Forskningsetik
Forskningsfusk kan äventyra allmänhetens förtroende för forskningen. Hur vanligt är oredlighet i forskning – som plagiering eller fabricerade data? Vad betyder god sed i forskningen och vad innebär etikprövningslagen? Och när får djurförsök användas i forskningen? Läs om forskningsetik i Curie.
Senaste artiklarna
Nyhet
12 november 2024
Förslag: Så ska dagens kritiserade etikprövning förändras
Charlie Olofsson
Etikprövningarna av forskning som rör känsliga personuppgifter har mött massiv kritik. Nu föreslår en ny utredning genomgripande förändringar. Förslagen går forskarvärlden till mötes och i många fall bedöms extern etikprövning helt kunna slopas.
Debatt
29 maj 2024
Mindre oredlighet när samtal om forskningsetik är del av forskares vardag
Christian Berggren, Bengt Gerdin, Solmaz Filiz Karabag, Jolanta Pielaszkiewicz
Obligatoriska etikkurser och övergripande policies spelar en marginell roll när det gäller att förhindra tvivelaktig forskning. Det som däremot har betydelse är när öppna diskussioner om forskningsetik är en del av den akademiska vardagen, i den egna forskningsgruppen. Det konstaterar fyra forskare vid Uppsala och Linköpings universitet.
Nyhet
16 april 2024
Så ska hälsodata bli mer tillgängliga för forskningen
Lisa Kirsebom
I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt och satsningar fram som ska råda bot på problemen. Läs den andra av två artiklar om hälsodata.
Nyhet
16 april 2024
Nytta vägs mot risker vid forskning på hälsodata
Lisa Kirsebom
Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillgång till stora mängder data måste vägas mot patienternas integritet och förtroende. Läs den första av två artiklar om hälsodata.
Nyhet
20 mars 2024
Forskare som anmäls för forskningsfusk får inte hjälp
Johan Frisk
Nämnden för prövning av oredlighet i forskning har avlastat lärosätena i arbetet kring anklagelser om forskningsfusk. Men både nämnden och de anmälda forskarna efterlyser mer stöd från lärosätena. Läs den andra av två artiklar om forskare som fällts för oredlighet.
Nyhet
20 mars 2024
Vad händer när forskaren fällts för oredlighet?
Johan Frisk
Ett hundratal anmälningar om oredlighet har utretts de fyra senaste åren. Vad blir konsekvenserna av en fällning? Och vilket ansvar har en medförfattare för innehållet i en vetenskaplig artikel? Läs den första av två artiklar om forskare som fällts för oredlighet.
Nyhet
5 februari 2024
Så kan samverkan stärka forskning som rör samer
Charlie Olofsson
Allt mer forskning som berör samer görs i samverkan med samiska organisationer, men det är ingen självklarhet. I länder som Australien, Nya Zeeland och Kanada är samverkan däremot ett uttalat krav vid forskning som rör urfolk.
Debatt
13 november 2023
Svensk etikprövning har mycket att lära av EU
Oskar MacGregor
Sverige behöver utveckla en etikprövning som hanterar olika discipliner på olika sätt. Och som inte bygger på en svartvit legalistisk syn på etik. Det skriver Oskar MacGregor, etikexpert inom Horisont Europa.
Debatt
29 maj 2023
Utred etikprövningen ordentligt
SUHF:s expertgrupp för etikfrågor
Vi välkomnar den aviserade utredningen av systemet för etikprövning, men för att den ska ge önskat resultat måste den utgå från rätt premisser och ta hänsyn till lärosätenas synpunkter, skriver företrädare för Sveriges Universitets- och Högskoleförbund.
Nyhet
8 maj 2023
Stort sug efter riktlinjer för ChatGPT
Johan Frisk
Fusk eller hjälp? Möjligheterna med AI-verktyg som ChatGPT har tagit universiteten på sängen. Några universitet håller på att ta fram riktlinjer, andra låter det vara upp till enskilda lärare att hantera. Curie har även frågat chatten själv.