Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

debatt

Replik: Vi negligerar inte ”obekväma” forskningsresultat

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och europaparlamentariker Isabella Lövin replikerar på en debattartikel i Curie av SLU-forskarna Jens Sundström och Torbjörn Fagerström som varnar för ”parallell vetenskap”.

collage av debattörernas porträttbilder

Åsa Romson och Isabella Lövin

I en debattartikel i Curie den 2 september buntas ”gröna politiker” samman med ”olika miljörörelser” och anklagas för att ignorera forskningsresultat som inte stämmer med den egna övertygelsen, och rent av misskreditera seriösa forskare. Det är oerhört allvarliga anklagelser.

Miljöpartiet värnar en fri och oberoende forskning. Sveriges ställning som kunskapsnation bygger på en väl utbildad befolkning och på forskning av hög kvalitet. Forskning i samverkan med det samhälle som omger akademin, företag såväl som offentlig sektor, är viktig för kvaliteten på forskningen och för att resultaten ska kunna göras tillgängliga för oss alla. Vi tycker självfallet att det är viktigt att politiker hela tiden tar intryck av den nya kunskap som forskningen ger oss.

Vi vill bestämt avvisa alla insinuationer om att vi själva eller vårt parti skulle negligera ”obekväma” forskningsresultat. Debattartikeln i SvD den 2 juli, där Stefan Jansson och Olof Liberg angriper oss, har vi besvarat utförligt i SvD, 6 juli 2014. Om Sundström och Fagerström inte har mer att anföra mot oss två, eller mot Miljöpartiet, borde saken vara utagerad för vår del.

Åsa Romson (MP), språkrör
Isabella Lövin (MP), Europaparlamentariker

Svenska Dagbladet: MP svarar: Vi tar forskning på största allvar Länk till annan webbplats.

Skriv din mening i Curie

Vill du tycka till? Välkommen att skriva en replik eller ett eget inlägg om forskningens villkor!

Mejla ditt debattinlägg eller din replik med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Läs hela debattråden

Relaterat innehåll

Debatt 13 november 2023

Oskar MacGregor

Sverige behöver utveckla en etikprövning som hanterar olika discipliner på olika sätt. Och som inte bygger på en svartvit legalistisk syn på etik. Det skriver Oskar MacGregor, etik...

Nyhet 13 september 2023

Johan Frisk

Hur tänker forskaren som vill minska sina utsläpp, men inte sluta åka på konferenser? Vi har pratat med två forskare som försöker ersätta jetmotorerna med elkraft.

Nyhet 13 september 2023

Johan Frisk

Lärosätena vill minska utsläppen av koldioxid. Samtidigt finns det behov av tjänsteresor för forskningssamarbete. Idag har flera universitet minskat sina koldioxidutsläpp jämfört m...