Det stöd som The Centre for Civic Engagement kan ge är forskare i Ukraina är såväl intellektuellt som institutionellt och finansiellt. Tanken är också att vara delaktig i återuppbyggnaden av universiteten när kriget tagit slut. Foto: Sandro Pehar
NYHET
Så hjälper han forskarna som stannat i Ukraina
Efter att ha rapporterat från Ukraina har filosofiforskaren Aaron Wendland skapat ett center som ska hjälpa forskare som är kvar i landet. För att få in pengar har han precis anordnat en välgörenhetskonferens med kända namn som Timothy Snyder och Margaret Atwood.
När Ryssland den 24 februari 2022 invaderade Ukraina befann sig Aaron Wendland, filosofiforskare vid Torontos universitet, hemma i Kanada. Över Zoom berättar han att han blev besviken på hur kanadensarna reagerade.
– Det fanns en brist på förståelse för vad det innebär när en kärnvapenmakt invaderar sin granne med en armé på över 100 000 man. Jag vet inte om det var självbelåtenhet, men livet här i Kanada bara fortsatte.
Aaron Wendland ville göra något. Han hade kontakter inom media, vid sidan av sitt arbete på universitetet skrev han för bland annat The New Statesman. Han hade också erfarenhet av och kunskap om regionen då han bott i både Moskva och Estland. I Moskva forskade och undervisade han under tre år på universitetet Higher School of Economics.
Ville berätta om livet i Ukraina
– Jag tänkte att jag kunde använda mina kunskaper för att rapportera från Ukraina. Jag ville berätta om livet där för allmänheten i Kanada och skapa en större förståelse för vad det innebär att leva i en krigszon.
Han fick uppdrag av Toronto Star, det kanadensiska public service-bolaget CBC och Wall Street Journal. På plats i Ukraina besökte han bland annat Kiev, Mykolajiv och Kramatorsk, som ligger alldeles nära fronten.
Ett av de ämnen han skrev om var högre utbildning.
– Jag såg det fantastiska arbete de som jobbar på universiteten gör och det med mycket små medel. Det var väldigt inspirerande.
Jag såg det fantastiska arbete de som jobbar på universiteten gör och det med mycket små medel. Det var väldigt inspirerande.
Under intervjun återkommer Aaron Wendland till vikten av att det ukrainska samhället fortsätter att fungera.
– Det är centralt för både moralen och för landet. Det är ju det de slåss för. Jag tror att ett skäl till den ukrainska arméns framgång är att man håller igång livet och civilsamhället.
Hjälpa forskare som var kvar i landet
Erfarenheten från Ukraina gjorde ett djupt intryck och fick Aaron Wendland att vilja hjälpa forskare som var kvar i landet.
– Jag jobbar på Torontos universitet. Vi är värd för ukrainska forskare som kommit hit. Vi ska förstås hjälpa dem som gjort det svåra valet att lämna sitt hemland. Men det är uppenbart att de som stannat befinner sig i en farligare situation och att de har mindre resurser. Så jag undrade om det fanns någon möjlighet att hjälpa dem som var kvar i Ukraina.
Han insåg snart att det var svårt för universitet att stödja forskare i andra länder.
– Universitet kan bara spendera pengar på sina egna campus. Det finns program som Scholars at Risk, men också de pengarna stannar i de egna länderna.
Startade The Centre for Civic Engagement
Aaron Wendland startade då The Centre for Civic Engagement vid Kiev-Mohyla-akademin Länk till annan webbplats.. Ett ambitiöst projekt som ska stödja forskare i Ukraina och ukrainska universitet. Redan idag arbetar frivilliga vid Kiev-Mohyla-akademin för att universitetet ska fortsätta att fungera. Centret kommer att stärka och bygga vidare på deras arbete.
Till att börja med handlar det om tre typer av stöd, intellektuellt, institutionellt och finansiellt. Vidare ska centret vara delaktigt i återuppbyggnaden av universiteten när kriget tagit slut.
Det intellektuella stödet syftar bland annat till att få internationella forskare att föreläsa i Ukraina och att översätta artiklar till ukrainska. Det finansiella stödet ska bland annat gå till löner. De statliga medlen till universiteten har skurits ned på grund av kriget. Det finansiella stödet skulle också kunna användas till att stödja de ukrainska forskare som är internflyktingar.
– Internflyktingar från östra Ukraina skulle kunna arbeta i Kiev eller Lviv, platser som inte är nära fronten. På så sätt skulle de kunna fortsätta att jobba vid universitetet utan att behöva lämna landet. Det är också det bästa sättet att se till att studenter i Ukraina får tillgång till högre utbildning.
Det institutionella stödet ska skapa förbindelser mellan universitet utomlands och i Ukraina.
Anordnat välgörenhetskonferens
På The Centre for Civic Engagements sajt står att målet är att samla in 5,5 miljoner US dollar för verksamheten fram till 2029
Aaron Wendland har jobbat med centret de senaste sex månaderna och han berättar att det tagit all hans tid. För att få in pengar har han nu anordnat en välgörenhetskonferens.
Han har fått intellektuella och framstående forskare inom filosofi att delta, som Timothy Snyder, Margret Atwood och Peter Adamson.
– Jag vet inte om någon har försökt att organisera en välgörenhetskonferens med kända forskare och filosofer tidigare.
Hur vi svarar på etiska utmaningar
Aarons Wendlands egen forskning handlar om att utifrån filosoferna Martin Heidegger och Emmanuel Levinas se på ansvarstagande och klimatkrisen
– Även om min forskning inte är direkt kopplad till det jag gör med Ukraina så handlar båda aktiviteterna om ansvarstagande.
Hos Levinas finns en idé om att etiken innehåller ett oändligt krav. Vem du är som människa beror på hur du svarar på de etiska krav som ställs på dig. Kriser som jordbävningar, krig och svält är saker som vi reagerar på etiskt. Vår identitet beror, åtminstone delvis, på hur vi svarar på de här etiska utmaningarna.
– Jag kan inte svara på alla kriser, men i det här fallet hade jag mediekontakter och erfarenhet från Östeuropa så jag kunde göra något. Om du är en forskare i Sverige eller USA är det inte troligt att du kan åka och försvara demokrati och frihet i Ukraina. Men om du delar de värderingarna så kan du stödja ukrainska forskare. Kriget kräver något av oss.
Aaron Wendland måste skynda vidare för att ordna med det sista inför konferensen. Några dagar senare mejlar han och berättar att de har fått in 30 000 US dollar. Han hade hoppats på mer, men skriver att han ändå är glad.
”Vi har lyckats få ihop en ansenlig summa och jag tror det är tillräckligt för att komma igång ordentligt och ansöka om mer betydande finansiering från etablerade välgörenhetsorganisationer och stiftelser.”
Du kanske också vill läsa
Nyhet 20 februari 2024
Rädsla för att försätta ryska forskare i fara, en återkomst för kremlologin och ett ökat intresse för andra länder som ingick i det forna Sovjetunionen. Så har forskningen om Ryssl...
Debatt 27 november 2023
De indragna medlen till utvecklingsforskning drabbar inte främst svenska forskare, utan utvecklingen i mottagarländerna. Henrik Kylin, professor i miljökemi/miljöförändring vid Lin...
Nyhet 14 juni 2023
I 20 år har Sverige och Rwanda har haft ett samarbete där rwandiska forskare har utbildats vid svenska lärosäten. Nu kliver Mälardalens universitet in som en partner efter ...