkra industrins innovationskraft
Lena Svendsen, IKEM
Innovations- och kemiindustrin står inför en av vår tids största utmaningar: klimathotet. Samtidigt drar regeringen undan mattan för svensk innovation och forskning genom kraftiga neddragningar till Vinnova och lärosätena. Det kommer försvåra näringslivets möjlighet att möta samhällsutmaningarna, anser IKEM.
Krönika
26 september 2023
Annie Lindmark: Signalspana efter framtiden!
En svag signal kan vara ett första tecken på ett framväxande fenomen. Annie Lindmark skriver om hur man håller utkik efter framtiden.
Nyhet
11 september 2023
Annie Lindmark ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver om nya teknikområden och hur vi kan arbeta med framsyn. Annie Lindmark arbetar som programledare på Vinnova med forskning och innovation. På fritiden ägnar hon sig gärna åt cross fit-träning, vandrar i fjällen eller kollar på tv-serier hemma i soffan.