Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Vart kan alla gamla professorer ta vägen?

Krönika av Lars Broman, professor i fysik, om att som pensionerad professor forska vid Strömstad akademi.

När jag var 42-årig gästprofessor i fysik vid Western Washington University i USA hade jag en kollega som var dubbelt så gammal som jag, William Bender. Han var förstås emeritus sen många år, men han satt på sitt kontor och funderade kring alternativa tolkningar av fundamentala fysikaliska mätningar. Och han deltog med liv och lust i diskussionerna kring institutionens fikabord.

Nu är jag 77 och det är tio år sedan jag blev utknuffad från Högskolan Dalarna. Som pensionerad professor var jag inte önskad längre och inga av högskolans faciliteter stod mig längre till buds, varken arbetsplats, kollegor, datorstöd, mejl- eller postadress.

Men jag kände mig inte färdig med akademiskt skapande verksamhet, så tillsammans med två andra pensionerade professorer – Aadu Ott från Göteborgs universitet och Erik Hofrén från Linköpings – började jag dra upp riktlinjerna för en akademi där före detta universitetsanställda kunde få en naturlig hemvist. Vi tänkte oss ett i huvudsak virtuellt institut för avancerade studier, men ville ha ett nav med kansli och mötesplats för akademins ledamöter. I februari 2008 presenterade vi vårt koncept för Strömstads kommunstyrelse som reagerade mycket positivt. I september samma år kunde vi starta Strömstad akademi.

Bakgrunden är alltså denna: Varje år lämnar många lektorer, docenter och professorer sina tjänster vid svenska högskolor och universitet. Åtskilliga av oss skulle gärna fortsätta med forskning, handledning och undervisning efter pensionen, men den dan man fyller 67 tar det definitivt slut för då är det pension som gäller, vare sig man vill eller ej. Men visst – en del universitet låter emeriti (”uttjänta professorer”) i några år behålla vissa förmåner i form av mejladress, administration av anslag, tillgång till dator och skrivare, ibland till och med en arbetsplats.

Många över 70 har fortfarande gott om kraft, idéer och initiativförmåga, men saknar akademisk hemvist. Därför finns Strömstad akademi, med mer än 100 ledamöter från Sverige och andra länder – över hälften emeriti professorer – som erbjuder just en sådan hemvist plus årliga mångvetenskapliga träffar och intressanta tvärvetenskapliga projekt. Ingen åldersdiskriminering hos Strömstad akademi inte! (Inte nedåt heller – en växande andel ledamöter är fortfarande yrkesverksamma.) Akademin har gästarbetsplats för ledamöter i Strömstads stadshus, samarbete med kommunens bibliotek, gymnasium och museum, egen hemsida och nås till exempel genom kommunens växel.

Ledamöterna i Strömstad akademi är ju som regel försörjda, ofta med pension, men nog skulle det behövas medel för resor till konferenser och kollegor på andra håll i världen och för forskningsutrustning. Så visst vore det bra om akademin togs upp i kretsen av Vetenskapsrådets godkända anslagsmottagare. Vår livlina idag är samarbetet som vi har med Högskolan Väst. Genom den fick vi lite medel från Vetenskapsrådet för att bjuda in keynote speakers till 12th International Symposium on Renewable Energy Education som vi var värdar för i Strömstad i somras.

Åtskilliga av akademins ledamöter, även ledamöter över 80, är aktiva inom forskning och utveckling. Bland oss finns bland andra två Nobelpristagare, två ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademin, kända kulturpersonligheter och en hel rad internationella forskare inom bland annat förnybar energi.

Vi publicerar oss i referee-granskade tidskrifter, i akademins egen open-access skriftserie Acta Academiae Stromstadiensis och i samband med internationella konferenser. Våra skrifter finns också – genom Högskolan Västs försorg – i Digitala vetenskapliga arkivet DiVA.

Den 7 februari 2018 anordnar Strömstad akademi ett förmiddagsseminarium i riksdagshuset i Stockholm, och 18-21 juni äger vår akademiska högtid på Kulturhuset Skagerack rum i Strömstad. Det blir extra högtidligt eftersom vi firar 10-årsjubileum och bland annat premiärvisar filmen om Sveriges mest lästa och översatta 1800-talsförfattare Emilie Flygare-Carlén, född och uppvuxen i Strömstad.

Så du som lämnat ditt tidigare universitet men inte är färdig med intellektuell verksamhet och gemenskap – bli ledamot av Strömstad akademi!

Strömstads akademi Länk till annan webbplats.

Mer om skribenten

  • Professor i fysik och rektor

    Har tagit initiativ till att grunda Strömstad akademi, en ideell förening som bedriver undervisning och forskning utanför de etablerade universiteten.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 1 november 2016

Natalie von der Lehr

Familjekänsla i forskargruppen och långsiktig planering av ansökningar. Det är några förklaringar till framgångarna för Carl-Fredrik Westin och hans grupp. Sedan 20 år forskar han ...

Nyhet 2 maj 2019

Sara Nilsson

Små forskargrupper producerar banbrytande forskning i högre grad. Stora grupper tenderar att utveckla existerande idéer. Det visar en studie publicerad i Nature av amerikanska fors...

Nyhet 22 januari 2019

Eva Annell

Det finns ett stort behov av mer forskning om vad som ger utveckling i låginkomstländer. Farmakologen Eleni Aklillu och fredsforskaren Stein Tönnesson ägnar sig åt utvecklingsforsk...