Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Institutionen för galna vetenskaper

När jag läste en intervju med Nobelpristagaren Sydney Brenner i den akademiska tidskriften King’s Review för ett par år sen fastnade en speciell formulering i mitt minne som jag ofta återkommer till, skriver Farshid Jalalvand.

I strongly believe that the only way to encourage innovation is to give it to the young. The young have a great advantage in that they are ignorant. Because I think ignorance in science is very important. If you’re like me and you know too much you can’t try new things. I always work in fields of which I’m totally ignorant.

Senast förra veckan återkom jag till detta under en diskussion med en kollega. Vi kommer från väldigt olika bakgrund – jag disputerade på värd-patogen-interaktioner och vaccinologi, hens bakgrund är bakteriell proteinsyntesmaskineriet. Men hen hade kommit på en idé som potentiellt kunde förklara en del medicinska gåtor och vi pratade om det.

Jag märkte att jag inledningsvis radade upp minst tio anledningar till att hens hypotes förmodligen var felaktig då jag kunde ämnet, som låg nära mina doktorandstudier, bättre. Hursomhelst diskuterade vi frågan fram och tillbaka och lyckades tillsammans flytta idén till ett mer realistiskt utvecklingsläge.

Men faktum är att de flesta som kan ett ämne bra tänker i stort sett likadant och får liknande idéer. Vi kör i samma spår. Hens idé var totalt annorlunda, förmodligen på grund av okunnighet. Kanske kan den leda till ett genombrott.

Idag har vi en uppsjö medicinska mysterier som vi inte lyckats lösa med konventionella idéer och förhållningssätt. Var är orsaken till ökningen i autoimmuna sjukdomar och allergier? Kan vi få till innovativa behandlingar för cancer? Hur sprids epigenetiska signaler i kroppen?

Det är kanske dags att introducera en ”Institution för Galna Vetenskaper” där forskare med väldigt radikala idéer får tillfälle att undersöka sina hypoteser. Säkerligen skulle de allra, allra flesta idéer inte fungera, men vem vet? Kanske några av dem skulle leda till jackpot. Och motivera investeringen.

Mer om skribenten

  • Farshid Jalalvand

    Postdoktor

    Han skriver om myter och förhållningssätt till hur man bör bedriva sin forskning. Farshid Jalalvand forskar om hur bakterier kan gå i dvala under en antibiotikabehandling och sedan vakna till liv på nytt.

Relaterat innehåll

Krönika 4 maj 2023

Boka lokaler, administrera resor, tömma papperskorgen, sköta studentärenden och direktupphandlingar, vara sin egen tekniker och dividera med jurister om kontrakt och avtal. Anna Sa...

Nyhet 25 april 2023

Johan Frisk

Hos polisen ska det ofta gå snabbt, medan forskarvärlden rör sig i en makligare takt. Mia-Maria Magnusson står med ett ben i varje värld när hon tar sig an en av Sveriges största u...

Krönika 27 mars 2023

När ska den framgångsrika forskaren avslöjas som en bluff? Bengt Johansson skriver om impostersyndromet och tvivlet på den egna förmågan.