Akademiskt skrivande
Att skriva vetenskapliga texter är en central del av forskartillvaron. Hur får man tid att skriva? Hur skriver man för att bli läst? Och hur anpassar man texten till olika typer av publikationer? I Curie kan du läsa om akademiskt skrivande.
Senaste artiklarna
Krönika
19 augusti 2024
Åsa Mackenzie: I den ljusa juninatten frodas glädjen att forska
Att få jobba oavbrutet och bli klar. Att riktigt känna upptäckarglädjen, njuta av att utforska något okänt. Åsa Mackenzie berättar om hur hon under några magiska sommarveckor hade möjlighet att ägna sig helt åt forskning.
Krönika
15 maj 2024
Jonatan Nästesjö: Mitt bästa doktorandtips: läs kassa texter!
Det är inte lätt att vara en nybörjare i akademin. Jonatan Nästesjö delar med sig av sina bästa tips för att ge doktorander bättre självförtroende.
Krönika
13 mars 2024
Tryggve Nevéus: Stofilt skrivande hämmar nya tankar
Alltför många ord och bisatser, tappade trådar och en självbelåten attityd. Det kännetecknar det stofila skrivandet som i värsta fall fungerar som en propp mot spridandet av nya tankar, menar Tryggve Nevéus.
Nyhet
5 mars 2024
De fick maxpoäng på sina EU-ansökningar
Anders Nilsson
Hur lyckas man med sin Marie Curie-ansökan? Det vet Gabriele Greco och Konstantin Nestmann som båda fick 100 av 100 poäng och nu är anställda som postdoktorer i Sverige.
Nyhet
28 februari 2024
Forskarnas råd för en framgångsrik ansökan
Keiko Snarberg
Att söka medel för forskning tar tid och kräver planering. Curie har bett tre erfarna forskare om tips på hur man skriver sin första ansökan för att öka chanserna att få den beviljad. – Att presentera en radikalt ny idé kan vara riskabelt, men det kan också visa på djärvhet och innovation, säger Jenny Larsson vid Stockholms universitet.
Krönika
6 februari 2024
Johan Frostegård: Även ansökningar behöver en story
Vad kännetecknar en vetenskaplig text och hur skiljer sig den ifrån en sonett eller en roman? Johan Frostegård lyfter betydelsen av akademiskt skrivande.
Krönika
19 juni 2023
Bengt Johansson: Så gör jag för att fånga granskarens intresse
Om inte inledningen sitter spelar det andra ofta ingen roll. Bengt Johansson skriver om vikten att från början fånga granskarens intresse för artikeln man vill publicera eller projektet man söker pengar för.
Nyhet
18 januari 2023
Bengt Johansson ny krönikör i Curie
Redaktionen
Han skriver om forskarlivets glädjeämnen och vedermödor och om utmaningen att kommunicera vetenskap. Bengt Johansson forskar om kriskommunikation och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet. På fritiden ägnar han sig gärna åt sport och musik och jobbar varje dag på att bli en bättre gitarrist.
Krönika
18 januari 2023
Bengt Johansson: Algoritmerna gjorde mina boktitlar tråkiga
Hur sätter man en bra rubrik? Bengt Johansson skriver om konsten att hitta på titlar till böcker och när hans världsbild skakades i grunden.
Krönika
12 december 2022
Johanna Arnesson: Varför är det så svårt att skriva akademiska texter?
Forskare behöver tid att tänka för att få igång skrivandet. Se därför tanketiden som en del av skrivprocessen, menar Johanna Arnesson.