Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

debatt

Replik: Vi måste begränsa vår bekvämlighet

Låt oss knyta an till den långa tradition av omsorg om resurser som Sverige har. Bestämmelser som syftat till att ransonera ändliga resurser har funnits sedan medeltiden. Det skriver Maria Ågren, historiker vid Uppsala universitet, i en replik på David van der Spoels debattinlägg.

Porträttbild Maria Ågren

Maria Ågren

Jag håller med David van der Spoel i Curie (Universiteten måste upp till bevis om klimatmålen Länk till annan webbplats.) om att vi omgående måste göra allt vi kan för att nå klimatmålen. Vi måste göra det i egenskap av universitetsanställda, i egenskap av medborgare, och i egenskap av konsumenter.

Som universitetsanställda måste vi kräva att arbetsgivarna upphandlar reseföretag som erbjuder goda möjligheter att resa med eldrivna (inte dieseldrivna) tåg till de konferenser som är oumbärliga.

Som medborgare måste vi ställa krav på politiska förändringar av hur olika typer av resande beskattas och därmed prissätts. Det får inte vara dramatiskt billigare att flyga än att välja tåg.

Men för att detta krav ska vara trovärdigt måste vi som individer vara beredda på olika begränsningar i vår bekvämlighet. Vi kan på eget initiativ ransonera vårt flygande och på så vis utöva konsumentmakt. En kollega imponerade på mig när hon berättade att hon bestämt sig för att varje år inte flyga mer än två gånger privat och två gånger i tjänsten. Nu försöker jag själv följa samma princip.

Det kostar på eftersom jag har en nära familjemedlem som bor i ett land som det är svårt att åka tåg till. Men som historiker vet jag att ransonering av det vi uppfattar som gott genom tiderna har varit regel snarare än undantag.

Sedan medeltiden har det i Sverige funnits bestämmelser som syftat till att ransonera det man uppfattat som ändliga resurser. De har ofta byggt på tanken att folk haft rätt att förse sig med resurser (till exempel ved) för husbehov men däremot inte för att sälja vidare med vinstsyfte. Sådana bestämmelser vittnar om en lång tradition av omsorg om resurser som vi kan välja att knyta an till.

Maria Ågren
professor i historia, Uppsala universitet

Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg

Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats., Facebook Länk till annan webbplats. och X. Länk till annan webbplats.

Läs hela debattråden

Du kanske också vill läsa

Nyhet 23 april 2024

Carina Järvenhag

Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mika...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt o...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillg...