Internationell utblick
Forskningen är global men villkoren varierar. Curie gör nedslag i forskningens villkor i olika delar av världen. Hur påverkas till exempel brittisk forskning av att Storbritannien lämnat EU? Och vad händer med forskningen i Ukraina efter den ryska invasionen?
Senaste artiklarna
Nyhet
20 februari 2024
Så har kriget påverkat forskningen om Ryssland
David Isaksson
Rädsla för att försätta ryska forskare i fara, en återkomst för kremlologin och ett ökat intresse för andra länder som ingick i det forna Sovjetunionen. Så har forskningen om Ryssland förändrats sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina.
Debatt
27 november 2023
Det är utvecklingsländerna som drabbas av regeringsbeslutet
Henrik Kylin
De indragna medlen till utvecklingsforskning drabbar inte främst svenska forskare, utan utvecklingen i mottagarländerna. Henrik Kylin, professor i miljökemi/miljöförändring vid Linköpings universitet, menar att argumentation mot regeringens beslut måste utgå från dessa konsekvenser.
Nyhet
14 juni 2023
AI och fred i fokus för samarbete med Rwanda
Charlie Olofsson
I 20 år har Sverige och Rwanda har haft ett samarbete där rwandiska forskare har utbildats vid svenska lärosäten. Nu kliver Mälardalens universitet in som en partner efter regeringens neddragningar i Sidas budget. Ett första initiativ är ett nätverk för rwandiska kvinnor som har disputerat i Sverige.
Nyhet
12 juni 2023
Krig föder fler desperata spioner
Carina Järvenhag
Krig föder fler spioner och dagens geopolitiska läge är inget undantag. Sedan Ryssland inledde sitt anfall på Ukraina har rekordmånga misstänkta spioner utvisats från Västeuropa. Samtidigt har flera svenska universitet internationella forskarsamarbeten som är tveksamma utifrån ett säkerhetsperspektiv.
Debatt
9 maj 2023
Fyra saker som stärker Sveriges framgångar i ERC
Sveriges unga akademi
Vi har intervjuat framgångsrika forskare i flera länder om hur man lyckas få medel från ERC. Utifrån svaren riktar vi fyra rekommendationer till regeringen, forskningsfinansiärer och lärosäten om hur Sveriges framgångar inom ERC och svensk forskning kan stärkas, skriver representanter för Sveriges unga akademi.
Nyhet
2 maj 2023
Så hjälper han forskarna som stannat i Ukraina
David Isaksson
Efter att ha rapporterat från Ukraina har filosofiforskaren Aaron Wendland skapat ett center som ska hjälpa forskare som är kvar i landet. För att få in pengar har han precis anordnat en välgörenhetskonferens med kända namn som Timothy Snyder och Margaret Atwood.
Nyhet
20 februari 2023
Så pluggar ukrainska studenter it-säkerhet mitt i kriget
Charlie Olofsson
Vid National Aerospace University i Charkiv utbildas framtidens ukrainska experter på it-säkerhet. De behövs för att skydda landet i cyberkriget, men undervisningen kan när som helst avbrytas av flyglarm och strömavbrott.
Krönika
19 december 2022
Marie Cronqvist: Digitala forskarmöten gav livsluft under pandemin
Till följd av pandemin blev många resor och möten inställda. Men samtidigt knöts närmare band mellan forskare från olika delar av världen tack vare digitala träffar, skriver Marie Cronqvist.
Nyhet
19 oktober 2022
Tiden som doktorand i Florens blev början på internationell karriär
Carina Järvenhag
Europeiska universitetsinstitutet i Florens är inte så välkänt i Sverige, men här bedrivs forskning av yppersta klass. Den internationella miljön drar till sig professorer, forskare och doktorander från över 80 olika länder. – Inget har påverkat mitt liv så mycket som möjligheten att forska vid EUI, säger Hanna Eklund, som idag är biträdande lektor vid Köpenhamns universitet.
Nyhet
18 maj 2022
Svenska lärosäten redo att ta emot ukrainska forskare
Charlie Olofsson
Den svenska universitetsvärlden har god beredskap för att ta emot ukrainska forskare. Det menar experter som Curie har pratat med.