Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Johanna Björklund sitter vid sin dator.

I samband med att Johanna Björklund disputerade grundade hon och en kollega ett IT-företag.

NYHET

Johanna Björklund ny krönikör i Curie

Hon skriver om kombinationen forskning och företagande. Johanna Björklund forskar om datorsystem som tolkar sammansatt media och är universitetslektor vid Umeå universitet. På sin fritid umgås hon gärna med familj och vänner, klinkar på pianot och påtar i trädgården.

Vad forskar du om?
Kort sagt: semantisk analys av multimodal data. Lite längre och mer begripligt: datorsystem som tolkar sammansatt media (till exempel text, bild, och ljud) på en hög abstraktionsnivå. Forskningen är tillämpbar inom allt från medicinteknik till robotseende och digital annonsering. De metoder vi använder kommer från teoretisk datavetenskap, så det är ”mycket matte”. Mina typiska aktiviteter när jag är mitt uppe i forskningen är att stirra intensivt på bordsskivan framför mig, eller rita spretiga grafer på baksidan av ett kuvert. Jag dricker mycket Cola Zero.

Hur blev du intresserad av ämnet?
I samband med att jag disputerade grundade jag och en kollega ett IT-företag som växte och knoppade av sig flera företag. Idag levererar företagen produkter och tjänster inom digital media. Våra största kunder är publicister och produktionsbolag, och ett av deras återkommande problem är hur de ska kunna automatisera sina arbetsprocesser. Istället för att manuellt skriva in metadata om sina bild-, text-, och videoresurser önskar de sig system som själva förstår innehållet. Tursamt nog har det visat sig att de nöjer sig med system som beter sig som om de förstod innehållet, och det är betydligt lättare att leverera.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag brukar smyga upp tidigt på morgonen för att jobba ett par timmar innan resten av familjen vaknar. Men annars umgås jag gärna med just familj och vänner, klinkar på pianot, påtar i trädgården, scrollar genom reddit och lufsar i skogen.

Vad läste du senast?
Sen min dotter föddes har jag inte läst många fysiska böcker, men jag har nästan alltid en ljudbok i lurarna. Det blir nog en i veckan medan jag joggar, städar och väntar på bussen. Senast lyssnade jag på Song of Achilles och Circe, båda av Madeline Miller. De liknar en annan av mina favoritböcker, Till we have faces av C.S. Lewis, som i sin tur är Narnia för vuxna.

Vad tänker du skriva om?
Kombinationen forskning och företagande. För dem som inte vill läsa bloggen kan jag redan nu berätta att det har sin charm. Nu är varken entreprenörskap eller forskande några klassiska 8-5 yrken, så det är viktigt att man stannar upp och tittar på sin livskompass med jämna mellanrum, och att man inser att man inte kan göra allt själv.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det ska bli roligt att få ta ett steg tillbaka och reflektera över mitt arbete och sammanhang. Förhoppningsvis finns större mönster att hitta, men annars får jag väl dyka ner igen och skriva om detaljerna. Det är få saker som inte är intressanta om man tittar noga på dem.

Läs krönikor av Johanna Björklund i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 8 november 2023

Redaktionen

Han skriver i gränslandet mellan humaniora och naturvetenskap och hur dessa ämnen kan befrukta varandra. Johan Frostegård är professor i medicin vid Karolinska institutet och speci...

Debatt 23 oktober 2023

Datainstitutet Ymner

En omorganisation från fem till tre myndigheter för forskningsfinansiering förbättrar inte kvaliteten på svensk forskning och innovation. Det oberoende datainstitutet Ymner vill he...

Debatt 3 oktober 2023

Lena Svendsen, IKEM

Innovations- och kemiindustrin står inför en av vår tids största utmaningar: klimathotet. Samtidigt drar regeringen undan mattan för svensk innovation och forskning genom kraftiga ...