Välkommen till Curies debattforum
Här kan du debattera frågor om forskningens villkor och forskningspolitik.
Skicka din replik eller ett eget debattinlägg: debatt@tidningencurie.se.
Eller kommentera artiklarna på LinkedIn Länk till annan webbplats. och Facebook
Länk till annan webbplats.!
Senaste debattartiklarna
Debatt
16 juni 2025
Samverkan om testbäddar ger bättre innovationsklimat i Norden
Kjell Nilsson och Annika Daisley
Nationella regelverk för testbäddar sätter käppar i hjulet för ett optimalt nyttjande av den forskningsinfrastruktur som de nordiska länderna investerat i. Det försämrar innovationsklimatet i Norden, skriver Kjell Nilsson, före detta direktör för Nordregio, och Annika Daisley, projektledare, Svinesundskommittén.
Debatt
10 juni 2025
Dags att dra nytta av svenska forskningsframgångar
Naturvetarna
Sverige är bra på forskning och innovation, men vägen till kommersialisering är lång. Därför behöver vi ge forskningsbaserade företag ökat stöd för att skala upp verksamheten. Det krävs också regelverk som främjar innovation och inhemsk produktion. Först då blir Sverige ett innovationsland på riktigt, skriver Frida Lawenius på Naturvetarna.
Debatt
9 juni 2025
Replik: Lärosätena måste avsluta sina formella avtal med israeliska universitet
Academics for Palestine Uppsala
Vi fördömer alla former av rasism, inklusive antisemitism. Det vi vill är att universiteten ska leva upp till de etiska principer de själva påstår sig stå för. Därför kräver vi att de avslutar sina formella avtal med israeliska universitet som deltar i brott mot mänskliga rättigheter, skriver Academics for Palestine Uppsala i en replik på Ylva Söderfeldts debattinlägg.
Debatt
2 juni 2025
Amerikansk politik hindrar publicering av viktig svensk forskning
Tora Holmberg, rektor Umeå universitet
Den forskningspolitiska utvecklingen i USA skakar om hela meriteringssystemet och hotar att urholka själva kärnan i den fria forskningen. I Sverige behöver politiska beslutsfattare, forskningsfinansiärer – och inte minst varje lärosäte – agera för att värna den akademiska friheten, som är grunden för vårt demokratiska samhälle, skriver Tora Holmberg, rektor vid Umeå universitet.
Debatt
26 maj 2025
Dags för akademin att fylla kunskapsluckan om ufon
Anders Warell
Den skeptiska hållningen till ufon har länge varit ett effektivt hinder för kritisk granskning och kunskapsutveckling. Nu syns dock tecken på ett ökat intresse för ämnet även inom akademin och det är positivt. Det är hög tid för mer forskning för att motverka kunskapsförmörkelsen inom det här området, skriver Anders Warell, Lunds universitet.
Debatt
21 maj 2025
Replik: Kraven på bojkott rör inte enskilda israeliska forskare
Matylda Jonas-Kowalik
Kraven på bojkott handlar om institutioner i Israel som medverkat till militärt våld, inte om enskilda israeliska forskare. Och att Hugo Valentins centrum bytt namn är inte ett uttryck för antisemitism, det speglar centrets fördjupade fokus på Förintelse- och folkmordstudier. Det skriver Matylda Jonas-Kowalik, doktorand vid Uppsala universitet, i en replik på Ylva Söderfeldts debattinlägg.
Debatt
19 maj 2025
Breddad finansiering stärker den akademiska friheten
Johan Magnusson och Tomas Lindroth
Risken för politisk styrning ökar när den statliga forskningsfinansieringen ökar. Om vi däremot kombinerar olika typer av finansieringskällor kan vi stärka vår verksamhets finansiella autonomi – och därmed också den akademiska friheten. Det skriver Johan Magnusson och Tomas Lindroth vid Göteborgs universitet.
Debatt
13 maj 2025
Vi måste kunna samarbeta med forskare från Israel
Ylva Söderfeldt
Av rädsla för attacker och repressalier kan vi idag inte bjuda in israeliska forskarkollegor eller driva projekt tillsammans. Vid ett universitet borde olika åsikter kunna mötas i en öppen och saklig debatt. Men palestinarörelsens ovilja att göra upp med antisemitismen har skapat en atmosfär av rädsla och självcensur, skriver Ylva Söderfeldt, docent i idéhistoria vid Uppsala universitet.
Debatt
29 april 2025
Doktorander är inte billig arbetskraft
Filip Bergqvist
Doktorander är forskarstuderande som utbildar sig till forskare. Men ibland är det som om detta faktum glöms bort. Istället betraktas forskarutbildningen som arbetslivserfarenhet med låg lön. Den inställningen urholkar de unika möjligheter utbildningen ska erbjuda, skriver Filip Bergqvist.
Debatt
9 april 2025
Öppen vetenskap borde gälla respons på ansökningar också
25 företrädare för forskarvärlden
Idag får många forskare minimal respons eller ingen alls när de söker forskningsmedel. Men principerna för öppen vetenskap borde praktiseras även vid bedömning av forskningsansökningar, skriver 23 forskare och två organisationer.
Debattera om forskarnas villkor och vardag!
Välkommen att skriva en replik eller ett eget inlägg om forskningens förutsättningar. Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se
Mer om vad som gäller för att skriva i Curie
Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats. och Facebook.
Länk till annan webbplats.