Nyheter om forskningens villkor
Här får du nyheter och fördjupning om ämnen som akademisk frihet, forskningsfinansiering, publicering och annat som rör forskarens vardag.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa något.
Senaste nyheterna
Nyhet
11 mars 2025
Hon är en länk mellan EU och forskare i Sverige
Siv Engelmark
När Ekaterina Osipova efter disputationen började arbeta med forskningsstöd vid universitetet lämnade hon öppet för att senare kunna gå tillbaka till forskningen. Men så blev det inte. – I forskningen kan nyttan ibland kännas avlägsen, men i mina jobb utanför akademin kunde jag se resultatet direkt, säger hon.
Nyhet
4 mars 2025
Konst och kultur ska få forskning att nå fler
Carina Järvenhag
Riksbankens Jubileumsfond satsar 60 miljoner kronor på att göra humaniora och samhällsvetenskap mer tillgängligt för en bredare publik. Satsningen RJ Konst och kultur består av sju projekt med olika innehåll – från opera till VR-spel. Den gemensamma nämnaren är att alla projekt bygger på forskning.
Nyhet
25 februari 2025
Hon vill ersätta skuld kring samisk historia med vetgirighet
Jennie Krook
Utbildning, forskning och samiska frågor hänger nära ihop för Anna-Lill Drugge som har sina rötter i den skogssamiska kulturen. – Jag kan inte undervisa utan att ta in forskning och jag kan inte forska utan att undervisa eller jobba med det samiska folket.
Nyhet
20 februari 2025
Curie Talks: Livet som doktorand – drömtillvaro eller mardröm?
Natalie von der Lehr
Prestation och konkurrens eller lärande och lagarbete? Hur ser tillvaron ut för dagens doktorander? Möt Moa Lindqvist, Topias Tolonen-Weckström och Ylva Söderfeldt i ett samtal i Curiepodden om doktorandernas villkor.
Nyhet
17 februari 2025
Hoten kommer inifrån – ny bild av utsatthet i akademin
Ulrika Ernström
Hot och trakasserier är ett vanligt problem i forskarvärlden, visar en ny rapport. Fyra av tio forskare och universitetslärare uppger att de någon gång blivit utsatta för detta i sitt arbete. Studien, som är den första i sitt slag i Sverige, avslöjar att de flesta angreppen kommer inifrån akademin – främst från studenter och kolleger.
Nyhet
12 februari 2025
Johan Pehrson: Så ska svensk forskning bli excellent
Charlie Olofsson
Sverige ska inte vara något ”landet lagom” när det gäller forskningen. Vi ska nischa oss, vara excellenta och bryta ny mark – framför allt inom teknikutvecklingen. Det är huvudbudskapet när utbildningsminister Johan Pehrson (L) svarar på Curies frågor om den nya forskningspropositionen.
Nyhet
5 februari 2025
Varför blir doktoranderna färre?
Natalie von der Lehr
Färre doktorandtjänster, en grundutbildning som inte lockar till forskning eller en migrationslag som gör det svårare att rekrytera utländska doktorander. Varför minskar egentligen antalet forskarstuderande i Sverige? Curie har pratat med tre seniora forskare om deras syn på den svenska forskarutbildningen.
Nyhet
3 februari 2025
Polisen behöver ett eget forskningsinstitut
Siv Engelmark
Sverige behöver ett forskningsinstitut som kan utveckla polisarbetet och användningen av AI för att bekämpa brott. Det menar Lena Klasén som är ansvarig för forskningsfrågor inom Polisen. – Om vi bara håller på med klassiskt polisarbete tappar vi mark, säger hon.
Nyhet
29 januari 2025
Karl Wennberg ny krönikör i Curie
Redaktionen
Han skriver om forskningspolitik, arbetsmiljö på högskolan och forskningsfinansiering. Karl Wennberg är professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och forskar bland annat om utbildningsekonomi och innovationspolitik. Sin lediga tid ägnar han gärna åt familjen, skidåkning och att läsa böcker.
Nyhet
28 januari 2025
Ufon blir akademiskt ämne
Charlie Olofsson
Sökandet efter intelligent utomjordiskt liv har börjat tas på större allvar inom akademin. Foliehatt-stämpeln är på väg att suddas bort, och till våren håller ett svenskt lärosäte för första gången en akademisk kurs om ufon.