Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Bina Venkataraman med grönska i bakgrunden.

Bina Venkataraman arbetar som rådgivare i klimatfrågor i Vita huset och har tidigare gått mastersprogrammet i offentlig politik vid Harvard Kennedy School. Foto: Natalie von der Lehr

NYHET

Från Harvard till Vita huset

Bina Venkataraman är rådgivare inom klimatfrågor i Vita huset. Hon är en av de kända profiler som gått mastersprogrammet i offentlig politik vid Harvard Kennedy School. Viljan att förbättra världen genom den offentliga sektorn är hennes främsta drivkraft.

Bina Venkataraman har alltid känt mycket starkt för den offentliga sektorn.

– Jag har nog hela livet vetat att det är här jag vill jobba.

Därför var det ett naturligt steg att söka sig till masterutbildningen i offentlig politik vid Harvard Kennedy School i Boston. Utbildningen speglar verkligheten och skolan är väl medveten om utmaningarna för den offentliga sektorn, enligt Bina Venkataraman.

– Naturligtvis var kurserna mycket intressanta, men för mig var mötena med olika människor och olika ledare mycket mer värdefulla än själva läroplanen, säger hon.

Möjligt att påverka

Under utbildningen fick Bina Venkataraman möta olika ledare och lärde sig mer om olika stilar av ledarskap.

– Man kan åstadkomma förändringar på olika sätt och det behövs människor som jobbar för detta på olika plan – vissa behövs inom kommunen, andra jobbar med politiska kampanjer eller med frågor som få bryr sig om.

Att det är möjligt att påverka politiken visste Bina Venkataraman redan av egen erfarenhet. Som högstadieelev var hon med och organiserade en rad aktiviteter i protest mot en oljeprovborrning i den enda naturparken i området där hon växte upp.

Borrningarna stoppades och för henne blev händelsen en ögonöppnare.

– Jag insåg att det är möjligt att göra skillnad genom att vara politiskt aktiv.

Från Harvard Kennedy School fick hon med sig verktyg för att kunna analysera beläggen för politiska beslut, en förmåga som hon fortfarande har nytta av.

Från journalist till politisk rådgivare

Direkt efter utbildningen började Bina Venkataraman arbeta som journalist för tidningen New York Times. Hon skrev mest om forskning och forskningspolitik, redan tidigare hade hon skrivit för Boston Globe. På det sättet fick hon kontakt med Eric Lander, grundare och direktör för Broad Institute i Boston, som rekryterade henne som en av sina politiska rådgivare.

– Eric Lander behövde hjälp att informera beslutsfattarna om forskning. Det lät som ett spännande jobb – istället för att bara skriva om forskningspolitik fick jag möjlighet att vara med och påverka den aktivt, berättar Bina Venkataraman.

Hennes arbetsuppgifter vid Broad Institute varierade. Det kunde handla om allt ifrån att ta fram idéer om hur den naturvetenskapliga undervisningen kan förbättras till att analysera politiken kring kriminalteknik. Hon har också undersökt hur forskningen kan driva ekonomin framåt och varför läkemedelsindustrin har så stora svårigheter just nu.

– Jag försökte att hitta nya kreativa vägar för att skapa en agenda för vetenskapen, säger hon för att själv sammanfatta sina arbetsuppgifter.

Att det blev just vetenskap är ingen slump. Bina Venkataramans föräldrar är både forskare och har lärt sina barn att tänka vetenskapligt. Till exempel inkluderade nöjesutflykter till tivolit alltid en beräkning av karusellernas G-krafter, berättar Bina Venkataraman.

– Jag har alltid varit väldigt fascinerad av och nyfiken på vetenskap. Men jag har aldrig sett mig själv i rollen som forskare, jag är mer en person som vill finnas vid skärningspunkten mellan forskning och offentliga frågor.

En vilja att förbättra världen

Ett av hennes främsta mål i livet är att förbättra världen, eller, som hon själv uttrycker det, att skapa bättre förhållanden för människorna som bor på den här planeten. Nyligen tog hon tjänstledigt från sitt jobb vid Broad Institute i Boston för att ta sig an ett nytt uppdrag vid Vita huset i Washington. Hon ska vara verksam som rådgivare inom klimatfrågor.

Än så länge kan hon varken berätta så mycket om det nya jobbet eller hur hon ska jobba. Men hon ser fram emot det som väntar.

– Klimatförändringarna är en de stora utmaningarna för dagens och morgondagens generation. För att kunna lösa den behövs all kreativitet, innovationsförmåga och fokus som vi kan uppbåda. Jag vill ägna mig åt att släppa loss dessa krafter för gott.

Bina Venkataramans hemsida Länk till annan webbplats.

Läs också i Curie: Här utbildas morgondagens ledare

Bina Venkataraman

Utbildning:
Kandidatexamen i internationella relationer och miljövetenskap (International Relations and Environmental Sciences), Brown University, Rhode Island, USA

Magisterexamen i offentlig politik (Masters in Public Policy), Harvard Kennedy School, Cambridge, USA

Jobb:
Tidigare: Senior rådgivare inom vetenskapspolitik till Eric Lander, director för Broad Institute och en av Barack Obamas vetenskapliga rådgivare

Sedan juli 2013: senior rådgivare inom innovationer för klimatförändringar (senior advisor for climate change innovation), Vita Huset, Washington, USA

Drivkraft:
Att skapa bättre förhållanden för människorna på den här planeten

Du kanske också vill läsa

Nyhet 17 juni 2024

Eva Barkeman

Ett enkelt föremål kan berätta en stark historia. Nobelprismuseets nya utställning innehåller över 280 saker från Nobelpristagare, ting som vittnar om märkvärdiga upptäckter och li...

Nyhet 23 april 2024

Carina Järvenhag

Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mika...

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...