Finansiering
Utan pengar ingen forskning. Men bör statens medel fördelas som basanslag eller i konkurrens via externa forskningsfinansiärer? Vilken roll spelar näringslivet som finansiär? Och hur kan svenska forskare bli mer framgångsrika när de söker EU-medel, till exempel från ERC?
Senaste artiklarna
Krönika
1 oktober 2024
Åsa Mackenzie: Att plantera lökar om hösten är lite som att planera ett forskningsprojekt
Den som har alltför rigida föreställningar om vad forskningen ska leda till riskerar att planera sönder processen. Att planera ett forskningsprojekt påminner om att plantera vårlökar om hösten, skriver Åsa Mackenzie. Man kisar lite, föreställer sig hur resultatet ska bli. Det kan bli sämre, men också bra mycket bättre.
Debatt
23 september 2024
Resursbrist i akademin trots lärosätenas miljardöverskott
Per Gyberg, Linköpings universitet
Tiden räcker inte till i akademin, ändå levererar forskare och lärare. Det är inte hållbart i längden. Per Gyberg menar att ekonomistyrning präglar verksamheten och att basanslaget utgör för liten del av lärosätenas resurser.
Krönika
28 augusti 2024
Johan Frostegård: Därför blir genombrotten färre
Genombrotten och innovationerna blir allt färre inom medicin och naturvetenskap. Johan Frostegård pekar på tre orsaker till den negativa trenden.
Nyhet
12 juni 2024
Ett år efter nedskärningarna: ”Utvecklingsforskarna flyr fältet”
Charlie Olofsson
Det har gått ett år sedan regeringen drog in det riktade anslaget till utvecklingsforskningen. Många forskare upplever att det har blivit svårare att få finansiering på grund av de kritiserade nedskärningarna, och de varnar för att fältet krymper.
Debatt
10 juni 2024
Säkra finansieringen för den fria forskningen i EU
Sveriges unga akademi
EU minskar budgeten för ramprogrammet för forskning och innovation med över två miljarder euro. I förhandlingarna inför nästa ramprogram måste våra nyvalda EU-parlamentariker verkar för de stora satsningar som krävs för att EU ska förbli världsledande inom forskning, skriver Sveriges unga akademi.
Debatt
22 maj 2024
Medelvägen kan göra svensk forskning framgångsrik
Emil Görnerup, Svenskt Näringsliv
Ökade krav på akademin innebär inte en demokratisk nedmontering. Det behövs nya tekniska lösningar inom AI, energi och klimatomställning – liksom satsningar på spetsforskning inom humaniora. Och det behövs en seriös debatt om svensk forskning, skriver Emil Görnerup vid Svenskt Näringsliv och stakar ut en medelväg mellan politisk detaljstyrning och fria anslag.
Debatt
29 april 2024
Svensk forskning går miste om miljonbelopp från EU och NIH
Gunilla Källenius, Karolinska institutet
Universitetens krav på att externa finansiärer ska stå för alla indirekta kostnader gör att svensk forskning går miste om många miljoner. Eftersom internationella finansiärer som EU och NIH bara betalar en mindre del blir det omöjligt att konkurrera om deras forskningsbidrag, skriver Gunilla Källenius vid Karolinska institutet.
Debatt
6 mars 2024
Replik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet
Katarina Bjelke, Vetenskapsrådet
Vi vill att regeringen låter utreda om, och i så fall hur, fördelning av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg.
Nyhet
5 mars 2024
De fick maxpoäng på sina EU-ansökningar
Anders Nilsson
Hur lyckas man med sin Marie Curie-ansökan? Det vet Gabriele Greco och Konstantin Nestmann som båda fick 100 av 100 poäng och nu är anställda som postdoktorer i Sverige.
Nyhet
28 februari 2024
Forskarnas råd för en framgångsrik ansökan
Keiko Snarberg
Att söka medel för forskning tar tid och kräver planering. Curie har bett tre erfarna forskare om tips på hur man skriver sin första ansökan för att öka chanserna att få den beviljad. – Att presentera en radikalt ny idé kan vara riskabelt, men det kan också visa på djärvhet och innovation, säger Jenny Larsson vid Stockholms universitet.