Nyheter om forskningens villkor
Här får du nyheter och fördjupning om ämnen som akademisk frihet, forskningsfinansiering, publicering och annat som rör forskarens vardag.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa något.
Senaste nyheterna
Nyhet
11 december 2024
Stiftelsen som stött fri forskning i 50 år
Carina Järvenhag
Beijerstiftelsen firar 50 år som forskningsfinansiär. Redan innan begreppet hållbarhet fanns stöttade man tvärvetenskaplig forskning som kopplade samman ekonomi och ekologi på helt nya sätt. Stiftelsen finansierar även kulturprojekt och äger företaget Svenskt Tenn vars överskott går till forskning.
Nyhet
9 december 2024
Han fick starta om Svenska Akademien efter krisen
Eva Annell
Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm är förtjust i isländska sagor och idéhistoria, men har samtidigt blicken mot framtiden. Han strävar efter att hålla Svenska Akademien lyhörd och relevant.
Nyhet
3 december 2024
Där blir akademins dolda arbetsuppgifter synliga
Ulrika Ernström
Det är viktigt och tidskrävande – men belönas sällan. Akademiskt medborgarskap är det arbete som hela den akademiska världen vilar på – som kollegialitet, ledarskap eller vetenskapliga granskningar. Därför införde Chalmers akademiskt medborgarskap som ett av kriterierna vid befordringar och rekryteringar.
Nyhet
25 november 2024
Curie Talks: Vad hindrar dig att forska?
Natalie von der Lehr
Hot och angrepp, dubbla yrkesroller och akademiskt hushållsarbete som inte ger några meriter. Lyssna på David Brax, Göteborgs universitet, Maria Saline, Chalmers, och Erik Smedler, Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett samtal i Curiepodden om hindren i forskares vardag.
Nyhet
19 november 2024
Så vill näringslivet använda ESS
Anders Nilsson
Tetra Pak och AstraZeneca är två stora företag som redan planerar för att använda neutronkällan ESS när den står färdig i Lund. Men generellt behöver svensk industris kunskaper om anläggningens möjligheter bli större, menar professor Lars Börjesson, ledamot i ESS styrelse.
Nyhet
12 november 2024
Förslag: Så ska dagens kritiserade etikprövning förändras
Charlie Olofsson
Etikprövningarna av forskning som rör känsliga personuppgifter har mött massiv kritik. Nu föreslår en ny utredning genomgripande förändringar. Förslagen går forskarvärlden till mötes och i många fall bedöms extern etikprövning helt kunna slopas.
Nyhet
5 november 2024
Curie Talks i Göteborg
Redaktionen
Hot och angrepp. Dubbla yrkesroller. Ett växande berg av administration och akademiskt hushållsarbete som inte ger meriter. Vilka möjligheter har egentligen dagens forskare att ägna sig åt forskning? Det är temat för Curie Talks i Göteborg den 13 nov.
Nyhet
5 november 2024
”Forskarutbildningen tar lätt över hela livet”
Natalie von der Lehr
Hur mår egentligen dagens doktorander? Och vilka är de största fallgroparna på vägen mot en doktorsexamen? Curie har pratat med tre forskarstuderande om doktorandlivets utmaningar och karriärplanerna efter disputationen.
Nyhet
23 oktober 2024
”Den här forskningen vore inte möjlig utan en app”
Carina Järvenhag
Data från appar används allt oftare i forskningen, särskilt inom medicin och hälsa. Det skapar nya möjligheter men väcker också frågor om personlig integritet, urval och vem som ska betala för implementeringen. Curie har pratat med tre forskare som använt sig av algoritmerna för olika ändamål.
Nyhet
21 oktober 2024
Innovatören: ”Att skriva patent kom naturligt”
Siv Engelmark
Han är doktor i molekylär medicin, uppfinnare och entreprenör. Simon Fredriksson gillar att forskningsidéerna blir till nytta. De produkter och tekniker han utvecklat har använts i närmare 15 000 vetenskapliga arbeten.