Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Åsa Mackenzie står, klädd i mössa och lång grå vinterkappa och med stor snöboll i händerna, i ett vitt snölandskap vid fruset vatten. 

NYHET

Åsa Mackenzie ny krönikör i Curie

Hon skriver om forskares möjligheter att ta fram och förmedla ny kunskap, och om lärosätenas existensberättigande i en föränderlig värld. Åsa Mackenzie är professor i molekylär fysiologi vid Uppsala universitet. Sin fritid tillbringar hon gärna på längdskidor eller i trädgården.

Vad forskar du om?
Jag forskar om hjärnan. Min forskargrupp jobbar med en serie små strukturer i hjärnan som reglerar motorik, impulsivitet och emotioner. På labbet grottar vi ner oss på nervcells- och nervkretsnivå. Kartläggningen av hjärnan har pågått i decennier. Jag tror vi behöver riktigt detaljerade studier för att ta fram säkrare diagnoser och behandlingar av hjärnans sjukdomar.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Som student gick jag en kurs i medicinsk farmakologi med fokus på substanser som påverkar hjärnan. Efter det valde jag att inrikta mig på neurobiologi och blev direkt oerhört förtjust över anatomin, med termer som lät som poesi: amygdala, corpus callosum, insula, hippocampus… Jag har länge varit intresserad av hur olika system i hjärnan samverkar, och hur viktiga våra upplevelser är för att skapa emotionella minnen som in sin tur kan vara avgörande för val och beslut. Ju mer jag lär mig om hjärnan, desto intressantare blir det att observera hur människor agerar i olika situationer, komplexiteten i våra beteenden.

Vad gör du helst när du är ledig?
Nu på vintern åker jag gärna lite längdskidor med familjen. Men så snart det tinar upp är jag helst i trädgården. En bra helgmorgon läser jag DN:s Boklördag till kaffet och går sedan ut i trädgården eller tar en promenad och lyssnar på trädgårdspodd, eller skär upp en massa grönsaker till en god gryta.

Vad läste du senast?
Nyss läste jag Björnkvinnan av Karolina Ramqvist, som jag blev nyfiken på när jag läst Bröd och mjölk. Tycker mycket om båda böckerna. Just nu läser jag I am, I am, I am och The Marriage Portrait av Maggie O´Farrell, en författare som jag läst lite då och då de senaste 15 åren.

Vad tänker du skriva om?
Jag tänker mig att det blir om olika aspekter av forskares möjligheter att ta fram och förmedla ny kunskap, och om lärosätenas existensberättigande, deras raison d´être, i en föränderlig värld. Blir också ofta inspirerad av dagsaktuella ämnen.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
För mig är det ett helt nytt sätt att kommunicera i text, ett både spännande och transparent sätt att öppet diskutera forskningens vardag och villkor.

Läs krönikor av Åsa Mackenzie i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 22 maj 2024

Emil Görnerup, Svenskt Näringsliv

Ökade krav på akademin innebär inte en demokratisk nedmontering. Det behövs nya tekniska lösningar inom AI, energi och klimatomställning – liksom satsningar på spetsforskning inom ...

Nyhet 21 maj 2024

Sara Nilsson

Sverige hör till de länder som lägger mest på forskning och utveckling i relation till landets bruttonationalprodukt. Men när det gäller utfallet av satsningarna tillhör landet int...

Krönika 7 maj 2024

För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ul...