Forskningsproppen
Forskningspropositionen är regeringens förslag till forskningspolitik för de fyra kommande åren. Självklart bevakar Curie innehållet i proppen och belyser forskarvärldens förväntningar och reaktioner på den.
Senaste artiklarna
Debatt
21 augusti 2024
Modiga satsningar kan göra Sverige till en ledande forskningsnation igen
Magnus Frodigh, Ericsson Research
Sverige har i grunden bra förutsättningar för forskning och innovation inom teknik och digitalisering, men har på senare år hamnat på efterkälken. Den kommande forskning- och innovationspropositionen är en viktig del i att vända utvecklingen. Det behövs både ökade forskningsresurser och en tydligare prioritering av hur pengarna ska användas, skriver Ericssons forskningschef Magnus Frodigh .
Debatt
3 april 2024
Hellre ökad insikt än ökade anslag
Lovisa Brännstedt, Linus Salö, Humtank
Forskningen inom humaniora går som på räls. Fortfarande är den dock en outnyttjad resurs. Det menar tankesmedjan Humtank som efterlyser en forskningspolitik som tar tillvara humanistisk kunskap om de stora samhällsutmaningarna.
Debatt
19 mars 2024
Så kan forskningspolitiken stärka life science
Frida Lundmark, Lif
Forskningspolitiken måste stärka branschens konkurrenskraft och utveckla sjukvården. Det kräver samverkan på internationell, nationell och regional nivå inom sektorns alla fält, skriver Frida Lundmark, vid Lif – de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation inför den kommande forskningspropositionen.
Debatt
4 mars 2024
Satsa på kunskap för omställningens tid
Johan Kuylenstierna, Formas
Omställningen till ett fossilfritt samhälle är i full gång. Samtidigt behöver den civila beredskapen stärkas, till exempel genom säkrad livsmedelsförsörjning och robust infrastruktur. Därför är det viktigt att regeringen i nästa forsknings- och innovationsproposition satsar på forskning och innovation för ett framtidssäkrat samhälle, skriver Johan Kuylenstierna, generaldirektör för Formas.
Debatt
19 februari 2024
Åtta reformer som får fart på forskningens konkurrenskraft
Lars Hultman, Stiftelsen för strategisk forskning (SSF)
Inrätta fyra myndigheter för forskningsfinansiering varav en med ansvar för forskningsinfrastruktur. Satsa också på forskningsstiftelser, prestationsbaserade basanslag och öronmärkta medel för att nyttiggöra forskning. Det skriver Lars Hultman, vd för SSF, inför den kommande forskningspropositionen.
Debatt
5 februari 2024
Forskning kräver ett välfungerande utbildningssystem
Universitetskanslersämbetet, UKÄ
Ett välfungerande utbildningssystem är en förutsättning för forskning av hög kvalitet. De senaste decennierna har andelen i den svenska befolkningen som påbörjar en forskarutbildning minskat kraftigt. Utvecklingen borde leda till eftertanke, skriver Universitetskanslersämbetet, UKÄ, inför den forskningspolitiska propositionen.
Debatt
22 januari 2024
Forskning för tillväxt och demokrati behövs mer än någonsin
Göran Arrius och Laila Abdallah, Saco
Trygga anställningar, god arbetsmiljö fri från hot, hat och trakasserier samt en etikprövning som inte hämmar den fria forskningen – så bör fokus för forskningspolitiken se ut. Att fritt kunna väja forskningsfråga, undervisa och sprida forskningsresultaten är viktigare än någonsin, skriver Saco inför den forskningspolitiska propositionen.
Debatt
15 januari 2024
Satsa på forskningspolitik för ett socialt hållbart Sverige
Jonas Björck, Forte
Ökande ojämlikhet, sociala spänningar, digitalisering och demografiska förändringar. Forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd är avgörande för att möta dessa utmaningar och bygga en robust grund för ett socialt hållbart samhälle, skriver Jonas Björck generaldirektör för Forte inför den kommande forskningspropositionen.
Debatt
10 januari 2024
Grundlagsskydda den akademiska friheten
SUHF
De beslut vi tar och de satsningar vi gör idag spelar stor roll i morgon. Vi är beredda att ta vårt ansvar – men för att vara en världsledande kunskapsnation är det avgörande att vi arbetar tillsammans och får de förutsättningar som krävs. Regeringens kommande forskningsproposition är därför viktigare än någonsin. Det menar rektorerna vid Sveriges lärosäten, SUHF.
Nyhet
18 december 2023
Forskningsproppen: Från inspel till riksdagsbeslut
Lisa Kirsebom
I slutet av 2024 presenteras propositionen som lägger grunden för svensk forskningspolitik 2025-2028. Men redan nu pågår arbetet för fullt. Hur går det till? När börjar man, och vilka får vara med? Curie har pratat med statssekreterare Maria Nilsson på utbildningsdepartementet.