Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Räddningspersonal står framför sönderskjutet bostadshus.

Räddningpersonal på plats efter rysk beskjutning av bostadshus i den ukrainska staden Charkiv. Foto: Depositphotos

NYHET

Så pluggar ukrainska studenter it-säkerhet mitt i kriget

Vid National Aerospace University i Charkiv utbildas framtidens ukrainska experter på it-säkerhet. De behövs för att skydda landet i cyberkriget, men undervisningen kan när som helst avbrytas av flyglarm och strömavbrott.

Charkiv ligger i nordöstra Ukraina, bara omkring fyra mil från den ryska gränsen. Staden har utsatts för intensiv beskjutning under invasionen. I början av mars förra året träffades National Aerospace University "Kharkiv Aviation Institute" av ryska missiler, precis som Kharkiv National University och flera andra skolor och forskningsinstitut.

Eftersom lärosäten verkar utgöra måltavlor i kriget bedrivs undervisningen vid ukrainska universitet numera i stor utsträckning digitalt. Studenterna och lärarna är spridda över landet och Europa.

− Att göra allt digitalt kan vara utmanande, särskilt med alla strömavbrott, säger professor Vyacheslav Kharchenko, som är chef på institutionen för datorsystem och nätverk vid National Aerospace University.

− Undervisningen kan behöva avbrytas när som helst, säger kollegan Eugene Babeshko, som bland annat forskar om säkerhet kring kontrollsystemen för kärnkraftverk.

Studenter tvungna gå till skyddsrum

Båda forskarna har tillfälligt lämnat Charkiv på grund av kriget. Vyacheslav Kharchenko bor tillfälligt i Kyiv och Eugene Babeshko har flytt till Rumänien med sin familj.

Porträttbild av Vyacheslav Kharchenko.

Vyacheslav Kharchenko.

Över videolänk berättar de hur det fungerar att forska och undervisa mitt under brinnande krig. För att ge en bild av hur det kan se ut berättar Vyacheslav Kharchenko om gårdagens examination. Mitt i provet förlorade flera av studenterna internetuppkopplingen.

− De tog sig till ett center där det alltid finns internet, men när de väl kom dit gick flyglarmet så då blev de tvungna att gå till skyddsrummet istället.

Robotar riktas mot kraftstationer

De återkommande strömavbrotten i Ukraina beror på att ryska robotar skjuts mot kraftstationerna. Att man använder bomber för att släcka ner elnätet skulle kunna ses som ett tecken på att det inte går så bra för Ryssland i cyberkriget.

De tog sig till ett center där det alltid finns internet, men när de väl kom dit gick flyglarmet så då blev de tvungna att gå till skyddsrummet istället.

År 2015, i samband den ryska annekteringen av Krim, slogs delar av det ukrainska elnätet ut genom it-attacker och flera hundra tusen personer drabbades av strömavbrott. Några cyberangrepp i den storleken har inte genomförts sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen för snart ett år sedan.

− Det tycker jag visar att våra it-specialister håller en hög nivå, och att man har lärt från tidigare händelser, säger Vyacheslav Kharchenko.

Regeringens webbsidor hackades

Eugene Babeshko förklarar att just kritisk infrastruktur som elnät, kommunikationssystem och transportsystem är särskilt viktiga att skydda, såväl i krig som i fred. Han nämner även it-säkerheten kring kärnkraftverken och regeringens webbsidor som viktig.

Porträttbild av Eugene Babeshko.

Eugene Babeshko.

Strax innan de ryska marktrupperna gick in i Ukraina i februari förra året angreps flera ukrainska regeringssidor av hackare.

− Även om ingen information läckte ut så bidrar sådana händelser till att skapa oro, säger Eugene Babeshko.

Ukrainas regering har pekat ut ryska hackare som ansvariga för cyberattackerna mot såväl regeringssidorna förra året som mot elsystemet 2015. Ryssland har dock inte tagit på sig ansvaret för något av angreppen.

Internationell utbildningssatsning

Både Vyacheslav Kharchenko och Eugene Babeshko var i Sverige i mitten av december för en tredagarskonferens inom projektet CyberEDU. Det tvååriga projektet finansierades av Svenska Institutet och avslutades vid årsskiftet.

Projektet samlade forskare från Sverige, Azerbajdzjan, Georgien, Polen och Ukraina. Målet var att deltagarna tillsammans skulle utveckla utbildningarna inom it-säkerhetsområdet så att framtidens it-experter får de bästa förutsättningarna att möta cyberhot.

− Det pågår ett race mellan oss som försöker förstå hur vi kan skydda våra system och dem som försöker hitta sätt att attackera systemen, säger Vyacheslav Kharchenko.

Eugene Babeshko berättar att CyberEDU bland annat har mynnat ut i att de vid deras institution har tagit fram en ny masterkurs om it-säkerhet i industriella system.

Det pågår ett race mellan oss som försöker förstå hur vi kan skydda våra system och dem som försöker hitta sätt att attackera systemen.

CyberEDU leddes av Oliver Popov, professor vid institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Han konstaterar att digitaliseringen har gjort våra samhällen sårbara. Vid lärosäten runtom i Europa och världen tas nu nya utbildningar och kurser fram, och i det arbetet är samarbete viktigt menar han.

− Cybersäkerhet handlar om komplexa problem. Det är inget som en enskild person eller ett enskilt land kan lösa utan vi behöver hjälpas åt.

Heldag om Ukraina

Porträttbild av Oliver Popov.

Oliver Popov. Foto: Åsa Karlén

När deltagarna inom CyberEDU möttes i Stockholm i mitten av december beslutade man att avsätta hela den sista dagen åt situationen i Ukraina.

− Vi pratade om vad ukrainska forskare och studenter behöver och hur omvärlden kan stötta. Vi andra i projektet vill göra allt vi kan för att hjälpa. När vi startade projektet visste vi inte att våra kolleger och vänner i Ukraina skulle drabbas så här, säger Oliver Popov.

Vyacheslav Kharchenko och Eugene Babeshko menar att stödet betyder mycket. Sedan kriget bröt ut har många ukrainska forskare tvingats avbryta sitt arbete när de tvingats fly eller när deras arbetsplatser fått stänga.

Periodvis kan det vara svårt att hålla kontakten med kolleger internationellt när möten avbryts av att elen försvinner eller flyglarm går. Samtidigt har de internationella samarbetena kanske rent av blivit starkare under kriget, tror de.

Klarat övergången till digital undervisning

Eugene Babeshko nämner som exempel att ukrainska studenter i större utsträckning läser onlinebaserade kurser på utländska universitet. Han tycker att de på hans institution klarat övergången till digital undervisning bra och upplever att studenterna får en utbildning av hög kvalitet. Ibland är det dock svårt att erbjuda ett lika brett utbud av kurser som före kriget.

Bland forskare ser han att det framför allt finns ett behov av att få tillgång till utrustning. Eugene Babeshko ser positivt på att lärosäten i Sverige och Europa har tagit emot ukrainska forskare i sina labb. Han tror att det finns ett behov av att underlätta även för studenter att lämna Ukraina och fortsätta sina studier utomlands.

− Vi har bra erfarenheter av sådana upplägg. Det är bra för studenterna att komma bort från kriget ett tag. Dessutom tar de med sig nya perspektiv tillbaka hem.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 20 februari 2024

David Isaksson

Rädsla för att försätta ryska forskare i fara, en återkomst för kremlologin och ett ökat intresse för andra länder som ingick i det forna Sovjetunionen. Så har forskningen om Ryssl...

Debatt 27 november 2023

Henrik Kylin

De indragna medlen till utvecklingsforskning drabbar inte främst svenska forskare, utan utvecklingen i mottagarländerna. Henrik Kylin, professor i miljökemi/miljöförändring vid Lin...

Nyhet 14 juni 2023

Charlie Olofsson

I 20 år har Sverige och Rwanda har haft ett samarbete där rwandiska forskare har utbildats vid svenska lärosäten. Nu kliver Mälardalens universitet in som en partner efter ...