Välkommen till Curies debattforum
Här kan du debattera frågor om forskningens villkor och forskningspolitik.
Skicka din replik eller ett eget debattinlägg: debatt@tidningencurie.se.
Eller kommentera artiklarna på LinkedIn Länk till annan webbplats. och Facebook Länk till annan webbplats.!
Senaste debattartiklarna
Debatt
10 december 2024
Replik: Politiker − släpp de ideologiska skygglapparna
Janne Flyghed, Stockholms universitet
Fler politiker behöver släppa de ideologiska skygglapparna så att forskning kan ligga till grund för kloka politiska beslut. Det skriver Janne Flyghed i en replik på Rifos inlägg om politikers syn på forskning.
Debatt
2 december 2024
Bryt trenden: Ge lärosätena större andel av pengarna
Fackförbundet ST
Regeringen har aviserat en stor satsning på forskning. Detaljerna kommer inom kort i forsknings- och innovationspropositionen, men en sak står klar redan nu: satsningen innebär att fler forskare och lärare kommer ha en osäker anställning, skriver Fackförundet ST.
Debatt
27 november 2024
Förändra synen på museiforskning
Daniel Sahlén och Lizette Gradén
Forskning vid och med museer gör skillnad. Den ökar förtroendet för museer som kunskapskällor men kan också spela en viktig roll i samhällsdebatten. Låt därför museer och lärosäten få både ett ökat gemensamt ansvar och förstärkt finansiering för en bred och djuplodande kunskapsuppbyggnad. Det skriver Daniel Sahlén och Lizette Gradén.
Debatt
26 november 2024
Replik: Riskabelt att jämföra betyg hos olika beredningsgrupper
Lucas Pettersson
Beviljandegraden för ekonomiämnena är generellt inte lägre än genomsnittet inom humaniora och samhällsvetenskap. Och att jämföra betyg mellan olika beredningsgrupper är vanskligt: En grupps ”starka femma” kan motsvara en annan grupps ”sexa”. Det skriver Lucas Pettersson, Vetenskapsrådet, i en replik på Olle Hammars och Erik Mohlins debattartikel.
Debatt
20 november 2024
Matcha jobb och utbildning bättre
Ulrika Wallén, Svenskt Näringsliv
Dagens system för att finansiera högre utbildning har mer än 30 år på nacken. Nu ska resurstilldelningen reformeras och Svenskt Näringsliv har fem förslag till regeringen på hur det nya systemet ska ta hänsyn till både studenternas och näringslivets intressen.
Debatt
19 november 2024
Replik: Forskare och politiker behöver lära av varandra
Rifo
Politiker är oftast intresserade av vad forskningen har att säga om olika sakfrågor. Det som saknas är en bättre förståelse för varandras villkor och fler arenor där forskare och politiker kan mötas, skriver Rifo i en replik på Janne Flygheds debattinlägg om politikers syn på forskning.
Debatt
12 november 2024
Missgynnar Vetenskapsrådet ekonomiämnena?
Olle Hammar och Erik Mohlin
Ekonomiämnena har en lägre beviljandegrad än både statsvetenskap och sociologi och missgynnas när Vetenskapsrådet bedömer ansökningar. Det menar Olle Hammar och Erik Mohlin, efter att ha gått igenom statistik från Vetenskapsrådets beredningsgrupper.
Debatt
4 november 2024
Varför tar inte politiker till sig forskares kunskap?
Janne Flyghed, Stockholms universitet
Dramatiskt skärpta straff och anonyma vittnen. Så vill regeringen minska brottsligheten och motverka de kriminella gängen, trots att det saknas belägg för att åtgärderna har någon effekt. Varför vill politikerna inte ta till sig befintlig kunskap, undrar Janne Flyghed, professor emeritus i kriminologi.
Debatt
23 september 2024
Resursbrist i akademin trots lärosätenas miljardöverskott
Per Gyberg, Linköpings universitet
Tiden räcker inte till i akademin, ändå levererar forskare och lärare. Det är inte hållbart i längden. Per Gyberg menar att ekonomistyrning präglar verksamheten och att basanslaget utgör för liten del av lärosätenas resurser.
Debatt
18 september 2024
Replik: Lita på att forskarna själva ser vad som är samhällsrelevant
Sveriges unga akademi
Varför skulle politiker och tjänstemän vara bäst skickade att bedöma vad som är samhällsrelevant i morgon? Det var forskarna själva som upptäckte klimatkrisen och utvecklade forskningen inom AI, skriver Sveriges unga akademi i en replik till Joakim Amorim, Stiftelsen för strategisk forskning.
Debattera om forskarnas villkor och vardag!
Välkommen att skriva en replik eller ett eget inlägg om forskningens förutsättningar. Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se
Mer om vad som gäller för att skriva i Curie
Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats., Facebook Länk till annan webbplats. och X. Länk till annan webbplats.