Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Profilbild på Jenny Larsson

Jenny Larsson är språkhistoriker och forskar om de baltiska språkens historia vid Stockholms universitet. Foto: Markus Marcetic.

NYHET

Jenny Larsson ny krönikör i Curie

Hon skriver om de indoeuropeiska språkens ursprung och hur det är att etablera sig som ung forskare. Jenny Larsson är docent vid Stockholms universitet och forskar om de baltiska språkens historia. På sin fritid älskar hon att resa och kanske försöka kommunicera lite på det lokala språket.

Vad forskar du om?
Jag är språkhistoriker och forskar numera framförallt om de baltiska språkens historia. Men jag har tidigare både forskat och undervisat i många andra språk också, till exempel gotiska, latin, antik grekiska, sanskrit och avestiska. Min första postdoc handlade om ordbildningen i det avestiska språket – alltså det språk som Zarathustra talade.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag började läsa latin och grekiska på gymnasiet och fortsatte sen med sanskrit, gotiska, forniriska, hettitiska och en massa andra språk på universitetet. En sommar åkte jag till Vilnius för att gå en kurs i litauiska och jag blev fullkomligt förförd av det vackra språket. Så på den vägen är det…

Vad gör du helst när du är ledig?
Reser! Jag älskar att resa, besöka intressanta platser, upptäcka nya städer och kanske försöka kommunicera lite på det lokala språket…

Vad läste du senast?
Grand final i skojarbranchen av Kerstin Ekman. En fantastisk bok.

Vad tänker du skriva om?
Det kommer säkert att bli en del om språkforskning, framförallt om utforskningen av de indoeuropeiska språkens historia och ursprung. Sen vill jag gärna ta upp frågor kring hur det är att försöka etablera sig som ung forskare i Sverige idag och kanske bjuda på lite inblickar i mitt vardagsliv som forskare.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag tycker att det är en väldigt intressant plattform och ett spännande format. Jag hoppas på att kunna nå ut till en intresserad publik.

Läs krönikor av Jenny Larsson i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 28 februari 2024

Keiko Snarberg

Att söka medel för forskning tar tid och kräver planering. Curie har bett tre erfarna forskare om tips på hur man skriver sin första ansökan för att öka chanserna att få den bevilj...

Krönika 6 februari 2024

Vad kännetecknar en vetenskaplig text och hur skiljer sig den ifrån en sonett eller en roman? Johan Frostegård lyfter betydelsen av akademiskt skrivande.

Krönika 19 juni 2023

Om inte inledningen sitter spelar det andra ofta ingen roll. Bengt Johansson skriver om vikten att från början fånga granskarens intresse för artikeln man vill publicera eller proj...