Forskningsmiljöer
Arbetsmiljön på ett forskningslabb är ofta lika viktig som den vetenskapliga kvaliteten för att lyckas. Hemligheten bakom vetenskaplig excellens kan vara att skapa kreativa miljöer. Men hur gör man det? Curie gör nedslag i olika forskningsmiljöer.
Senaste artiklarna
Debatt
27 november 2024
Förändra synen på museiforskning
Daniel Sahlén och Lizette Gradén
Forskning vid och med museer gör skillnad. Den ökar förtroendet för museer som kunskapskällor men kan också spela en viktig roll i samhällsdebatten. Låt därför museer och lärosäten få både ett ökat gemensamt ansvar och förstärkt finansiering för en bred och djuplodande kunskapsuppbyggnad. Det skriver Daniel Sahlén och Lizette Gradén.
Nyhet
25 november 2024
Curie Talks: Vad hindrar dig att forska?
Natalie von der Lehr
Hot och angrepp, dubbla yrkesroller och akademiskt hushållsarbete som inte ger några meriter. Lyssna på David Brax , Göteborgs universitet, Maria Saline , Chalmers, och Erik Smedler , Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett samtal i Curiepodden om hindren i forskares vardag.
Krönika
18 november 2024
Marie Flinkfeldt: Tänk om vi skulle sluta vädra i akademin?
Vi rättar alla tentor även om den avsatta tiden inte räcker till. Men vad skulle hända om vi följde systemet och arbetade enligt de schabloner som finns för undervisningstid? Marie Flinkfeldt skriver om det bästa sättet att skapa förändring i akademin.
Krönika
6 november 2024
David Brax: Skräm inte bort unga forskare ifrån akademin
Seminariet är en möjlighet för doktorander att testa sina idéers bärkraft. Samtidigt kan kritiken upplevas som ett hot. David Brax skriver om vikten av en sund seminariekultur.
Krönika
25 september 2024
Marie Flinkfeldt: Se forskning som en lagsport
Akademin är extremt individualistisk. Men att arbeta som ett team kan ge bättre förutsättningar för både forskningsgenombrott och mer rutinartade arbetsuppgifter, skriver Marie Flinkfeldt.
Nyhet
11 september 2024
Vad gör universiteten om kriget kommer?
Johan Frisk
Vad ska svenska lärosäten göra om kriget bryter ut? Stänga ner? Fortsätta som vanligt, som de försöker göra i Ukraina? Idag är lärosätenas roll i totalförsvaret oklar. Men flera samarbeten pågår för att reda ut vad universiteten och högskolorna ska göra om kriget kommer till Sverige.
Debatt
2 september 2024
Ta upp riskerna med fältarbete på forskarutbildningen
Rachel Irwin, Lunds universitet
Trots att riskerna med fältarbete är välkända diskuteras de sällan i forskarutbildningen. Frågor kring risk och säkerhet bör behandlas i doktorandkurser om metoder eller etik och universiteten bör ha tydliga riktlinjer för att hantera säkerhetsproblem. Det skriver Rachel Irwin, docent i etnologi vid Lunds universitet.
Krönika
19 augusti 2024
Åsa Mackenzie: I den ljusa juninatten frodas glädjen att forska
Att få jobba oavbrutet och bli klar. Att riktigt känna upptäckarglädjen, njuta av att utforska något okänt. Åsa Mackenzie berättar om hur hon under några magiska sommarveckor hade möjlighet att ägna sig helt åt forskning.
Krönika
14 augusti 2024
Marie Flinkfeldt: Värdet av att tänka som en företagare i akademin
Forskare är småföretagare som skriver offerter och måste leverera för att kunna fortsätta med sin verksamhet. Marie Flinkfeldt skriver om fördelarna med att tänka som en företagare i akademin.
Nyhet
14 augusti 2024
Marie Flinkfeldt ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver om hur akademin fungerar och relationen till det omgivande samhället. Marie Flinkfeldt forskar vid Uppsala universitet om samtal och kommunikation inom välfärdsstaten. På sin fritid gillar hon att odla, renovera och vandra i berg.