Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

debatt

Tillväxt kan ske utan ökad resursanvändning

Enligt Mikael Malmaeus kan ekonomisk tillväxt bara ske genom ökad resursanvändning. Forskningen visar annorlunda. Men för att åstadkomma tillväxt utan mer resurser måste samhällsstrukturerna uppmuntra till såväl utveckling som spridning av innovationer, skriver Christian Sandström tekniks direktör vid Ratio.

porträtt Christian Sandström

Christian Sandström

Mikael Malmaeus skriver i Curie den 13:e december att ekonomisk tillväxt endast kan ske genom en ökad resursanvändning. Därmed skulle det råda ett motsatsförhållande mellan ekonomisk tillväxt och miljöhänsyn.

Huruvida så är fallet eller inte beror på i vilken utsträckning tillväxt sker genom en ökning av input-faktorer eller genom förnyelse och produktivitetsförbättringar. I det senare fallet kan det totala välståndet ökas utan att det sker på bekostnad av miljön.

Moses Abramowitz vid Stanford visade i en studie från 1950-talet att endast 15 procent av tillväxten i den amerikanska ekonomin under perioden 1870-1950 kunde förklaras av ökade input-faktorer. Hela 85 procent av tillväxten var relaterad till någonting annat. Flera liknande studier genomfördes under 1950- och 60-talet med samma resultat: den faktiska tillväxten var betydligt högre än ökningen i användning av resurser.

Ekonomisk forskning har sedan dess fokuserat alltmer på hur denna avvikelse kan förstås. Teknologisk utveckling och investeringar i humankapital har pekats ut som två viktiga förklaringar.

Abramowitz studie illustrerar i en mening Malmeus poäng – att ekonomer och politiker alltför länge fokuserat på input-faktorer för att förstå och prioritera ekonomisk tillväxt. Samtidigt påvisar forskningen också att ekonomisk tillväxt faktiskt kan ske utan att mer resurser används. För att åstadkomma sådan tillväxt behöver vi skapa samhällsstrukturer som uppmuntrar till såväl utveckling som spridning av innovationer.

Christian Sandström, tekn dr vid Ratio

Skriv din mening i Curie

Vill du tycka till? Välkommen att skriva en replik eller ett eget inlägg om forskningens villkor!

Mejla ditt debattinlägg eller din replik med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Läs hela debattråden

Relaterat innehåll

Nyhet 13 september 2023

Johan Frisk

Hur tänker forskaren som vill minska sina utsläpp, men inte sluta åka på konferenser? Vi har pratat med två forskare som försöker ersätta jetmotorerna med elkraft.

Nyhet 13 september 2023

Johan Frisk

Lärosätena vill minska utsläppen av koldioxid. Samtidigt finns det behov av tjänsteresor för forskningssamarbete. Idag har flera universitet minskat sina koldioxidutsläpp jämfört m...

Nyhet 16 augusti 2023

Carina Järvenhag

Baltic Sea Festival Science Lab ska presentera forskning om klimatfrågor på ett mer konstnärligt och lekfullt sätt. Två av de unga forskare som fått sin forskning omvandlad till ...