Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Institutionen för galna vetenskaper

När jag läste en intervju med Nobelpristagaren Sydney Brenner i den akademiska tidskriften King’s Review för ett par år sen fastnade en speciell formulering i mitt minne som jag ofta återkommer till, skriver Farshid Jalalvand.

I strongly believe that the only way to encourage innovation is to give it to the young. The young have a great advantage in that they are ignorant. Because I think ignorance in science is very important. If you’re like me and you know too much you can’t try new things. I always work in fields of which I’m totally ignorant.

Senast förra veckan återkom jag till detta under en diskussion med en kollega. Vi kommer från väldigt olika bakgrund – jag disputerade på värd-patogen-interaktioner och vaccinologi, hens bakgrund är bakteriell proteinsyntesmaskineriet. Men hen hade kommit på en idé som potentiellt kunde förklara en del medicinska gåtor och vi pratade om det.

Jag märkte att jag inledningsvis radade upp minst tio anledningar till att hens hypotes förmodligen var felaktig då jag kunde ämnet, som låg nära mina doktorandstudier, bättre. Hursomhelst diskuterade vi frågan fram och tillbaka och lyckades tillsammans flytta idén till ett mer realistiskt utvecklingsläge.

Men faktum är att de flesta som kan ett ämne bra tänker i stort sett likadant och får liknande idéer. Vi kör i samma spår. Hens idé var totalt annorlunda, förmodligen på grund av okunnighet. Kanske kan den leda till ett genombrott.

Idag har vi en uppsjö medicinska mysterier som vi inte lyckats lösa med konventionella idéer och förhållningssätt. Var är orsaken till ökningen i autoimmuna sjukdomar och allergier? Kan vi få till innovativa behandlingar för cancer? Hur sprids epigenetiska signaler i kroppen?

Det är kanske dags att introducera en ”Institution för Galna Vetenskaper” där forskare med väldigt radikala idéer får tillfälle att undersöka sina hypoteser. Säkerligen skulle de allra, allra flesta idéer inte fungera, men vem vet? Kanske några av dem skulle leda till jackpot. Och motivera investeringen.

Mer om skribenten

  • Farshid Jalalvand

    Postdoktor

    Han skriver om myter och förhållningssätt till hur man bör bedriva sin forskning. Farshid Jalalvand forskar om hur bakterier kan gå i dvala under en antibiotikabehandling och sedan vakna till liv på nytt.

Du kanske också vill läsa

Krönika 22 april 2024

Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...

Debatt 26 februari 2024

Johan Elf, Uppsala universitet

När det administrativa stödet centraliseras får forskare och universitetslärare mindre tid till forskning och utbildning. Universitetsverksamhet som inte utgår från kärnverksamhete...